Računalništvo, telefonija
14.01.2014 13:14
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

TOP tehnološke novosti s sejma CES 2014

Sejem CES je tudi letos ponudil veliko število zanimivih izdelkov.
Sejem CES je tudi letos ponudil veliko število zanimivih izdelkov.

Ljubitelji zabavne elektronike vsako leto z nestrpnostjo čakamo na mednarodni sejem CES (Consumer Electronics Show), ki se odvija v ameriškem Las Vegasu. Letošnji se je odvijal od 7. do 10. januarja, obiskovalci pa so si lahko na njem ogledali veliko število bolj ali manj zanimivih izdelkov. Ker je bilo vseh skupaj izredno veliko, je nemogoče, da bi vam v tem članku predstavili prav vse, vam bomo pa nekatere, ki so se nam zdeli zanimivi.

Pričakovano smo na sejmu CES 2014 lahko ugledali veliko število mobilnih naprav. To ni presenetljivo, saj je povpraševanje po tovrstnih napravah že nekaj let izjemno veliko. Pametni mobilniki gredo danes v prodajo kot za stavo, vedno več potrošnikov pa si kupi tudi tablični računalnik. Zelo veliko pozornosti pri pametnih telefonih je bil na sejmu deležen Sony. Ta je predstavil mobilnik Xperia Z1 Compact, ki se lahko pohvali z izredno dobrimi specifikacijami. Odlikujejo ga izjemna kamera z 20,7 megapiksla, 2,2-gigaherčni štirijedrni procesor ter odpornost na prah in vodo. Nekatere bo morda zmotila le velikost njegovega zaslona, saj ta meri 4,3 palca (10,9 centimetra), kar je nekoliko manj, kot smo vajeni pri današnjih najboljših mobilnikih z operacijskim sistemom Android. Precej oblegan je bil tudi mobilnik Huawei Ascend Mate 2 z baterijo kapacitete kar 4.050 miliamperskih ur. Zanimiva lastnost tega mobilnika s 6,1-palčnim (15,5-centimetrskim) zaslonom je v tem, da prek vmesnika USB omogoča, da z njim napolnimo baterijo druge mobilne naprave. Zanimivo novost nam je ponudil Alcatel OneTouch, ki je predstavil koncept mobilnika z zaslonom, ki omogoča, da se mobilnik napaja s sončno energijo. Kdaj, če sploh, bomo ta mobilnik lahko ugledali na prodajnih policah, še ni znano. Vse tiste, ki si želijo zelo trpežnega mobilnika, je na sejmu še bolj kot prej omenjena Xperia Z1 Compact navdušil mobilnik Cat B100, ki ga je pripravilo podjetje Caterpillar. Mobilnik je namreč izredno odporen na padce (do 1,8 metra višine), vodo in prah. Precej zanimiv mobilnik na sejmu CES 2014 je bil tudi LG Fireweb. Njegove strojne lastnosti so sicer podpovprečne, a je toliko bolj zanimiv njegov operacijski sistem Firefox OS. Nekaj zase so na sejmu CES 2014 lahko našli tudi uporabniki mobilnikov iPhone. Ogledali so si lahko zanimivo fizično tipkovnico podjetja Typo, ki se jo enostavno natakne na mobilnika iPhone 5 in iPhone 5s. Z njeno pomočjo je tipkanje besedil precej lažje opravilo kot sicer.

Od tablic, ki so bile predstavljene na sejmu CES 2014, je potrebno omeniti veliko Samsungovo tablico Galaxy Note Pro 12.2. Kot je razvidno že iz njenega imena, ima tablica vgrajen kar 12,2-palčni (31-centimetrski) zaslon. Ali je tako velik zaslon za uporabnike že prevelik, bo pokazal čas. Kljub zelo velikemu zaslonu pa ima tablica zadovoljivo število pik na palec. Zaslon namreč prikazuje sliko v ločljivosti 2.560 x 1.600, kar znaša 247 pik na palec. Tablica se lahko pohvali tudi z 2,3-gigaherčnim štirijedrnim procesorjem, baterijo s kapaciteto 9.500 miliamperskih ur ter namensko programsko opremo za oddaljen dostop do osebnih računalnikov in strežniških sistemov. Samsung je na sejmu predstavil tudi nekoliko manjšo tablico Galaxy Tab 8.4, ki bo resen tekmec Applovi tablici iPad mini 2. Samsungova 8,4-palčna (21,3-centimetrska) tablica se lahko še posebej pohvali z izjemno ločljivostjo 2.560 x 1.600. Ta ločljivost pomeni, da se na enem palcu zaslona nahaja kar 359 pik. Tablica pa ima vgrajen tudi zmogljiv 2,3-gigaherčni štirijedrni procesor, ki zagotavlja nemoteno delovanje operacijskega sistema Android. Zanimivo tablico je predstavilo tudi podjetje Lenovo. Gre za tablico, ki bo konkurirala manjšim tablicam z operacijskim sistemom Android ter prvi in drugi generaciji iPada mini. Gre za 8,3-palčno (20,1-centimetrsko) tablico ThinkPad 8, na katero je naložen Microsoftov operacijski sistem Windows 8.1. Asus je na sejmu predstavil zelo zanimivo hibridno napravo. Gre za napravo z imenom Transformer Book Duet, ki jo lahko uporabljamo kot prenosni računalnik; če ji odstranimo zaslon, pa kot tablični računalnik. Še bolj zanimivo pri tej napravi pa je dejstvo, da na njej najdemo tako operacijski sistem Android kot tudi operacijski sistem Windows 8. Uporabnik lahko med njima preklaplja z enostavnim pritiskom na namenski gumb na tipkovnici. Preklop z enega operacijskega sistema na drugega traja le nekaj sekund.

Podjetje Razer je na sejmu CES 2014 razkrilo svoj zelo zanimiv projekt Christine. Tu so se lotili izdelave koncepta modularnega osebnega računalnika. Posebnost tega računalnika je v tem, da mu lahko brez kakršnegakoli izvijača dodajamo ali odvzemamo različne komponente. Na sejmu smo lahko našli tudi veliko »klasičnih« prenosnih računalnikov. Samsung je na njem razkril svoj 15,6-palčni (39-centimetrski) prenosnik Samsung Ativ Book 9 s procesorjema Intel Core i5 in i7. Acer pa je predstavil prenosnik Chromebook C720P z operacijskim sistemom Chrome OS, 11,6-palčnim (29,5-centimetrskim) na dotik občutljivim zaslonom in procesorjem Haswell.

Zelo zanimiv izdelek je za CES 2014 pripravil Intel. Predstavil je miniaturni osebni računalnik Edison, ki je velik približno toliko kot SD-kartica. Pričakovano sicer ne gre za izredno močan računalnik, saj ima vgrajen le 400-megaherčni dvojedrni procesor. Je pa ta procesor povsem dovolj močan, da lahko Edison poganja operacijski sistem Linux. Računalnik Edison bo sprva namenjen razvijalcem, ki ga bodo lahko uporabili v različnih izdelkih. Ko smo že pri miniaturnih izdelkih, velja omeniti tudi zelo zanimivo napravo Lumo Lift, ki jo je na sejmu predstavilo podjetje BodyTech. Gre za majhno napravo, ki si jo pripnemo na majico, nato pa nas z rahlimi tresljaji opozarja takrat, ko ne sedimo vzravnano. Glede na to, da številni ljudje danes preživijo velik del dneva v sedeči drži, pogosto v nepravilni, ima ta naprava precej dober prodajni potencial. Napravo pa lahko uporabimo tudi za beleženje tega, koliko korakov smo naredili in koliko časa že stojimo na nogah. Je pa za zdaj še vprašanje, ali jo bomo videli na prodajnih policah, saj podjetje BodyTech za zagon proizvodnje potrebuje še kar nekaj denarja.

Precej pozornosti so na sejmu CES 2014 vzbudili televizorji. Čeprav lahko danes v trgovinah kupimo filme v ločljivosti »le«1080p, televizijski programi pa so nam pogosto na voljo v še slabši ločljivosti, pa proizvajalci televizorjev vse več pozornosti namenjajo proizvodnji 4K-televizorjev. Na sejmu smo si lahko ogledali izredno zanimiv 77-palčni (195,6-centimetrski) 4K-televizor, ki je nastal izpod rok podjetja LG. Poleg visoke ločljivosti ta televizor odlikuje še ena impresivna lastnost. S pomočjo daljinskega upravljavca lahko spreminjamo njegovo ukrivljenost. Čeprav omenjeni LG-jev televizor velja za velik televizor, pa se njegova velikost težko primerja z velikostjo televizorja, ki ga je na sejmu predstavilo podjetje Vizio. Njegov televizor s 4K-ločljivostjo namreč premore gromozanskih 120 palcev (304,8 centimetra). Seveda je povsem odveč poudarjati, da je gledanje filmov na njem prav poseben užitek.

Že nekaj časa se v svetu zabavne elektronike napoveduje, da bodo pametne ure postale naslednja tehnološka pogruntavščina, ki bo premamila številne kupce. Na sejmu CES 2014 je največ pozornosti pritegnila pametna ura Pebble Steel, ki je nadgradnja prvega modela. Ura je po novem precej bolj elegantnega videza, česar bodo verjetno veseli številni kupci. Zanjo sta na voljo usnjen in kovinski pašček, ki v kombinaciji z osrednjim delom zagotavljata, da bo uporabnikom ura dobro pristajala tudi takrat, ko bodo elegantno oblečeni. Ker gre za pametno uro, je seveda pomembno, da bo zanjo na voljo veliko uporabnih aplikacij. Glede na napovedi bo teh več kot dovolj, saj naj bi dobila posebno trgovino z aplikacijami, ki bodo prilagojene posebej njej.

Sejem CES 2014 ni pozabil niti na tiste potrošnike, ki zelo radi igrajo videoigre. Kot verjetno veste, je Sony ob koncu prejšnjega leta na trg poslal svojo novo konzolo PlayStation 4. Mimogrede, ta bo pri nas uradno na voljo konec januarja. Na letošnjem sejmu CES pa je svoje zveste kupce razveselil še s predstavitvijo platforme PlayStation Now ali krajše PS Now. Gre za zanimivo igričarsko platformo v oblaku, prek katere bodo lahko uporabniki igrali igre z različnih Sonyjevih konzol. Tako bodo lahko uporabniki PlayStationa 4 prek nove platforme igrali številne igre, ki so bile narejene za PlayStation 3, PlayStation 2 in PlayStation. Pri Sonyju sicer niso razkrili, katere igre bodo na voljo za takšno »oblačno« igranje. Storitev bo ameriškim uporabnikom na voljo letos poleti. Upajmo, da jo bomo kmalu lahko ugledali tudi pri nas.

Na sejmu CES 2014 smo lahko videli tudi nekatere nenavadne izdelke. Dva takšna je pripravilo špansko podjetje Natural Machines. Gre za posebna 3D-tiskalnika slaščic, s katerima lahko natisnemo slaščice najrazličnejših oblik in barv, a si ju verjetno marsikdo ne bo mogel privoščiti, saj bo njuna cena postavljena na okoli 3.700 evrov. Številni bodo tako po slaščicah še naprej posegali tako, da si jih bodo kupili v trgovini ali pa jih bodo naredili doma brez visoko tehnoloških naprav. Med nenavadne izdelke bi lahko uvrstili tudi izdelek Panono Camera. Gre za nekakšno okroglo žogo, ki ima vgrajenih 36 kamer s tremi megapiksli, ki nam v trenutku sestavijo prostorsko sliko. Žogo vržemo v zrak in v svoji najvišji točki nam sestavi prostorsko sliko, ki jo lahko naredimo tudi tako, da na žogi enostavno pritisnemo gumb. Aplikacije za izdelavo tovrstnih slik za naše mobilne naprave sicer že obstajajo, a je pri njih potrebnega precej več časa, da pridemo do dobre prostorske slike.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več