Računalništvo, telefonija
26.09.2017 10:21
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hudo, hudo dobre

15 najboljših aplikacij za vaš novi telefon ali tablični računalnik Android
15 najboljših aplikacij za vaš novi telefon ali tablični računalnik Android

V nadaljevanju predstavljamo nekaj aplikacij, ki vas bodo presenetile. Izbira zajema širok spekter interesov in načinov uporabe zato se bo za vsakogar našlo vsaj nekaj zanimivega.

1) Badland

Igra je leta 2012 prejela applovo nagrado za najboljše oblikovanje in kmalu zatem je postala na voljo tudi na operacijskem sistemu Android OS. Danes je tako na Google Play kot App Store prisotna že naslednja različica, Badland 2, vendar pa original vseeno ostaja na prvem mestu. Glede na to, da je na trgu na voljo že več let spada med veterane, ki ne glede na čas še vedno spada med najbolj priljubljene igre. V primeru, da vas zanima kaj točno je razlog za takšen uspeh je dovolj zgolj nekaj trenutkov igranja. Osnovna zgodba igre vas popelje v domišljijski svet v katerem morate bitje, ki spominja na mešanico med ptičem in ježom, dovolj hitro pomikati med ovirami. V primeru, da ste prepočasni je igre konec. Pri tem se vam na poti pojavljajo številni izzivi kot so na primer nenadno povečanje vašega bitja in s tem težje upravljanje. Umikati pa se je potrebno tudi številnim pastem, ki vas lahko na vaši poti uničijo. K temu je potrebno dodati še izvrstno zvočno spremljavo. Badland je na voljo na iOS in Android.

2) Giphy

Tipkovnice predstavljajo osnovo komunikacije prek pametnih telefonov in so dolgo predmet neprestanega izboljševanja in razvoja novih funkcionalnosti. Zdi se kot, da si razvijalci želijo izboljšati nekaj kar je ostalo nespremenjeno že od začetka revolucije pametnih telefonov in Giphy je eden izmed teh poizkusov. Aplikacija ponuja možnost, da v svojo komunikacijo integrirate zabavne GIF animacije. Te so razvrščene v kategorije kot so na primer znani filmi, TV serije, glasba, reakcije znanih oseb in podobno. Ko najdete situaciji primeren GIF je potrebno zgolj še izbrati način s katerim ga boste delili s prijatelji. Poleg klasičnih načinov kot sta e-pošta in pošiljanje sporočil, so na voljo tudi vsa večja družbena omrežja od Facebooka, Twitterja in Instagrama do pri nas manj poznanih, kot je na primer Pinterest. Zbirka GIFov je velika in se ves čas tudi redno posodablja.

3) SwiftKey

V tem trenutku je SwiftKey najbolj priljubljena alternativa klasičnim tipkovnicam na pametnih telefonih. Razlog dovolj, da so se pri Microsoftu odločili za prevzem podjetja v začetku tega leta. Tipkovnica svojo dodano vrednost gradi na hitrejšemu vnosu teksta, ki je možen s pomočjo algoritmov in prikazovanja besed za katere aplikacija sklepa, da jih želite vnesti. Ravno ti algoritmi so razlog zakaj se je podjetje kot je Microsoft odločilo za prevzem saj na podlagi tega aplikacija v praksi dejansko tudi prikazuje tiste besede, ki jih želite sestaviti. Delovanje je tako boljše kot v primeru predhodno nameščenih tipkovnic na operacijskih sistemih iOS in Android OS. Aplikacija je na voljo brezplačno vendar pa ponuja veliko ponudbo dodatkov s pomočjo katerih si lahko zamislite nov videz tipkovnice z dodatnimi animacijami in izgledom črk. Edini pomislek pred uporabo je zasebnost. Ker s pomočjo storitve vnašate besedilo to tudi pomeni, da lahko razvijalci dostopajo do informacij, ki jih pošiljate. SwiftKey lahko uporabljate vsi uporabniki pametnih naprav iOS in Android OS.

4) Transit

Aplikacija je kot nalašč za vse tiste, ki se odpravljate na obisk večjih prestolnic na svetu. Aplikacija v tem trenutku pokriva več kot 100 mest v Evropi in ZDA in prinaša dober pregled nad sistem javnega prevoza. Slednji se od mesta do mesta razlikuje zato je storitev, ki prinaša natančen pregled več kot dobrodošla. Transit upošteva vašo trenutno lokacijo ter končno destinacijo do katere se odpravljate. Nato vam na podlagi razpoložljivih javnih prevoznih sredstev prikaže najbolj hitro, cenovno ugodno ali najbolj udobno pot. Slednjo največkrat predstavlja priklic taksi prevoznika Uber, ki je prav tako prisoten v vseh večjih mestih. Možnost delovanja v načinu brez povezave do spleta omogoča tudi izogibanje stroškom gostovanja, ki so pokvarili že marsikatero dopustovanje. Kot priročna se izkaže tudi možnost uporabe na pametni uri s čimer ni potrebe po rokovanju s telefonom, ko ste na poti.

5) Clear

Clear je bila ena izmed prvih mobilnih aplikacij, ki za upravljanje z meniji in ostale ključne aktivnosti ni uporabila gumbov. Namesto tega vse aktivnosti izvajate s pomočjo podrsavanja prsta po zaslonu, dvojnega pritiska, dolgega pritiska in podobnih ukazov. Slednji so danes že nekaj povsem običajnega vendar pa to ni bilo tako leta 2012, ko je aplikacija bila predstavljena na trgu. Druga omembe vredna lastnost je enostavnost uporabe. Ustvarjanje seznam opravil je hitro in kaj več od tega ni možno v aplikaciji storiti. Idealno za vse, ki ste se do sedaj zanašali na papir in vas aplikacije s številnimi funkcijami prej prestrašijo kot prepričajo. Posamezne aktivnosti lahko tudi razvrščate po prioriteti s tem da jih pridržite in pomaknete po seznamu. Po začetni verziji na iOS je na voljo tudi Android OS.

6) Momondo

Agregatorji ponudb letalskih vozovnic ne predstavljajo novosti vendar pa je ob množici aplikacij zelo malo takšnih, ki ponujajo primerno uporabniško izkušnjo. Še pomembneje je kakšne ponudbe prikazujejo saj se lahko kot kupec spravite v neroden položaj, če končno vozovnico kupite pri neprimernem ponudniku. Slednje je namreč največja nevarnost agregatorjev ponudb saj ponavadi zbirajo najugodnejše letalske vozovnice s spleta od kateregakoli ponudnika. Momondo je v tem pogledu ena redkih izjem saj je večina prikazanih ponudb neposredno od spletnih strani letalskih prevoznikov ali večjih in ustaljenih spletnih agencij. Uporaba aplikacije pa je primerna tudi za vpogled gibanja cen letalskih vozovnic v prihodnosti. Ko vnesete želeno destinacijo se vam v grafični obliki prikaže povprečno dnevno gibanje cen letalske vozovnice v naslednjih mesecih.

7) Quora

Quora je dobro poznana spletna stran, kjer lahko vprašate karkoli vas zanima in boste brez dvoma prejeli zanimive odgovore. Uporabniki so večinoma izjemno radovedni posamezniki, ki si želijo priti do informacij na področjih za katere ponavadi ni nikjer drugje dobrega vira informacij. Postavljanje vprašanj in odgovarjanje na njih je povsem prostovoljno. Skupnost računa na slehernega uporabnika, da posreduje svoje odgovore, in v primeru, da so kvalitetni, jih nagradi z glasovanjem. Aplikacija vam v ločenem meniju posreduje vprašanja za katera sklepa, da bi na njih znali odgovoriti. S tem vas spodbuja, da se aktivno udeležujete debat, ki se pogostokrat razvijejo iz komentarjev. Quora ni edina takšna storitev, obstajajo tudi druge alternative, kot je na primer Reddit, vendar pa pokriva izredno širok spekter tematik. To predstavlja tudi glavno dodano vrednost uporabe aplikacije.

8) Nike+ Run Club

Aplikacija je namenjena tako izkušenim tekačem, kot tudi začetnikom. Osnovna funkcionalnost aplikacije je namenjena beleženju vaših tekov in shranjevanju informacij, kot je pretečena razdalja, povprečna hitrost in podobno. V tem pogledu tako aplikacija ne ponuja nič kar ne bi ponujale ostale alternative na trgu. Vendar se pri podjetju Nike zavedajo pomembnosti psihološke pripravljenosti, zato uporabljajo vrsto prijemov kako vas spodbujajo k teku. Eden takšnih ukrepov je primrjeva z ostalimi uporabniki, kot so na primer vaši prijatelji, kar vas bo sigurno motiviralo k boljšim rezultatom. Prav tako vam pošilja sporočila in vas ob primernem vremenu poziva, da se odpravite na krajši tek. Integrirani sta tudi funkciji za poslušanje glasbe in možnost fotografiranja. Izstopa prikaz vašega teka na karti. Z barvo so namreč označena področja, kjer ste tekli hitreje in intenzivneje, in kjer ne.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več