Računalništvo, telefonija
27.07.2014 09:45
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kratki nasveti za varne in zanesljive počitnice

Kratki nasveti za varne in zanesljive počitnice
Kratki nasveti za varne in zanesljive počitnice

Poletje je v polnem zamahu in to pomeni, da bodo številni ljudje odšli na zaslužene počitnice. Pred odhodom v tujino si ljudje pridobijo zdravstvene nasvete, prav tako se morajo »cepiti« proti vsem večjim tveganjem za kibernetske okužbe na njihovih potovanjih. Nevarnost spletnega kriminala je večja v času potovanj, zato je Kaspersky Lab pripravil kratek vodnik za elektronsko varne počitnice.

Rezervacije vaših počitnic:

Ko ste našli zanesljivo spletno stran za rezervacijo vaše počitniške nastanitve ne pozabite na previdnost pri spletnem plačevanju. Pred izvedbo transakcije preverite vašo napravo in programsko opremo in se prepričajte, da je posodobljena z najnovejšo varnostno opremo. Pred izvedbo transakcije preverite varnostne nastavitve in zanesljivost anti-virusnega programa z vgrajeno varno funkcijo zaščite denarja. Slednje lahko preveri Kaspersky Lab’s Safe Money, in sicer ali je spletna stran varna, s čemer uporabnika zavaruje pred lažnivimi in goljufivimi spletnimi stranmi, nato pa spletno stran odpre v novem posebno zaščitenem formatu.

Naprave: Seveda večina ljudi vzame mobilni telefon, tablico ali računalnik na počitnice. Toda, če imate na vaši napravi dragocene podatke, pa naj gre za mobilni telefon, tablico ali prenosni računalnik, morate vedno imeti kopijo teh podatkov. V tem primeru podatkov ne boste izgubili, čeprav bi bila naprava ukradena, uničena ali izgubljena, saj bodo ti shranjeni na zunanjem trdnem disku ali v oblaku.

Ko med počitnicami uporabljate naprave, je priporočljivo naložiti neko vrsto zaščite pred krajo ali pa vsaj vedeti, kako uporabljati anti-vlomne funkcije vgrajene v vaši napravi. Tako lahko na primer funkcija Anti-Thief pri Kaspersky Internet Security – multi-device skrije podrobnosti o kontaktih, klicih, besedilnih sporočilih in dnevnikih, če je mobilni telefon izgubljen ali ukraden. Funkcija prav tako omogoča blokado naprave, brisanje podatkov, identifikacija lokacije naprave in celo fotografiranje osebe, ki želi napravo uporabiti.

Na počitnicah: Ko ste na družinskih počitnicah je pomembno imeti nekaj kontaktnih številk za nujne primere. To je še bolj pomembno, ko potujete v tujino, kjer internetne povezave morda niso vedno na voljo. Zato je potrebno imeti vse številke shranjene na mobilnem telefonu, prenosnem računalniku, prav tako pa morate imeti številke tudi nekje zapisane. Ko potujete v tujino, se je potrebno pozanimati tudi o tem kako iz tujine poklicati v domovino.

Wi-Fi območja: Posebno pozornost namenite območjem, kjer lahko brezplačno uporabljate Wi-Fi kot so hoteli ali kavarne, saj tu obstajajo velike nevarnosti zlorab. Če je mogoče, se na teh točkah izognite spletnemu bančništvu, nakupovanju ali opravljanju kakršnih koli občutljivih transakcij, razen če ste zavarovani z varno VPN povezavo. Tisti, ki boste uporabljali brezplačna Wi-Fi območja, pa se zaščitite z namestitvijo VPN aplikacije ali programske opreme.


Kreditne kartice: S seboj vzemite več kot eno kreditno ali debetno kartico, saj boste imeli plan B v primeru, da se vaša kartica izgubi ali je preklicana. Če potujete z velikimi količinami gotovine, jo shranite v hotelskem sefu (skupaj z vašim potnim listom, razen če ga morate imeti s seboj).

Potrebno je upoštevati predlagane ukrepe, da si zagotovite varne počitnice, dobro zaščitene pred kibernetskimi grožnjami ali prevarami, ki bi lahko motile vašo zabavo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več