Računalništvo, telefonija
30.09.2016 09:41
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk razkriva veliki načrt za kolonizacijo Marsa in rešitev človeštva

Elon Musk razkriva veliki načrt za kolonizacijo Marsa in rešitev človeštva
Elon Musk razkriva veliki načrt za kolonizacijo Marsa in rešitev človeštva

Elon Musk si želi na Mars! Na 67-em Mednarodnem Astronavtičnem Kongresu v Mehiki, je bilo govora o gigantskih, obnovljivih raketah, rezervoarjih za gorivo iz karbonskih vlaken, ultra-močnih motorjih itd. Realnost ali zgolj težko uresničljive želje? Vesoljska plovila s kapaciteto več sto potnikov bi popeljala popotnike do “Rdečega planeta”, pristala in se vrnila na Zemljo po več ljudi. Muskova ideja ni zgolj potovanje na Mars, temveč izgradnja celotne civilizacije.

Po Muskovih ocenah bi v tem trenutku cena vozovnice do Marsa, za uporabo še neobstoječe tehnologije, stala nekje 10 milijard dolarjev. Po tem ko bo t. i. SpaceX Interplanetary Transport System (ITS), ki je glavni cilj Elona Muska, dokončan in operativen, pa naj bi posameznik za pot do Marsa moral odšteti okrog 200.000 dolarjev. ITS bi dosegel tako “nizko” ceno zaradi znižanja oz. minimiziranja stroškov z lažjimi materiali, močnejšimi raketami in obnovljivo tehnologijo. Pomembna lastnost ITS-a je, da ni samo enosmerni sistem, saj omogoča vrnitev plovil na Zemljo. Ta del načrta je ravno ključen za minimiziranje stroškov celotnega sistema. Musk trdi, da če komercialna plovila ne bi bila ustrezna za večkratno rabo, bi stroški potovanja bili več kot pol milijona dolarjev. Si težko predstavljate celotno idejo? OGLEJTE SI SPODNJI VIDEO, ki vključuje celoten postopek poleta na Mars z Muskovim ITS-om.

Zahvaljujoč šestim vakumsko optimiziranim motorjem, s pospeškom plovila do 8.500 m/s, bodo potniki na Mars prispeli v nekaj več kot treh mesecih. Musk zatrjuje, da bo pot zabavna in atraktivna. Pa bo temu res tako? Biti zaklenjen v neko potujočo cev cele tri mesece se ne sliši ravno najbolj tipična oblika zabave, ali pač? Musk enostavno ne vidi drugega izhoda, kajti kot sam verjame se človeštvu slej ko prej obeta neke vrste apokalipsa. KAJ? Po njegovem mnenju zgodovina kaže, da bo “usodni dan” (“konec sveta”) dejansko prišel in zato pravi, da je ključno, da ljudje postanemo multi-planetarna živa bitja.

Mars bi naj bil najbolj primeren za našo naselitev. Je dokaj blizu, ima veliko vode (zmrznjene pod površjem), ozračje je primerno za poljedelstvo in gravitacija je samo 37% Zemljine, kar pomeni, da bi človek lahko dvignil prakitčno vse.

Muskova ultimativna vizija je mesto na Marsu z milijoni prebivalcev, kar pa pomeni, da bi potreboval tisoče plovil in potovanj ter okrog 40-100 let. Dragon 2 kapsula (kljub nedavni eksploziji ob izstrelitvi) bi naj na Mars ponovno poletela do leta 2018 in nato bo SpaceX na vsakih 27 mescev transportiral okrog tri tone opreme za pripravo podlage na Marsu. SpaceX pa ima eno težavo, in sicer kljub temu, da dobro poslujejo, pošiljajo satelite v vesolje, še vedno nimajo dovolj denarja, da sami izpeljejo celoten projekt. Ravno to pa je bil cilj Muskove predstavitve projekta na kongresu – privlačiti fanatike in entuziaste. Pa mu je uspelo?

Musk upa, da bodo prva SpaceX plovila pripravljena na potovanje nekje v roku 10-ih let, vendar sam pravi, da je ta scenarij mogoč le, če bodo vse zadeve potekale “super gladko”. Opozarja pa, da ne želi postavljati rokov in datumov, saj je končni uspeh pod veliki vprašajem. Obstaja seveda veliko tveganja, potrebni bodo enormni vložki, hkrati pa je vedno prisoten pritisk neuspeha. Kljub vsemu ostaja Musk optimističen in pravi, da bodo dali vse od sebe in bodo odnehali kar tako.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več