Računalništvo, telefonija
09.01.2017 13:15
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

CES 2017: Internet stvari postaja oseben

CES 2017: Internet stvari postaja oseben
CES 2017: Internet stvari postaja oseben

Predstavljajte si, da imate osebnega sopotnika ali angela na vseh področjih življenja. Nekoga, ki bo vedno vedel, ali ste pustili prižgano pečico – tudi ko ste že na poti v avtu ali ko sedite v pisarni. Na CES-u 2017 je Bosch dokazal, da se s povezanimi rešitvami ta vizija že uresničuje.

Kot pravijo pri Boschu, naprave postajajo pametni sopotniki, zaradi katerih je naš vsakdanjik preprostejši in varnejši, tako v mestu kot tudi v avtomobilu in na delu. Bosch oblikuje vsa področja povezanega sveta. Verjamejo, da so dobro pripravljeni za prevzem vodilne vloge na področju personalizacije povezljivosti, saj ima zelo malo industrijskih podjetij primerljive izkušnje na vseh področjih interneta stvari. Poleg tega Bosch stremi k mreženju vseh svojih elektronskih izdelkov in vzpostavitvi paketa povezane storitve za vsak izdelek.

Avtomobil postaja osebni pomočnik

V samo nekaj letih bodo avtomobili postali aktiven del interneta stvari (IoT) ter bodo zmožni komuniciranja z drugimi prevoznimi sredstvi in s pametnim domom. Na CES 2017 je Bosch predstavil nov koncept avtomobila, ki predstavlja, kako bodo v prihodnosti različna področja življenja popolnoma povezana med seboj. Avtomobil bo povezan z okolico, pametnim domom in servisnim centrom, kar mu bo omogočilo visoko avtomatizirano vožnjo.

Še pomembneje pa je to, da Boschev konceptni avtomobil vključuje širok nabor inovativnih tehnologij: v trenutku, ko se voznik usede v avtomobil, se s pomočjo tehnologije zaznave obraza na podlagi voznikovih preferenc nastavijo volan, ogledala, notranja temperatura in radijska postaja. Sistem se upravlja preko zaslona na dotik in inovativnega sistema upravljanja s kretnjami, ki ob uporabi oddata zaznavno povratno informacijo. Če je avtomobil visoko avtomatiziran, lahko vozniki ali sopotniki preko storitev v oblaku opravljajo video konference, načrtujejo nakupe ob koncu tedna ali gledajo najnovejše videe.

Pri komuniciranju z okolico avtomobil prevzema pomembne naloge v povezanem mestu. Kot primer si vzemimo parkiranje v skupnosti, pri katerem avtomobil postane lokalizator parkirnih prostorov. Med vožnjo po cesti avtomobil zaznava prostore med parkiranimi avtomobili. Pridobljeni podatki se nato prenesejo na digitalni cestni zemljevid. . Storitev v oblaku, ki s temi podatki ustvari digitalni zemljevid parkirišč v realnem času, vozniku prihrani veliko časa in denarja ter prispeva k zmanjšanju stresa.

Povezani pomočniki doma prevzemajo dodatne funkcije

Tudi v lastnem domu se lahko uporabniki zanašajo na internet stvari, ki ponujajo širok nabor pametnih pomočnikov za lažje in varnejše življenje. Nekateri izdelki lahko zdaj izvajajo celo več funkcij hkrati: detektorji dima lahko na primer nadzirajo kakovost zraka in s svojo sireno odganjajo nezaželene goste.

Boschev sistem pametnega doma omogoča nadzor povezanih naprav doma s pomočjo ene same aplikacije. Z upravljavcem scenarijev postaja pametni dom še bolj intuitiven. Ko odidete od doma, vam ni treba več preveriti, ali ste izklopili grelne, električne ali svetilne naprave. Tako je vaše življenje varnejše in udobnejše. Ko s prstom aktivirate scenarije, upravljavec scenarijev ta rutinska opravila izvede preko Boscheve aplikacije za pametni dom.

Kuhinjski škrat Mykie in robotski asistent Kuri

S personalizacijo povezanih rešitev so tehnologije in storitve prilagojene posameznikovim potrebam. Poleg tega pa Bosch razvija izdelke, ki so posebej zasnovani kot osebni pomočniki. Ti lahko tudi komunicirajo z uporabniki. Eden takšnih primerkov je »My kitchen elf« (Moj kuhinjski škrat) – oziroma Mykie na kratko.

Mykie je upravljan preko uporabnikovega glasu. Uporabnike posluša, jim odgovarja in pomaga pri številnih dnevnih opravilih. Mykie takoj ve, kaj je v hladilniku, kako dolgo naj bo torta v pečici in ali bo popoldan sončno vreme. S povezanim Mykiejem lahko uporabnik upravlja celoten nabor gospodinjskih aparatov. Mykie lahko tudi virtualno poveže svoje uporabnike – na primer tako, da skupaj kuhajo in si izmenjujejo recepte.

Na CES-u je Bosch predstavil tudi robota Kurija, ki so ga razvili pri zagonskemu podjetju Mayfield Robotics. Robot, ki je visok približno 50 centimetrov, je opremljen z zvočniki, mikrofonom, kamero in številnimi senzorji. Lahko se premika po prostoru in pri tem upošteva najkrajše možne poti. Kuri komunicira s prebivalci in ko sreča mamo reagira drugače, kot ko naleti na njenega mlajšega sina. Kuri lahko predvaja glasbo in starše, ki obtičijo v prometnem zastoju, obvesti, ko se otroci vrnejo iz šole.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več