Računalništvo, telefonija
28.03.2017 14:28
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mali kabelski operaterji so se uprli podražitvam programskih paketov

Mali kabelski operaterji so se uprli podražitvam programskih paketov
Mali kabelski operaterji so se uprli podražitvam programskih paketov

Mali kabelski operaterji so se organizirali in združili v skupno podjetje SiKabel. Z oblikovanjem enotne blagovne znamke in skupnim nastopom na trgu želijo dodatno optimizirati ponudbo na trgu, hkrati pa opozoriti na nenavadno prakso, ki se trenutno dogaja v Sloveniji.

V SiKablu namreč ocenjujejo, da položaj na trgu omogoča nenadzorovane podražitve programskih paketov in posledično omogoča, da so ponudniki telekomunikacijskih storitev prisiljeni na položnice vključevati skrite »RTV prispevke«, ki jih morajo potem prevaliti na svoje naročnike. Po njihovih besedah so tako mali kabelski operaterji v položaju, da zgolj sledijo praksi, ki jo določata največja operaterja v državi.

Poudarili so še, da podražitve programskih paketov oziroma TV naročnin niso posledica višjih stroškov njihovega poslovanja, ampak pritiskov ponudnikov programskih vsebin, ki želijo na ta način preko položnic ponudnikov telekomunikacijskih storitev doseči svoje poslovne interese.

Do podražitev je prišlo potem, ko je medijska hiša Pro Plus sredi januarja svoja najbolj gledana programa Pop TV in Kanal A umaknila z omrežja prizemnih oddajnikov, preko katerega so ju potrošniki lahko sprejemali brezplačno prek navadnih sobnih ali strešnih anten. Ta programa sta tako po 16. januarju postala dosegljiva le prek ponudnikov kabelske oziroma IP-televizije in satelitske televizije.

Agencija za varstvo konkurence je zoper Pro Plus že uvedla postopek ugotavljanja kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Pravila s področja varstva konkurence naj bi kršil s tem, ko naj bi dobavo plačljivih programov Pop TV, Kanal A, Oto, Brio in Kino pogojeval na način, da morajo distributerji vse programe podjetja Pro Plus vključiti v vse lastne maloprodajne sheme TV-programov na najboljša programska mesta.

Pri SiKablu se zavedajo, da so po drugi strani slovenski ponudniki televizijskih programov v neenakopravnem položaju v primerjavi s tujimi ponudniki televizijskih programov. Po njihovem mnenju bi morala zadevo reševati država, saj bi morebitno propadanje malih operaterjev vplivalo na doseganje ciljev glede razširjenosti širokopasovnega dostopa do interneta. Mali operaterji so namreč na nekaterih, zlasti manj poseljenih območjih, praktično edini ponudniki širokopasovnega dostopa do interneta, saj veliki operaterji tam nimajo komercialnega interesa.

Novoustanovljeni SiKabel sicer združuje 40 malih kabelskih operaterjev, od tega jih je 20 ustanovnih članov, ostali pa so pridruženi člani. SiKabel ima trenutno približno 70.000 naročnikov po vsej Sloveniji.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več