Računalništvo, telefonija
16.04.2016 17:30
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Europol opozarja na povečano prefinjeno krajo denarja z bankomatov

»Skimming« naprave so v Sloveniji vse prej kot redkost.
»Skimming« naprave so v Sloveniji vse prej kot redkost.

Bankomati so že od nekdaj zelo priljubljena tarča kriminalcev, ki za izvajanje zlonamernih dejavnosti uporabljajo tako imenovane »skimming« naprave. Te jim namreč omogočajo prestrezanje magnetnega zapisa kreditne kartice in zajem varnostne kode PIN. Za prestrezanje magnetnega zapisa poskrbi poseben bralnik, medtem ko se za zajem varnostne kode PIN uporablja miniaturna kamera.

Ta oblika kriminala je seveda prisotna tudi pri nas, nanjo pa moramo biti še bolj pozorni kot smo bili doslej, saj je ta pri kriminalcih v zadnjem času nadvse priljubljena. Na to nas opozarjajo pri evropskem policijskem uradu Europol, ki so v prvem četrtletju letos opazili povečano dejavnost na področju kraje denarja z bankomatov. To niti ne preseneča, saj je še vedno aktivnih več kot tri milijone bankomatov, uporabniki pa letno dvignejo za okoli devet milijard evrov gotovine.

Ker so »skimming« naprave na bankomatih vse bolj prisotne, evropski policijski urad Europol svetuje, naj bomo pozorni predvsem na miniaturne kamere ali neobičajne naprave okrog tipkovnice za vnos PIN kode. Čeprav kriminalci na izredno enostaven način pridobijo magnetni zapis naših kartic, še vedno potrebujejo PIN kodo za krajo našega denarja. Zaradi tega je priporočljivo, da pri vnosu varnostne PIN kode vedno z roko prekrijemo številčnico. Če na bankomatu opazimo karkoli nenavadnega, o tem seveda nemudoma obvestimo policijo in po potrebi prekličemo kartico na banki.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več