Računalništvo, telefonija
16.04.2015 16:50
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Informatika kot poslovni forum

V Portorožu so se pravkar končali že dvaindvajseti Dnevi slovenske informatike, na katerih so izjemni posamezniki pokazali, da z idejami znamo in zmoremo uspeti tako doma kot v tujini.
Niko Klanšek je predstavil svoj uspešen projekt FlyKly, financiran na Kickstarterju.
Niko Klanšek je predstavil svoj uspešen projekt FlyKly, financiran na Kickstarterju.

V dneh od 13. do 15. aprila je v Grand hotelu Bernardin v Portorožu potekala neodvisna konferenca nepridobitnega Slovenskega društva INFORMATIKA (SDI), ki tudi letos navdušuje z bogatim naborom zanimivih vsebin in predavateljev, ob tem pa osvetli dosežke s področij računalništva in informatike doma in v tujini. Udeležencem je dvodnevna konferenca ponudila veliko možnosti za pridobivanje novih znanj, navdihov, izkušenj in informacij za boljše poslovne odločitve v prihodnosti. Na predkonferenčnem dnevu se je že v ponedeljek srečal vodstveni kader podjetij s področij računalništva in informatike ter tistih, ki so pri svojem poslovanje odvisni od storitev in izdelkov s teh področij. Konferenca Dnevi slovenske informatike je v 22 letih prerasla v srečanje, ki združuje velike dobavitelje, naročnike, mala podjetja ter prodorna zagonska podjetja in nadarjene študente, ki se s svojim znanjem in idejami spogledujejo s svetovnimi trgi.

Predkonferenčni dan je združil nagovore nekaterih največjih podjetij, kot so EMC, SAP in HP, ki so predstavili perspektivo svoje dejavnosti v prihodnosti. S svojimi navdihujočimi zgodbami in idejami pa so navdušili tudi paraolimpijec Gal Jakič, 3FS in Chipolo. Dogajanje predkonferenčnega dne je zaokrožila okrogla miza, h kateri so prisedli tisti, ki jim je z informatiko tudi uspelo na različnih področjih ustvarjanja – Ana Roš (Hiša Franko), Urša Sojer (Zvezda), Damijan Omerza (GoOpti) in Marin Medak (pustolovec in pomorski kajakaš). Četudi včasih niso neposredno povezani z informacijsko tehnologijo, pa so težave in izzivi teh podjetnikov zelo podobni.

»Želimo si, da bi Slovensko društvo INFORMATIKA s tem dogodkom opogumilo posameznike, da bi bili pri svojem poslovanju bolj samozavestni in prodorni. Naša ambicija je, da bi predkonferenca poleg izmenjave informacij o razvitih informacijskih sistemih in tehnologijah postala tudi nekakšen ekonomski forum, ki bi posredoval med informatiki in drugimi dejavnostmi, ki lahko odločilno napredujejo le, kadar je med njimi sinergija,« je povedal Niko Schlamberger, predsednik Slovenskega društva INFORMATIKA.

Osrednji govorec letošnje konference DSI Matej Golob je soustanovitelj podjetja Lean30, kjer delujejo kot mentorji vitkega inoviranja v že uveljavljenih organizacijah. »Veliko slovenskih startupov nima trga v Sloveniji, zato moramo gledati čez meje. Mnoga uspešna slovenska podjetja, ki so začela kot startup, so pravzaprav nišna podjetja, ki so našla svoje mesto na svetovnih trgih in s Slovenijo pravzaprav ne poslujejo,« je povedal Golob.

Svoj koncept pametnega kolesa FlyKly je predstavil Niko Klanšek, ki je udeležence razgibal s svojo dinamično predstavitvijo in odličnim izdelkom, ki so ga udeleženci tudi testirali. Na okrogli mizi so spregovorili nekateri Slovenci, ki jim je s tehnološko inovacijo ali dobro poslovno idejo uspelo na tujih trgih. Na primer Bernarda Škrabar, zasebna detektivka iz Detektivsko varnostne agencije, mladi podjetnik Peter Korun, izumitelj sistema Cops Road, kjer se ukvarjajo s prometno signalizacijo za večjo preglednost prometnih lokacij, vlagatelj v Silicon Gardens in ustanovitelj podjetja Buds Darko Butina ter Nenad Protega, izvršni direktor podjetja Duol, ki se ukvarja s proizvodnjo prenosljivih balonov za pokrivanje velikih površin, in Boštjan Bregar, direktor podjetja Marg, d. o. o., ki je uspel pridobiti pomembno tujo investicijo v slovensko podjetje, ki se danes razvija v Veliki Britaniji.

Zadnji dan smo z izjemnimi obetavnimi gosti dokazovali, da svet resnično stoji na mladih. S svojimi dosežki so se predstavili tudi genialni mariborski in ljubljanski študentje in nam omogočili pogled v razvojne laboratorije informatike. O novih medijih in virtualnem trženju je predavala Mija Lorbek iz podjetja UNIKI, Gregor Smrekar iz zagonskega podjetja Celtra pa je spregovoril o vključevanju mladih v njihove projekte.

Letošnji Dnevi slovenske informatike so tako v celoti izpolnili svoje poslanstvo, saj so v treh dneh na istem mestu zbrali najpomembnejša zasebna in državna podjetja, ki v slovenskem prostoru ustvarjajo na področjih računalništva in informatike, pa tudi tista podjetja in posameznike, ki so lahko vzor in navdih za vse tiste, ki si svojo pot na trg šele utirajo. Prisluhnile so jim tudi nekatere državne institucije, ki so tudi same predstavile svoje naloge in vizije za prihodnost. Letošnjo konferenco je zaznamoval izjemno pozitiven ustvarjalen duh.

Več informacij, program in fotogalerijo konference dobite na spletnem naslovu www.dsi2015.si.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več