Računalništvo, telefonija
20.05.2019 17:00

Deli z drugimi:

Share

Embr Wave: osebni pametni termostat, ki vas ohladi ali segreje v nekaj minutah

Embr Wave: osebni, pametni termostat, ki vas ohladi ali segreje v nekaj minutah
Embr Wave: osebni, pametni termostat, ki vas ohladi ali segreje v nekaj minutah

Embr Wave je osebni termostat, ki uporabnika v roku nekaj minut segreje ali ohladi. Naprava primarno nudi udobje in dobro počutje, hkrati pa lahko pomaga vsem tistim, ki jih zebe oz. jim je vroče zaradi zdravstvenih težav. Deluje na principu hladnih/toplih valov, ki jih zbiramo s preprostim klikom na gumb. V tem trenutku nismo čisto prepričani, ali je produkt primeren za množično rabo, kajti krasi ga robusten dizajn in visoka cena. Kljub temu pa je zanimivo pogledati neko povsem drugačno napravo.

Vam je vedno prevroče ali premrzlo? Ta nosljiva naprava je za vas

Na svetu najdemo dva tipa ljudi: tiste, ki jih vedno zebe in tiste, ki jim je vedno vroče. Embr Wave je unikatna nosljiva naprava, ki obljublja udobje obema skupinama ljudi.

Embr Wave, kot lahko vidimo, nosimo na zapestju. Naprava oddaja hladne/tople dražljaje, ki je ustvarjalci imenujejo “Thermal Waveforms” (“termalni valovi”). Te valove lahko prilagodimo glede na to, ali potrebujemo tople ali hladne valove – torej, če potrebujemo hiter “šok” vročine ali postopno hlajenje, vse to nam lahko ponudi Embr Wave – cena naprave je $299.

Načinov, na katere lahko uporabimo Embr Wave, praktično ne zmanjka. Če nam je recimo premrzlo na letalu ali v pisarni s klimo, preprosto uporabimo tople valove, po drugi strani pa lahko telo ohladimo, ko se znajdemo na cesti sredi vročinskega vala. Embr Wave je zaživel leta 2017 na Kickstarterju, ko je brez večjih težav dosegel zastavljene cilje in jih gladko tudi presegel. Od takrat je na voljo za nakup, prav tako pa so se pri podjetju potrudili, da so uporabnikom ponudili nekaj koristnih posodobitev aplikacije.

Zgodba naprave Embr Wave

Vse skupaj se je začelo v majhnem laboratoriju MIT-a, kjer so sredi junija študenti Matt Smith, Sam Shames in David Cohen-Tanugi med delom nosili puloverje, ker je zaradi klimatske naprave bilo enostavno preveč mrzlo. “Lahko bi rekli, da smo neke temelje raziskave našli pri kolegih iz Centra za grajeno okolje na Univerzi v Kaliforniji, ki so že dokazali, kako lahko lokalni dražljaji izboljšajo osebno počutje”, pravi Smith.


Z uporabo raziskave ekipe iz Berkeleyja so trije inženirji isto poletje zgradili prototip naprave Wave. Napravo so stestirali na svojih prijateljih, znancih in družini, večina pa jih je poročala, da jih je naprava Embr Wave resnično segrela ali ohladila.


Po tem, ko je spletni portal Wired pisal o prototipu naprave leta 2013, je po Smithovem poročanju ekipa dobila na stotine elektronskih sporočil, v katerih so jih ljudje spraševali, kdaj in kje bodo lahko napravo kupili. “Ker smo sploh prvič poprijeli za razvoj take naprave, smo bili dokaj naivni, saj se nismo čisto dobro zavedali, kako težko je v resnici spraviti inovativen produkt na trg”, pravi Smith. Potrebovali smo 5 let, da smo sestavili večjo ekipo, vzpostavili dobavno verigo, rešili probleme okrog izbire prave baterije in kablov, prav tako pa smo se dolgo časa odločali, kakšen bo dizajn naprave. Ko smo vse to predelali, je sledila faza razlage delovanja, ljudem pa je bilo potrebno razložiti še, zakaj bi sploh nekdo potreboval nekaj takega na svojem zapestju.


Wave ne spremeni naše temperature, ko ga uporabljamo, temveč je bistvo v percepciji. Pomislite na pogrevanje vaših rok na mrzel, zimski dan. Dobro veste, da v bistvu ne delate veliko za to, da bi segreli telo, kljub temu pa je občutek tak, kot da bi segrevali celo telo. Dr. Hui Zhang, raziskovalna znanstvenica na Berkeleyju, pravi, da so v takšnih situacijah roke in noge tiste, ki diktirajo občutek ugodja. Ravno njena raziskava je bila tista, ki je botrovala, da so raziskovalci leta 2013 začeli z razvojem prototipa Wave. Zhangova pravi, da je najbolj koristna možnost gretja rok ali nog pozimi.


Kljub temu, da cena ni ravno zanemarljiva, ustvarjalci trdijo, da gre za investicijo v tehnologijo prihodnosti. Trenutno naprava Wave nima konkurence oz. je edina, ki na tak način poskrbi za svojega uporabnika. Kot po navadi lahko pričakujemo, da bomo čez čas dobili več akterjev na primerljivem trgu, za zdaj pa počakajmo, kaj nam bodo pripravili inženirji ekipe Wave.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več