Računalništvo, telefonija
13.04.2015 17:01
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Od iger v oblaku do bitcoinov

Konferenca CeBIT je ena izmed najpomembnejših in največjih računalniških sejemskih prireditev na svetu, ki se dogaja vsako leto marca v Hannovru (Nemčija). Letos je potekala od 16. do 20. marca, prireditev pa je prejela pozitivne kritike s strani podjetij, ki so sodelovala na razstavah, in tudi iz sektorja IT. CeBIT leto za letom dejansko pokaže, kaj je v digitalnem svetu mogoče in kam gredo najnovejši trendi visokotehnoloških proizvodov.
Od iger v oblaku do bitcoinov
Od iger v oblaku do bitcoinov

Zaščita zasebnosti in podatkov kot pravica

V osredju pozornosti konference CeBIT so bili predvsem zaščita zasebnosti, varovanje datotek (tudi v podjetniškem sektorju) in pravica do uporabe osebnih podatkov, saj so vprašanja o tem dobila nove dimenzije v svetu. Zato ne preseneča, da je bil glavna zvezda na tem področju žvižgač Edward Snowden, saj je spregovoril o izzivih na področju varovanja zasebnosti predvsem v luči vohunskih organizacij po vsem svetu. Edward Snowden je ponosen na svoje dejanje in je za to pripravljen tudi na sojenje in zaporno kazen. Seveda se to ne bo zgodilo ravno čez noč, ampak bo potreben čas.

Računalniške igre se selijo v oblak

Podjetje Zotac je na CeBITu 2015 s predstavitvijo računalnika SN970 družine Steam Machines dal ljubiteljem računalniških iger jasno vedeti, da se selijo v oblak. Čeprav novi sistem meri zgolj 17,8 x 17,8 centimetra, je dovolj zmogljiv tudi za poganjanje najzahtevnejših računalniških iger. S selitvijo iger v oblak bodo seveda zdaleč največ pridobili uporabniki, saj za igranje iger ne bo več treba razpolagati z najsodobnejšimi računalniškimi sistemi v vrednosti tudi več kot tisoč evrov.

Prenos zvoka s povezavo LTE

Ker vse več uporabnikov pametnih mobilnih telefonov za komunikacijo uporablja svetovni splet, so pri podjetju Vodafone udeležence CeBITa navdušili s storitvijo Voice-over-LTE (VoLTE). Ta dejansko prinaša tako cenejše pogovore kot manjšo porabo električne energije. S tem bodo veliko pridobili tudi ponudniki storitev mobilne telefonije, saj je ponujanje dostopa do interneta precej cenejše od ponujanja govornih storitev. Novost bo sprva na voljo v Združenem kraljestvu, nekoliko pozneje pa še drugod po svetu.

Google bo postal Apple

Podjetje Google je na sejmu CeBIT 2015 jasno nakazalo, da se bo pri poslovanju zgledovalo po konkurenčnem podjetju Apple. Ta bo namreč v prodajo vse bolj ponujalo rešitve, ki bodo zajemale tako programsko kot strojno opremo. S tem pristopom naj bi zdaleč najbolj pridobili potrošniki, saj bodo programi povsem združljivi s strojno opremo, s čimer bo močno izboljšana predvsem njihova uporabniška izkušnja.

Povračilo davka za bitcoine

V zadnjem času v medijih pogosto zasledimo članke o bitcoinih, relativno novi digitalni valuti, ki ji je tako rekoč čez noč uspelo osvojiti svet. Nekateri jo opredeljujejo kot eno najboljših alternativ obstoječega finančnega sistema, drugi pa kot valuto brez pomena in »modno muho za kratek čas«. Nemčija jo nedvomno spodbuja, saj želi kriptovaluto čim hitreje »spojiti« s poslovnim svetom. Če se bodo podjetja odločila za podporo tovrstni digitalni valuti, bodo s strani nemške vlade prejeli opazne davčne olajšave.

Samostojni robotski sistemi

Sodobne robote najdemo tako rekoč že na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Kmalu se bodo ljudje in roboti oziroma računalniki lahko celo zaljubljali in sklepali zakonske zveze, še prej pa nam bodo slednji prevzeli določena delovna mesta. Visokotehnološke naprave se namreč ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače. Zaradi tega niti ne preseneča, da so na sejmu CeBIT kraljevali robotski sistemi, in sicer od tistih, ki jih najdemo v proizvodnji, do samodejno letečih plovil ter seveda robotov, ki so sposobni opravljati človeška dela. Čeprav je njihova vloga zaenkrat še negotova, bodo nedvomno postali del naše vsakdanjosti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več