Računalništvo, telefonija
16.09.2018 10:16
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katastrofalen začetek za Android Pie

Katastrofalen začetek za Android Pie
Katastrofalen začetek za Android Pie

Številni proizvajalci mobilnih naprav velikokrat nočejo posodobiti svojih paradnih konjev na novejšo različico Androida, čeprav je ta navadno precej boljša od starejše. To velja tudi za najnovejši operacijski sistem Android 9.0 Pie, saj je slaba dva meseca po njegovi uradni razpoložljivosti njegov delež še vedno manj kot 0,1 odstotka, kar je tudi razlog, zakaj ga še ni niti na Googlovi lestvici, ki prikazuje delež mnogih različic operacijskega sistema Android na mobilnih napravah. To sicer preseneča, saj je novi operacijski sistem Android precej boljši od Androida Oreo, saj prinaša veliko mero avtomatizacije, ima prenovljen grafični vmesnik, omogoča digitalno spremljanje zdravja ter nudi precej boljšo podporo nenavadnim oblikam mobilnih naprav, vključno tistim z zasloni z zarezo na vrhnji strani.

Čeprav so podporo Androidu 9.0 Pie napovedala številna podjetja, kot so Huawei, HMD Global, OnePlus, Oppo, Razer, Samsung, Sony Mobile, Transsion, Vivo in Xiaomi, ga trenutno podpirata le matični Google in Essential Phone. Poleg tega so bili vsi novejši pred kratkim predstavljeni telefoni opremljeni s starejšim Androidom 8.1 Oreo. Strokovnjaki sicer pričakujejo, da se bo tržni delež operacijskega sistema Android Pie začel povečevati šele tekom leta 2019, vendar le, če mu bodo vodilni proizvajalci telefonov posvetili dovolj pozornosti.

Med operacijskimi sistemi Android pa po priljubljenosti trenutno vodi Android 7 Nougat, saj njegov tržni delež znaša kar zavidljivih 30,8 odstotkov, kar kaže na to, da njegov delež iz meseca v mesec narašča, namesto da bi upadal. Drugo mesto trenutno zaseda mobilni operacijski sistem Android 6.0 Marshmallow, ki trenutno obvladuje 22,7 odstotkov svetovnega deleža mobilnih naprav. Med starejšimi različicami Androida pa trenutno prevladuje Android 5 Lollipop, saj je nameščen na 19,2 odstotkih telefonov in tablic, sledijo pa mu Android Oreo s 14,9-odstotnim tržnim deležem, Android 4.4 KitKat z 8,6-odstotnim in Android 4 Jelly Bean s 3,5-odstotnim deležem.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35