Računalništvo, telefonija
18.05.2016 06:37
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google nam bo kmalu (zopet) za vedno spremenil življenja

Letošnja Googlova konferenca Google I/O obeta veliko!
Letošnja Googlova konferenca Google I/O obeta veliko!

Danes se bo začela najbolj pričakovana konferenca letošnjega leta, kjer nam bodo predstavniki podjetja Google prikazali svojo vizijo tehnološke prihodnosti. Ker je tehnologija že sedaj močno prepletena z našim vsakdanjim življenjem verjamemo, da bodo novosti močno spremenile način našega življenja, in sicer na bolje. Razvijalska konferenca Google I/O ni zanimiva samo zaradi vpogleda v prihodnost operacijskega sistema Android in Googlovih storitev, ampak predvsem zaradi naprednih inovacij, ki jih Googlovi raziskovalci preučujejo in razvijajo. V nadaljevanju si poglejmo nekaj ključnih novosti, ki jih lahko pričakujemo na največjem računalniškem dogodku leta.

Android N

Mobilni operacijski sistem Android N naj bi prevzel nekatere napredne možnosti operacijskega sistema Windows 10. Med te spadata možnost pomikanja “oken” na prenosniku s pomočjo miške ter podobno delovanje mobilnih aplikacij na pametnih telefonih, tablicah in prenosnikih. Aplikacije na platformi Windows se namreč samodejno prilagajajo glede na velikost zaslona in tip naprave in podobno naj bi si želeli ponuditi tudi pri Androidu.

Druga novost se nanaša na tako imenovani 3D Touch. Tehnologija omogoča uporabnikom, da s povečanjem pritiska prsta na zaslon telefona sprožijo dodatne menijske opcije. Google se s tem pridružuje Applu, ki je tehnologijo predstavil septembra 2015. To bo dobra novica za uporabnike saj podpora 3D Touch s strani dveh podjetij pomeni večjo motivacijo za razvijalce, da izkoristijo 3D Touch v svojih aplikacijah.

Tretja novost pa je povezana z navidezno resničnost. Novi Android N prihaja še z večjo podporo za aplikacije za virtualno resničnost. S tem se pri Googlu neposredno spopadajo s Facebookom, ki je že predstavil virtualna očala Oculus in temu primerno tudi prve aplikacije za virtualno resničnost.

Android VR

Ker bo mobilni operacijski sistem Android N prinesel večjo podporo za aplikacije za virtualno resničnost, naj bi podjetje Google predstavilo namenska očala za navidezno resničnost Android VR. Ta za delovanje naj ne bi potrebovala pametnega mobilnega telefona ali osebnega računalnika. Ker pa naj bi bila šibkejša oziroma manj zmogljiva od sorodnih izdelkov, kot je na primer Oculus Rift, gre pričakovati, da bo primerno nižja tudi njihova maloprodajna cena.

Project Tango

Podjetje Google naj bi na današnji konferenci Google I/O razkril datum prihoda prvega mobilnega telefona, opremljenega s tehnologijo Tango. Novost bo vsebovala posebno tipalo za ocenjevanje okolice in izračun razdalj do predmetov okoli sebe, poleg tega pa bodo vanj vgrajena še dva procesorja za računalniški vid. Zmogljivost novosti naj bi znašala okoli zavidljivih 250 tisoč meritev tridimenzionalnih objektov vsako sekundo, kar bodo proizvajalci mobilnih telefonov lahko s pridom izkoristili za prikaz razširjene resničnosti končnemu uporabniku.

Spojitev sistemov Chrome OS in Android

Podjetje Google naj bi na letošnji razvijalski konferenci predstavili tudi izboljšan operacijski sistem Chrome OS, ki naj bi postal še boljši in uporabnejši. Ključna novost pa bo tako imenovano materialno oblikovanje (Material Design), ki je na mobilnih napravah Android na voljo že od različice 5.0 (Lollipop) dalje. Chrome OS pa naj bi s tem postal veliko bolj dodelan operacijski sistem z večjo podporo za aplikacije, ki so na voljo za mobilni operacijski sistem Android, kar posledično pomeni, da ne bo več le zgolj suhoparni Googlov brskalnik Chrome.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več