Računalništvo, telefonija
19.03.2015 14:21

Deli z drugimi:

Share

Digitalna transformacija silovito napreduje

Andy Hicks
Andy Hicks

Danes je v organizaciji IDC Adriatics, regionalne podružnice vodilnega svetovnega podjetja za tržno analitiko in svetovanje za področje informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, potekala prva v nizu regionalnih konferenc z nazivom »ICT Leadership Forum – The Smart IT Buyer Tour 2015«.

»Digitalna transformacija poslovanja silovito napreduje. Klienti, dobavitelji, konkurenca, poslovni svet in celotna družba delujejo vse bolj digitalno: tehnološke inovacije spodbujajo nove oblike komunikacije s klienti, izboljšujejo učinkovitost procesov in agilnost podjetij, a hkrati pogosto motijo ustaljene poslovne procese. Podatki postajajo temelj, na katerem podjetja gradijo svojo konkurenčno prednost, in v številnih panogah se že pojavljajo pionirska podjetja, ki so sprejela izziv digitalizacije ter izkoriščajo mobilnost, oblačne platforme in internet stvari (IoT – Internet of Things) za izboljšanje svojega položaja na trgu,« je izjavil Andrew Hicks (IDC CEMA), katerega specializacija so raziskave na področju telekomunikacijskih storitev, programske opreme in poslovnih modelov na EMEA-trgu ter druge posebne raziskave.

Pri razumevanju digitalne transformacije in pri njeni implementaciji v poslovanje se podjetja srečujejo z mnogimi izzivi. Zato se je tokratna IDC-konferenca osredotočila na tehnološke spremembe in nove zahteve, s katerimi se srečujejo poslovni uporabniki, ki se borijo za obstanek oziroma si želijo izboljšati položaj v trenutnih tržnih razmerah. Konferenca se je začela s tako imenovanim power breakfastom (poslovnim zajtrkom), na katerem so organizatorji in pokrovitelji dogodka (Samsung, IN2data, 360ECM in Check Point Software Technologies) z obiskovalci konference v manjših skupinah razpravljali o aktualnih temah.

Za Samsungovim omizjem je pogovor tekel o varnosti platforme Android, medtem ko je hrvaško podjetje IN2data načelo pogovor o podatkovni znanosti (data science). Kimmo Järvensivu (360ECM) je predstavil IT-rešitve, s pomočjo katerih lahko podjetja hitreje in bolj preprosto dostopajo do potrebnih podatkov s kateregakoli računalnika ali naprave. Njihova intuitivna rešitev za upravljanje poslovnih vsebin (ECM) v središče postavlja uporabnika ter mu omogoča hitrejši dostop in kontrolo vsebin. Edin Rizvanbegović (Check Point Software Technologies) se je v uvodnih pogovorih dotaknil vprašanja zaščite podatkov in leto 2015 označil kot leto varnostnih izzivov v poslovanju.

O megatrendih, kot sta IoT in Big data, ter njihovi praktični uporabi v marketingu in prodaji je spregovoril Igor Pauletič, ustanovitelj in direktor podjetja FrodX. Pauletič je med svojim predavanjem predstavil inovativni koncept IOT-commerce, ki ga je razvilo njegovo podjetje in ki ga je že vpeljala ena od multinacionalk, da bi dvignila raven storitev, ki jih nudijo svojim klientom.

Direktor informatike podjetja Iskratel, Anton Kavčič, je na podlagi lastnih izkušenj opisal način, na katerega digitalna transformacija in globalizacija vplivata na delo IT-oddelkov in vlogo CIO-jev. Kot je povedal, so direktorji informatike danes vse bližje sodelovanju s preostalimi direktorji v podjetju. S tem se jim bolj kadarkoli do zdaj odpira priložnost, da zasedejo mesto tistih, ki bodo najbolj zaslužni za uspeh v podjetju.

Te ugotovitve so popolnoma v skladu z rezultati najnovejše raziskave, ki jo je IDC Adriatics izvedel med direktorji informatike in vodji oddelkov informatike v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Rezultati raziskave so bili predstavljeni kot uvod v okroglo mizo. Večina anketiranih CIO-jev ocenjuje, da njihovi oddelki znatno prispevajo k poslovni vrednosti podjetij in organizacij, v katerih delujejo. To vpliva tudi na delo v IT-oddelkih, saj se morajo vodje bolje seznaniti s poslovno strategijo podjetja in njeno izvedbo, s poslovnimi procesi, tržnim okoljem, razvojem izdelkov in različnimi vidiki poslovanja. Na drugi strani morajo poslovni oddelki dojeti, kako pomemben je IT in na kakšen način se IT lahko izkoristi za zagotovitev uspešnega poslovanja.

Po uspešno izvedenem slovenskem dogodku se IDC-jeva turneja seli na Hrvaško, kjer se bo 26. marca predstavila lokalnim podjetnikom.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več