Računalništvo, telefonija
27.11.2016 15:20
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet stvari bo olajšal naše življenje

Internet stvari bo olajšal naše življenje
Internet stvari bo olajšal naše življenje

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko se je v petek odvila največja slovenska konferenca na temo interneta stvari (Internet of Things). Govorci so poudarili, da je to področje eno najhitrejše rastočih v svetu digitalnih tehnologij in v raznovrstnih predavanjih predstavili potencial te tehnologije za izboljšanje produktivnosti in lajšanje vsakodnevnih opravkov.

Kot so povedali organizatorji, internet stvari spreminja življenja ljudi. Pobudnik konference Žiga Komac je na primeru digitalnega števca vode predstavil, kako je ta tehnologija namenjena predvsem lajšanju življenja in bolj učinkovitemu delu. S pomočjo današnje tehnologije se namreč števec vode lahko odčita tudi na daljavo in obisk na domu ni več potreben.

Na konferenci so sicer predavali strokovnjaki vodilnih podjetij na svojem področju, med drugim iz podjetij Kolektor, iPROM, SAP, Microsoft, ABC pospeševalnik, Tele2 in IBM, ki so predstavili ključne trende interneta stvari po različnih panogah, dogodka pa se je udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Slušatelji so bili deležni številnih zanimivih predavanj, ki so obravnavala optimizacijo interneta stvari z uporabo oblaka, uporabo interneta stvari v telekomunikacijah, prihodnost avtonomne vožnje, integracijo digitalnega oglaševanja znotraj interneta stvari, digitalno transformacijo in druge trende, ki jih novi tehnološki fenomen prinaša.

Zanimive in uporabne rešitve so predstavila tudi najboljša zagonska podjetja, ki delujejo pod okriljem slovenskega ABC pospeševalnika. Hrvašk startup Vyoocam je predstavil majhno kamero, ki jo lahko pripnemo na katerakoli očala in je namenjena predvsem “live streamingu” zabavnih vsebin prek spletih omrežij, prav tako pa je lahko zelo uporaben pripomoček za delo na terenu (servisiranje, pregled, vzdrževanje).

Podjetje Canelio je izdelalo zanimiv pripomoček za treniranje psov. Gre za daljinski upravljalnik, oziroma “kliker” s katerim spodbudimo psa k določenemu dejanju, to pa se nato zabeleži tudi v priloženi aplikaciji na telefonu. Ta beleži rezultate vašega hišnega ljubljenčka in omogoča, da jih primerjate z rezultati prijateljev. Na ta način vas motivira k dobremu treningu, saj ne želite biti najslabši trener v ulici.

Svoje storitve in izdelke pa so predstavila še podjetja Solopex (izboljšanje poslovne učinkovitosti z napredno analitiko), FIWARE (odprta platforma za lažji razvoj pametnih aplikacij za različne izdelke) in Koola (pametna platforma, ki povezuje uporabnike s trgovci in serviserji avtomobilov).

Po nekaterih raziskavah naj bi potencialni vpliv interneta stvari na evropsko gospodarstvo v naslednjih desetih letih dosegel skoraj 1000 milijard evrov, kar je približno sedem odstotkov celotnega bruto domačega proizvoda EU.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več