Računalništvo, telefonija
20.05.2017 20:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako je biti delavec v Teslini tovarni avtomobilov?

Kako je biti delavec v Teslini tovarni avtomobilov?
Kako je biti delavec v Teslini tovarni avtomobilov?

Nekateri trdijo, da so to “avtomobilske sanje” vsakega delavca, spet drugi pravijo, da delajo v pogojih iz preteklosti. Komu verjeti? Verjetno se marsikdo sprašuje, kaj je potrebno storiti za izgradnjo električnega vozila prihodnosti, kajne? The Guardian je nedavno objavil članek, v katerem opisujejo delovne pogoje v Teslini gigantski tovarni v Fremontu, v Kaliforniji in reultati so izredno zanimivi.

V številnih intervjujih z delavci v tovarni je tekla beseda o ekstremnih delovnih pogojih, delavcih, ki med službo izgubljajo zavest, o monotonem delu, visoki stopnji bolniških odsotnostih ter velikemu številu prijavljenih poškodb pri delu. Ne dolgo nazaj smo pisali o groznih razmerah v Applovih tovarnah na Kitajskem in zaključili v upanju, da takšnih primerov kot je Apple ni ravno veliko, vendar sedaj lahko vidimo, da tudi Tesla spada med grešnike. Res je, da gre v enem primeru za Kitajsko, v drugem za ZDA, vendar vseeno obstaja neka podobnost.

Številne ugotovitve, ki jih The Guardian sedaj na novo izpostavlja, se skladajo s pričevanjem enega od Teslinih delavcev Joseja Morana, ki je v zapisu na blogu razložil, da je velik del delavcev želel skupaj stopiti pred vodstvo podjetja in jim sporočiti, da “delajo za podjetje prihodnosti v delovnih pogojih preteklosti”.

Kljub temu, da obstajajo kritike, ki letijo na račun delovnih razmer v Teslinih tovarnah, najdemo tudi zelo zadovoljne delavce, ki se počutijo pravično obravnavane, nediskriminirane, dobro plačane in zadovoljne s svojim delovnim mestom. Nekateri delavci čutijo prav posebno vez s Teslo in so na svoje delo izjemno ponosni. Eden od delavcev recimo pravi, da je delati v Teslini tovarni kot da bi “umrl, se ponovno rodil in odšel v avtomobilske sanje”, medtem ko spet drugi trdi, da ima občutek, da dela v organizaciji, ki spreminja svet. Tesla to nedvomno počne in težko je sedaj prevesiti tehtnico na eno ali na drugo stran.

Ko je Moran v začetku letošnjega leta objavil na svojem blogu, je Elon Musk, prvi mož Tesle, njegove besede označil kot neresnico. V tistem času je Musk svoje stališče utemeljeval tako, da je pogled usmerjal na Teslo kot podjetje, ki se je odzvalo na probleme, s katerimi so se delavci srečevali na delovnih mestih. Tesla naj bi v tem času odpirala nova delovna mesta in dodatne izmene, s čimer naj bi zmanjšala obremenjenost delavcev za 50%. Guardian med drugim poroča tudi o tem, kako se je stopnja bolniških zmanjšala za 32% napram povprečju znotraj industrije.

Musk še vedno trdi, da si Teslini zaposleni zaslužijo pravičnost, opozarja pa na dejstvo, da zaslužijo 100.000 dolarjev več v povprečju kot povprečni delavci v avtomobilski industriji v štirih letih. Zelo težko je kombinirati vse te mešane signale, potrebno pa se je zavedati, da Tesla še vedno deluje kot nek start-up, namreč ljudje plačujejo za produkte, ki dejansko sploh še ne obstajajo. Ravno zaradi tega mora takšno podjetje kot je Tesla delovati ekonomično in na določenih točkah narediti nekaj rezov, ki pa znajo dvigniti veliko prahu tako pri delavcih kot medijih.

Seveda to ni opravičilo za težavne in ekstremne delovne pogoje, vendar lahko v tej luči Guardianove informacije beremo kot pot v pogubo na eni strani in na drugi strani Teslo kot podjetje, ki se še uči, ki še spoznava avtomobilsko industrijo, sproti popravlja napake, hkrati pa skuša svojim zaposlenim priskrbeti dobre pogoje ter pozitivno vplivati na okolje. Resnica se verjetno nahaja nekje vmes, torej med tisto najbolj negativno sliko podjetja in tisto nekoliko bolj pozitivno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več