Računalništvo, telefonija
28.04.2014 16:13

Deli z drugimi:

Share

Izjemen posnetek izstrelitve rakete

SpaceX s tehnološkimi preboji v vesoljski tehnologiji.
Izjemen posnetek izstrelitve rakete
Izjemen posnetek izstrelitve rakete

Eden izmed najlepših primerov neučinkovitosti delovanja vladne organizacije v primerjavi z gospodarstvom se ravnokar odvija v ZDA. Vsi poznamo vesoljsko agencijo Nasa. Njeni zgodovinski dosežki, od prvega postanka na luni do sodelovanja pri izgradnji mednarodne vesoljske postaje, so neizpodbitni. Kljub temu se je vloga Nase v zadnjih letih v mednarodnih vesoljskih aktivnostih zmanjševala.

Svojo priložnost pri tem je opazil Elon Mosk. Soustanovitelj podjetij PayPal in Tesla je s svojimi sodelavci leta 2002 ustanovil podjetje SpaceX. Več kot 10 let pozneje jim je uspel eden izmed navječjih dosežkov v zgodovini vesoljskih poletov. Razvili so namreč prvi raketni sistem, ki se lahko uporablja večkrat. Do sedaj so pogonski sistemi, potrebni za izstrelitev nosilne rakete v vesolje, po opravljeni nalogi postali odpadni material. Predstavljajo skoraj 70 odstotkov celotnih stroškov izstrelitev, ki se v primeru tovora kot je satelit, gibljejo med 145 in 187 milijoni EUR.


Pri izstrelitvi rakete Falcon 9 pa je podjetju SpaceX prvič uspelo vrniti pogonski sistem v enem kosu nazaj na zemljo. Na žalost je bil pristanek na sredi Atlanskega ocena v času velike nevihte in kljub temu, da je pogonski sistem pristal v enem kosu, ga je uničilo razburkano morje.


Vendar to ne bo ustavilo programa SpaceX. Za javnost so nekaj dni po tem pripravili posnetek testnega zagona rakete in njen kontroliran pristanek na zemlji. S tem bi se v prihodnje izognili pristankom v vodi. Napredek pa bo imel tudi pozitivne stranke učinke. Cenejše potovanje v vesolje prinaša novo priložnost za razvoj vesoljskega turizma.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več