Računalništvo, telefonija
20.06.2019 06:17
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Električna vozila bodo morala imeti “zvočni motor”

Vsa nova električna vozila v evropskem prostoru bodo morala biti opremljena z akustičnim sistemom za opozarjanje na vozila.
Vsa nova električna vozila v evropskem prostoru bodo morala biti opremljena z akustičnim sistemom za opozarjanje na vozila.

Prihodnost je električna, kar nedvomno drži tudi za avtomobilsko industrijo. Električni avtomobili pa predstavljajo svojevrsten izziv predvsem za pešce, saj so skorajda neslišni. To drži predvsem v primeru, da se električni avtomobil premika počasi po parkirišču, pešci, katerih pogled je pogosto usmerjen v zaslon pametnega telefona, pa se zanašajo na to, da avtomobil slišijo.

Ker se je zaradi tihega delovanja električnih avtomobilov pripetila že marsikatera nesreča, je Evropska unija sprejela odločitev, da morajo biti vsa električna vozila (ki imajo štiri ali več koles) opremljena z akustičnim sistemom za opozarjanje nase (AVAS), ki bo ustvaril zvok, če se avto oziroma vozilo počasi premika. Zvok se mora razlikovati po jakosti, odvisno od tega, ali električni avtomobil pospeši ali upočasni in mora imeti vsaj 56 decibelov. Za primerjavo – to je raven hrupa, ki ga proizvaja hladilnik ali klimatska naprava, ko deluje ali hrup pri pogovoru.

Vsa nova električna vozila v evropskem prostoru bodo morala odslej biti opremljena z akustičnim sistemom za opozarjanje. Uredba prične veljati s 1. julijem in je obvezna za vse države članice Evropske unije, vključno s Slovenijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več