Računalništvo, telefonija
20.01.2015 16:37
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internetno omrežje za Mars

Internetno omrežje za Mars
Internetno omrežje za Mars

Medtem, ko se podjetja večinoma ukvarjajo z razvojem dostopa do interneta v državah v razvoju, se že kujejo načrti za načine povezovanja na splet do tistih prebivalcev, ki bodo živeli na planetu Mars. Naseljevanje slednjega je namreč eden izmed ciljev ameriškega podjetnika Elona Muska, ki je svojo podjetniško pot začel pri podjetju PayPal.

Eden izmed razlogov za razvoj omrežja v vesolju je hitrost. Sateliti, ki bi zemljino oblo obkroževali na višini okrog 1200 kilometrov, bi omogočali hitrejši prenos podatkov preko večjih razdalj kot je to danes v primeru obstoječih omrežij. Aplikacija kot so na primer Skype, ki omogoča komuniciranje z ljudmi na različnih koncih sveta, bi delovale hitreje in brez nadležnih prekinitev. Za lažjo primerjavo naj omenimo, da trenutni komunikacijski sateliti zemljo obkrožajo na višinah preko 30.000 kilometrov in s tem neprimerljivo višje kot pri predlaganem projektu Elona Muska oziroma njegovega podjetja SpaceX.


Cena razvoja enega satelita naj bi znašala slabih 900.000 EUR medtem, ko se vrednost celotnega projekta ocenjuje na 9 milijard EUR. Vsega skupaj naj bi bilo potrebnih več kot 4.000 satelitov, ki posamično naj ne bi tehtali več kot 150 kilogramov.


Načrtom podjetja SpaceX se je pridružil tudi Google. Po zadnjih informacijah naj bi pri največjem iskalniku na svetu resno razmišljali o investiciji v omenjeni projekt. Razvoju bo Google namenil slabih 900 milijonov EUR. V tem trenutku še ni razkrito za kakšen delež podjetja SpaceX si pri Googlu z omenjenim zneskom želijo kupiti. Pri slednjem je, poleg podjetja Facebook, že lansko leto aktivno začeli razvijati rešitve za hitrejše vzpostavljanje omrežja za dostop do interneta v državah v razvoju. V ta namen razvijajo pri Googlu posebne balone, ki bi leteli na visokih višinah in na ta način ponujali možnost povezave na splet. Vendar pa baloni in sateliti za tehnološkega giganta očitno niso dovolj saj se hkrati razvija na sistemu letečih dronov. Slednjega razvijajo pri podjetju Titan Aerospace, ki je bilo prevzeto s strani podjetja Google.


Načrtovani projekt podjetja SpaceX je samo eden izmed serije izjemnih podjetniških podvigov. Elon Musk med drugim načrtuje izgradnjo omrežja hitrih vlakov, ki bi dosegali podobne hitrosti kot potniška letala in s tem olajšali potovanje, ki ga med drugim danes predstavljajo nadležna letališča s svojimi varnostnimi kontrolami.


V tem trenutku najbolj zanimiv pa je vsekakor projekt razvoja omrežja satelitov, ki bodo vsem na zemlji in v prihodnje tudi tistim, ki bodo živeli na Marsu, omogočili dostop do spleta. Prvi rezultati naj bi bili vidni že v pičlih petih letih kar je relativno malo za takšen tehnološki podvig.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več