Računalništvo, telefonija
20.09.2016 14:52
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mac Vs. PC – Kaj izbrati?

Mac Vs. PC - Kaj izbrati?
Mac Vs. PC - Kaj izbrati?

Ste tik pred nakupom novega prenosnika in se enostavno ne morete odločiti ali izbrati Windows ali OS napravo? Za vas smo pripravili nekaj prednosti in slabosti obeh.


Dizajn strojne opreme – Takole na prvo žogo bi morda točka za strojno opremo in njen dizajn romala k Applu, ki je znotraj industrije visoko spoštovan ravno na področju strojne opreme, vendar zadeva ni tako preprosta. Dvoma o tem, da so Applovi prenosniki eni najbolj elegantnih ni, je pa res, da je ta aluminijasti dizajn, ki je pred časom predstavljal nedosegljivo točko, sedaj dobil številne PC posnemovalce, medtem ko Apple v zadnjih letih ni pretirano nadgradil svojega dizajna. Novi “ultra-slim” MacBook sicer je korak v pravo smer – s širokim spektrom izbire barv – vendar so mnenja še vedno deljena.

PC-ji na drugi stran doživljajo neke vrste renesanso, bi lahko rekli. Microsoftova Surface Pro 4 in Surface Book, HP-jev Spectre 13, potem pa so tukaj še Dell, Lenovo, Sony in nekateri drugi, ki predstavljajo veliko konkurenco Applu. Ena najboljših stvari Windows naprav je njihova raznolikost. Od tradicionalnih prenosnikov (z ekrani na dotik), do “gaming” računalnikov, izjemno tankih modelov, do Windows telefonov, ki se zlahka pretvorijo v računalnik.

Vključena programska oprema – Ko vzamemo Mac-a iz škatle se enostavno zdi, da ponuja uporabniku precej bolj uporabno programsko opremo kot visoko zmogljive Windows naprave. Apple premore osnovne aplikacije za urejanje slik, video produkcijo, avdio produkcijo ter polne verzije programov Pages, Number in Keynote. Windows naprave na drugi strani ponujajo fotografsko aplikacijo (ki pa je bolj organizacijsko usmerjena) in Office 365 – z brezplačno letno naročnino, odvisno od mesta nakupa naprave. Mac je torej v samem štartu bolje opremljen in uporabniku takoj omogoča normalno rabo.

“Gaming” – Videoigre so dolgo časa bile ena največjih konkurenčih prednosti PC naprav in s prihodomo Windowsa 10 se je ta dominanca le še intenzivirala. V tej kategoriji se Applove naprave niti približno ne približajo Windows napravam in zato vsi, ki kupujete “gaming” računalnik, preprosto izberite Windows PC.

Uporabniški vmesnik – Dolga leta sta se OSX in Windows borila za prevlado na področju standardnega namiznega okolja računalnika. S prihodom Windowsa 8, ki je velik poudarek posvetil govoru in dotiku ter inkorporiranju Cortane kot rezidenčne lastnosti Windowsa 10, pa se je zgodba spremenila. Apple si seveda ni mogel privoščiti zaostanek in zato pripravlja integracijo “pomočnice” Siri z novim OSX Sierra, ki naj bi konec tega meseca uporabniku ponujala podobne storitve kot Cortana.

Varnost – Statistično gledano obstaja večja možnost virusov in ostalih zlonamernih napadov na uporabnike PC-jev. To dejstvo bi naj bilo povezano s tem, da Applovi računalniki še vedno predstavljajo majhen delež “svetovne računalniške popoluacije” in ravno zato hekerji raje ciljajo na širšo množico. Pa je temu res tako? Lansko leto so se že pojavili številni incidenti pri Macovih uporabnikih, kar samo kaže, da se na statistiko ni dobro v celoti naslanjati. Končna ocena varnosti bi bila, da so tako PC uporabniki kot Mac uporabniki približno enako ogroženi, le da so primeri, ki so prišli v javnost, v večji meri bili navezani na Windows naprave.

Katerega kupiti? – Težko bi rekli, da obstaja en sam zamgovalec tega dvoboja in to je dobro. Ljudje smo si zelo različni in zato se razlikujejo tudi naše potrebe. Težko verjamemo, da bo prišel čas, ko bo en računalnik primeren za vse uporabnike in zato je potrebno spodbujati raznolikost. V Apple sicer nadaljujejo po nekih svojih začrtanih poteh, vendar govorice že počasi nakazujejo “osvežitev”. Na koncu koncev je odločitev na plečih posameznika, koliko denarja je pripravljen odšteti, kaj želi z računalnikom početi in kakšne so njegove preference glede programske opreme. Dobra stvar današnjega tržišča je, da je že zelo težko kupiti slabo napravo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,