Računalništvo, telefonija
31.07.2013 13:07
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Želite umetne spomine na dogodke, ki jih niste doživeli?

Pred kratkim je bil na glodavcih opravljen prvi korak na poti do nečesa, kar je bila do sedaj izključno domena znanstvene fantastike. Raziskovalci inštituta MIT so namreč s pomočjo električnega šoka pri miših ustvarili spomine na dogodke, ki jih v resnici nikoli niso doživele.
Raziskovalcem inštituta MIT je kot prvim uspelo ustvariti spomine na dogodke, ki jih glodavci v resnici nikoli niso doživeli.
Raziskovalcem inštituta MIT je kot prvim uspelo ustvariti spomine na dogodke, ki jih glodavci v resnici nikoli niso doživeli.

Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT (Massachusetts Institute of Technology) so pred kratkim opravili prvi korak na poti do nečesa, kar je bila do sedaj izključno domena znanstvene fantastike. Ti so namreč pri glodavcih ustvarili spomine na dogodke, ki jih v resnici nikoli niso doživeli. Raziskovalci so lažni spomin »vgradili« neposredno v del možganov, ki je zadolžen za upravljanje s spomini, njihov dosežek pa je bil objavljen celo v znanstveni reviji Science in je dosegljiv s klikom na spletno povezavo http://goo.gl/BdqtOD.

Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT so poskus opravili na način, da so miši najprej postavili v prostor, kjer so se »naučile«, da nevarnosti ni. Nato so jim v drugem prostoru s pomočjo električnega šoka ustvarili spomin nevarnosti in jih ponovno postavili v prvi prostor. V njem so se glodavci odzvali panično, in sicer na način, kot da bi se jim nevarnost zgodila ravno tam. Poskus so raziskovalci večkrat ponovili, odziv pa je bil vedno enak.

Vodja raziskovalne skupine ameriškega tehnološkega inštituta MIT je prepričan, da bi se lahko tehniko oblikovanja lažnih spominov v bližnji prihodnosti uporabljalo tudi na človeku. Glavni namen uporabe te tehnike pa naj bi bil zdravljenje težkih psiholoških motenj. Mnogi so ob tem že izrazili bojazen, da bi bilo možnost vgradnje lažnih spominov v človeške možgane možno koristiti tudi za zlonamerne namene, čeprav je pot do tja po vsej verjetnosti še zelo dolga.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več