Računalništvo, telefonija
14.01.2017 10:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je VR tehnologija škodljiva za otroke?

Je VR tehnologija škodljiva za otroke?
Je VR tehnologija škodljiva za otroke?

Glede na to, da se VR tehnologija počasi prebija v vse sfere življenja, brez dvoma lahko pričakujemo, da bomo kmalu lahko slišali: “Mami, mami, to igračo bi imel!”. Igrača pa bo v resnici eden od primerkov VR tehnologije, ki bo dostopna v vseh trgovinah z zabavno elektroniko. S tem, ko smo lansko leto dobili PlayStation VR, HTC Vive in Oculus Rift, navidezna resničnost prvič postaja dostopna povsem “navadnim smrtnikom” in na tak nači postaja potrošniško blago.

Kljub vsemu pa se porajajo dvomi ali je VR res primerno darilo oziroma nakup za družino? Ustvarjalci VR naprav odsvetujejo rabo vsem, ki so mlajši od 13 let, razlog za to pa je njihov občutljiv vid, ki se še razvija.

Pa VR zares predstavlja zdravstveno tveganje za mlajše uporabnike ali je to zgolj samozaščita proizvajalcev? Navsezadnje se tudi opozorila glede sedenja preblizu televizije niso izkazala za povsem “pravnomočna”, kajne?

Kaj pa tehnološka podjetja pravijo o otroški rabi VR-ja?
Po pisanju portala Wareable največji potencial za vsakdanjo rabo predstavlja PlayStation VR (PSVR), vendar je ravno Sony tisti, ki najbolj strogo omejuje svoje uporabnike. Navodila na PSVR-ju pravijo, da VR naprava ni primerna za otroke mlajše od 12 let.

Kaj pa HTC Vive in Oculus Rift? Oba naj ne bi bila primerna za otroke. Oculus Rift je namenjen zgolj tistim, ki so stari 13 ali več, kar se v bistvu sklada s pogoji materinskega podjetja Facebook, ki postavlja enake pogoje glede rabe družbenega omrežja. Enako velja tudi za Samsung Gear VR, ki kot kaže ni primeren za otroke mlajše od 13 let. HTC je v navodilih napisal, da Vive enostavno ni primeren izdelek za rabo otrok, kot razloge za to pa so navedli potencialno škodo za otroke in hkrati za izdelek. Torej ne samo, da VR naprava lahko škoduje otrokom, otroci lahko škodujejo tudi napravi.

Edina VR naprava, ki naj bi bila primerna za otroke je Google Cardboard – najcenejši VR izdelek, ki je kompatibilen tako z Androidom kot operacijskim sistemom iOS. Google dodaja, da otroška raba Cardboarda ne sme potekati brez nadzora staršev, otroci pa morajo imeti med rabo obvezne odmore. V primeru, da uporabnik VR naprave čuti nelagodje ali vrtoglavico, mora takoj prenehati z uporabo, še dodaja Google.

Google se zelo močno trudi, da bi Cardboard VR nekako spravil do šol in tako vključil otroke v svoje “ekspedicije” (programska oprema “Expeditions”), preko katerih bi malčki postali raziskovalci Marsa ali Velikega koralnega grebena.

Kaj pa so potencialne nevarnosti za otroke, ki uporabljajo VR?
Dejstvo, ki najbolj bode v oči je, da proizvajalci, ki sicer izpostavljajo nevarnosti in opozarjajo na njih, nikjer dejansko ne razlagajo kaj je tisto, česar se morajo otroci bati pri VR tehnologiji.

Problem je namreč v tem, da je VR tehnologija nekaj povsem novega in za zdaj še ni bilo narejenih kakšnih obsežnejših študij, ki bi pokazale negativne vplive rabe VR-ja. Kljub temu pa obstajajo študije, ki so že začele povezovati VR naprave (in ostale naprave kot so pametni telefoni) in potencialno škodo za oči in vid. Najbolj pogost pojav, ki ga strokovnjaki povezujejo z rabo VR-ja je kratkovidnost.

Ko uporabljamo naše pametne telefone, gledamo v objekte, ki so blizu našim očem na enem ekranu, medtem ko pri uporabi VR naprave gledamo simultano na ekran, ki je blizu našim očem, hkrati pa gledamo neko simulirano sliko na ekranu, ki se zdi zelo daleč. Ravno zaradi tega nekatere študije govorijo o škodljivosti VR tehnologije, ki naj bi bila primerljiva z uporabo pametnih telefonov ali računalnikov.

So te nevarnosti značilne zgolj za otroke ali tudi za odrasle?
Izpostavljena tveganja seveda niso zgolj značilna za otroke, kajti tudi odrasli lahko čutijo določene posledice pretirane rabe VR naprav, vendar so tveganja še vedno v večji meri večja pri otrocih. Otroški vid se še razvija in je zato bolj občutljiv, kar seveda pomeni, da lažje pride do poškodb.

Izpostaviti velja tudi dizajn VR naprav, saj so predvsem dražje naprave (PSVR, Oculus Rift in HTC Vive) specifično prilagojene za odraslo velikost glave, kar pomeni pozicijo leče itd. Številni strokovnjaki verjamejo, da so proizvajalci zgolj pretirano previdni, da bi se izognili nadaljnjim komplikacijam.

Seveda obstajajo potencialni negativni vplivi rabe VR-ja, vendar so ti manjši če ste pri uporabi previdni in z njo ne pretiravate. Kljub vsemu pa vas ta opozorila ne smejo zaustaviti pri izkoriščanju velikega potenciala, ki ga tehnologija VR nudi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več