Računalništvo, telefonija
31.03.2015 09:11

Deli z drugimi:

Share

Google s kontaktno lečo, ki bo revolucionirala zdravstvo

Google bo množično proizvodnjo kontaktnih leč z merilnikom krvnega sladkorja zagnal s pomočjo farmacevtske družbe Novartis.
Google bo množično proizvodnjo kontaktnih leč z merilnikom krvnega sladkorja zagnal s pomočjo farmacevtske družbe Novartis.

Ameriški patentni urad (U.S. Patent and Trademark Office) je podjetju Google podelil patent za rešitev, ki bo revolucionirala zdravstvo in bo izboljšala kakovost življenja predvsem sladkornim bolnikom. Tu namreč gre za posebne kontaktne leče za merjenje nivoja sladkorja preko miniaturnih tipal. Ta so namreč opremljene s senzorjem za glukozo, ki v realnem času raven krvnega sladkorja meri preko solzne tekočine.

Za brezžičen prenos podatkov skrbi miniaturen oddajnik, ki je prav tako neposredno vgrajen v kontaktno lečo. Raziskovalci podjetja Google so prepričani, da bo njihov izum pripomogel k večji kakovost življenja sladkornih bolnikov tipa 1 in 2. Tem namreč za preverjanje nivoja krvnega sladkorja ne bo več potrebno vsakdanje “pikanje” v konico prsta oziroma namestitev dragega podkožnega senzorja. Raziskovalci podjetja Google ocenjujejo, da bo mogoče njihovo kontaktno lečo za merjenje ravni krvnega sladkorja povezati celo s pametnimi mobilni telefoni in tabličnimi računalniki. Na ta način bodo lahko sladkorni bolniki na mobilnih napravah v realnem času spremljali nivo sladkorja v njihovi krvi.

Če bo šlo vse po sreči, bo kontaktna leča z merilnikom krvnega sladkorja sladkornim bolnikom kmalu na voljo. To naj bi se zgodilo že v drugi polovici letošnjega leta.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več