Računalništvo, telefonija
07.11.2011 15:08
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropa in ZDA se pripravljata na kibernetsko vojno

Ameriški in evropski strokovnjaki za varnost bodo v praksi preizkusili dva scenarija, ki sta ob nastopu kibernetske vojne najbolj verjetna.
Ameriški in evropski strokovnjaki za varnost bodo v praksi preizkusili dva scenarija, ki sta ob nastopu kibernetske vojne najbolj verjetna.

V drugi polovici lanskega septembra so se vsi večji spletni mediji razpisali o nevarnem računalniškem črvu Stuxnet. Ta je povzročil veliko sivih las predvsem iranskim strokovnjakom za informacijsko varnost. Pred kratkim so nepridipravi pripravili še računalniški črv Duqu, ki močno spominja na Stuxnet. Tu namreč gre za univerzalno škodljivo programsko kodo, ki je namenjena izvajanju usmerjenih napadov na izbrane oziroma v naprej določene cilje. Poleg tega ta omogoča še samodejno prilagajanje glede na tarčo, ki jo napada.

Ker bi se lahko računalniški črv Duqu uporabljal celo za izvajanje kibernetskih vojn, je skupina ameriških in evropskih strokovnjakov za kibernetsko varnost pričela preučevati različne scenarije kibernetskih napadov. Ti so združili moči z namenom, da preučijo, kako preprečiti morebitno spletno ogroženost temeljne infrastrukture in zagotoviti, da se bodo njihovi državljani in podjetja na spletu počutili varne in zaščitene. Poleg tega poskušajo še ugotoviti, kaj dejansko bi se v zgodilo v primeru pravega napada na evropsko in ameriško informacijsko infrastrukturo in kakšne bi bile posledice za varnost vseh vpletenih držav.

Ameriški in evropski strokovnjaki za varnost bodo v praksi preizkusili dva scenarija, ki sta ob nastopu kibernetske vojne najbolj verjetna. Prvi predvideva krajo in javno objavo podatkov ene od evropskih varnostnih agencij, drugi pa simulira napad na ameriške sisteme za nadzor distribucije električne energije. Rezultat preizkušanj bo plan z ukrepi, ki naj bi omejili oziroma zmanjšali obseg škode v primeru pričetka kibernetske vojne na globalni ravni.

Tu velja še omeniti, da imajo države, kot so ZDA, Rusija, Kitajska in Nemčija, že vzpostavljene lastne vojaške enote za računalniško bojevanje. To dejansko kaže na to, da se sodobne vojne ne bodo več bojevale samo na tleh, na morju in v zraku, ampak še v navideznem svetu. Verjetno vas zanima, kako je s slovensko vojsko in ali je ta pripravljena na kibernetske vojne. Mnogi strokovnjaki menijo, da temu ni tako, saj je zaradi nizkih plač in še slabših razmer naša vojska povsem podhranjena s strokovnjaki na področju računalniškega bojevanja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več