Računalništvo, telefonija
28.02.2014 15:37
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljši pametni telefon za community managerje

"V mojem poslu telefon ni modni dodatek, temveč delovni stroj!", pravi Matej Špehar, To do - communicate online.
Od desne proti levi, Apple iPhone 5s 32, Sony Xperia Z1, Samsung Note 3 in HTC One max.
Od desne proti levi, Apple iPhone 5s 32, Sony Xperia Z1, Samsung Note 3 in HTC One max.

Če ste v spletnem svetu in živite na (od) spletnih omrežjih, potem pametni mobilnik ni samo vaš najboljši prijatelj, temveč orodje, ki vas ne sme pustiti na cedilu. Katerega izbrati? Jaz sem izbiral med iPhone 5s, Samsung Note 3, Sony Xperia Z1 in HTC One max. In katerega sem izbral?

Piše Matej Špehar, To do – communicate online.

Da takoj razčistimo – to kar boste brali/gledali ni objektiven test. Nisem novinar, sem le nadpovprečen uporabnik pametnih telefonov. Glede na posel v katerem sem, je poleg prenosnega računalnika in tablice to osnovno delovno orodje. In orodje te ne sme pustiti na cedilu. Cenim predvsem zanesljivost, trpežnost, hitrost in dolgo avtonomijo aparata, videz ni na prvem mestu. Torej med aparati nisem iskal najlepšega, ampak najbolj primernega za delo community managerja.

Vsi testirani telefoni so paradni konji proizvajalcev, pokajo od procesorske moči, hitrosti in funkcij. Tudi cenovno segajo v najvišji rang. In ko enkrat za aparat odštejete 500 evrov ali več, bi radi za svoj denar dobili največ, kajne?

Sem mnenja, da prvi videz, ko se s telefonom igraš v trgovini ali pri prijatelju, ne pove skoraj nič. V nekaj minutah ne moreš oceniti ali je zadeva vredna svojega denarja, ali bo telefon res zadovoljil vse potrebe in naloge. Aparat moraš imeti v rokah in polni uporabi vsaj teden dni, da spoznaš vse njegove prednosti in slabosti. V trgovini lahko oceniš le ali je lep ali ne. In kot sem že zapisal, lepota ni glavni faktor pri nakupu. Vsaj pri meni ne.

Sam telefona skoraj ne uporabljam v njegovi primarni funkciji, telefonarim bolj poredko. Zato pa so mi toliko bolj pomembni drugi kriteriji: kako se da nanj tipkati, kako mi leži v roki, koliko časa zdrži baterija, kako odziven je zaslon, kako hitro se sprehajam med funkcijami, koliko dela mu lahko naložim in se ne sesuje, kako hiter in kvaliteten je fotoaparat, kako lahko preklapljam med funkcijami, kako se ga da upravljati samo z eno roko,… In da dobiš odgovore na vsa ta vprašanje moraš telefon uporabljati kar nekaj časa.

Vse testirane aparate sem imel v uporabi vsaj en teden. Telefon ni bil samo igračka, ampak sem ga polno obremenil s svojimi rednimi delovnimi obveznostmi. Torej maili, sms sporočila, Viber, Twitter, Facebook, FB Pages, Instagram, fotkanje in obdelava fotk, Dropbox, Skype, Pinterest, Tumblr, WhatsApp, Chrome, LinkedIn, MailChimp, Google Analytics,Speedtest, Mobilna banka, Pixlr Express, Evernote,…. če omenim samo aplikacije, ki jih uporabljam za posel. Če bi zapisal še vse ostale appe za prosti čas, bi bil spisek predolg.

O vsakem aparatu le nekaj kratkih besed, spisek je urejen po fizični velikosti aparata.


Apple iPhone 5s 32

Odličen aparat, o lepoti ne bom zgubljal besed. Za moj okus prelahek, saj sem se nekajkrat zalotil pri tapkanju po žepu hlač, ko sem ga iskal v kabojkah. Mašina poka od moči in hitrosti. Kljub temu, da sem navajen androidov in njihovega sistema, sem dokaj hitro osvojil funkcionalnost aparata. Navdušen sem nad fotoaparatom, enostavnostjo uporabe in navigacijo. A sem živce izgubljal pri tipkanju že enostavnih, kratkih tekstov. Tipkovnica je premajhna za moje prste, pa ti sploh niso mesarski. Tako sem neprestano moral popravljati že napisane tekste. Odlično pa deluje bralnik prstnih odtisov, ki velikokrat nadomesti zamudno vpisovanje gesel. Morda me boste obtožili za paranoika, ampak malo me skrbi kje končajo vsi podatki. Ok, vrnimo se nazaj na test. Ne razumem zakaj ni možnosti razširitve s spominsko kartico. 32 GB je sicer na prvi pogled veliko, a če imate na njem muziko, filme in cel kup fotk je ta kapaciteta kar hitro zapolnjena.

Tudi zaslon je za moje oči premajhen, sploh če hočemo prebrati kakšen spletni članek ali na hitro obdelati fotografijo. Sploh, če enkrat spoznate luksuz dela na res velikih zaslonih telefonov. Da pa ima aparat za resno, intenzivno delo prešibko baterijo, je njegov največji fail. Običajno mi je umrl že okoli druge, tretje ure popoldan. V bistvu ostanete brez orodja sredi delovnega dne. Zelo neugodno, če nikjer v bližini nimate možnosti napajanja ali pa če ste ravno tisti dan napajalni kabel pozabili doma. Ker imajo 5ke svoj adapter za napajanje si tudi s kabli starejših aparatov Apple ne morete pomagati.

>> V enem stavku: odličen aparat, a bolj za šminkiranje, kot za resno delo.


Sony Xperia Z1

Z1 je Sony-jev paradni konj (vsaj dokler na police ne pride napovedni Z2). Prve dni sem imel nekaj težav pri ločevanju sprednje in zadnje strani aparata. Sliši se komično, a če je zaslon ugasnjen le stežka ločiš kako je obrnjen. A se navadiš. Za moje roke je idealne velikosti. Ni tako majhen kot Applov, ni velikan kot sta Note 3 in One max. Optimalen telefonček z odličnim fotoaparatom. Skoraj vsaka fotka, ki sem jo pritisnil je izpadla fenomenalno. Kar je za community managerja pomembno, saj je potrebno velikokrat uloviti neponovljive trenutke. Za zagon fotoaparata ima tudi edini v konkurenci posebno tipko. Zelo dobrodošlo! Njegova šibka točka je baterija. Zdrži sicer nekoliko dlje kot pri iPhonu, a še vedno premalo, da bi z enim polnjenjem preživel od jutra do večera. Sploh, če bi bili radi zvečer še aktivni. Z1 je sicer vodotesen (nisem testiral), a ta lastnost za seboj prinese cel kup pokrovčkov čez konektorje, kar je malo štorasto. Da moraš ob vsaki priključitvi kabla odstranjevati varovalo, kmalu postane nadležno. Na sumu imam tudi kratko življensko dobo in funkcionalnost teh pokrovov ob tako intenzivni uporabi. Tudi pisanje besedil mi je povzročalo težave.

Aparat ima sicer veliko tipkovnico, virtualne tipke so lepo razmaknjene, a sem neprestano namesto (pre)majhne tipke za presledek tolkel po piki, ki je poleg nje. Sčasoma so se prejemniki že kar navadili, da v tekstih nimam presledkov, temveč pike. Neugodno, če pišete tekste, ki niso namenjeni zgolj vašim prijateljem. Še zadnja stvar, ki morda žuli samo mene. Žuli dobesedno – sam držim vedno aparat v desni roki tako, da ga spodaj podprem z mezincem. A Sony ima spodaj zvočnik, ki je z ostrim robom ločen od ostalega ohišja. In ob dolgotrajni uporabi sem na mezincu dobil žulj.

>> V enem stavku: če telefon uporabljate bolj civilno kot poslovno, je odlična izbira.


Samsung Note 3

Note 3 je prerasel 2ko v vseh dimenzijah, samo v velikosti ne. Kar je OK. Resda sem že na začetku napisal, da na lepoto in videz aparata ne dam veliko, Samsungi so vedno sloveli po plastičnosti, a Note 3 je res lep aparat. Hrbtna imitacija usnja je res uspela. Kaj pa funkcionalnost? Baterija je odlična, le stežka vas bo pustila na cedilu. Če ni bil posebej “nor” delovnik, je do postelje zdržala brez težav. Samsungov velikan je odličen tipkalni stroj, z njim tudi daljše tekste pišem hitro in brez napak. Grafični vmesnik sicer ni ravno biser, vsi ostali testirani aparati imajo lepšega, a je vseeno zverinsko hiter. Nekajkrat mi ga je sicer uspelo sesuti (nikakor ne mara aplikacije Facebook Pages), a se nazaj pobere tako hitro, da ni težav. Ima pa majhno bizarno napako, ki sicer ni življenskega pomena – Note 3 je z zadnjo posodobitvijo sistema izgubil predogled prejetih sms sporočil. To pomeni, da ob prejemu sms-a ne vidimo kdo ga je poslal, niti kaj piše v njem, dokler popolnoma ne odpremo sporočila. Kot bi se vrnili 10 let nazaj 😛

Tudi fotoaparat ni ravno najboljši, v optimalnih pogojih so fotke odlične, takoj ko je svetolobe premalo ali pa je slikani objekt prehiter, je skoraj nemogoče posneti solidno fotko. Napajalni kabel je že USB 3.0, seveda ga lahko polnite tudi z običajnim micro USB 2.0 adaptarjem, a včasih aparat nad njim najbolj navdušen in se noče polniti.

>> V enem stavku: odličen delovni stroj, ki vas ne pusti na cedilu.


HTC One max

HTC je naredil velikana, ki bi ga nekdo že zamenjal za tablico. Res prava delovna mašina, ki ima najzmogljivejšo baterijo v konkurenci. Edini telefon, ki ga nisem uspel “ubiti” v enem dnevu. Simpatično in uporabno je tudi odklepanje zaslona z izbrano funkcijo. Torej, če bi radi takoj preverili mail, odprli FB, zagnali fotoaparat, poslali tvit, lahko to naredite z eno potezo tudi, če imate zaklenjen zaslon. Fotoaparat je odličen, hiter in redkokdaj razočara s posnetkom. Tudi HTCjev velikan ima bralnik prstnih odtisov, a je po mojem mnenju na napačnem mest. Je namreč na hrbtni strani, tik pod fotoaparatom. Tako je možnost odklepanja s prstom nekoliko štorasta. Tipkanje z njim je pravi užitek, a le dokler ga nimate položenega na mizi. Zaradi ovalne oblike hrbtne strani se med tipkanjem aparat neprestano ziba levo in desno, kar zna biti moteče, sploh če ste v živčni vojni zaradi deadline-a. Aparat je tudi težka kategorija zaradi njegove teže. Točno boste vedeli v katerem žepu ga imate. Če ga boste sploh lahko stlačili notri. Še zadnja pripomba – ker ima aparat res “konjsko” baterijo se temu primerno dolgo polni. A če dolgo spite, to ne bo problem.

>> V enem stavku: če vam ni prevelik, je lahko odličen sodelavec na vseh področjih.


In kateri aparat je vsaj pri meni požel največ navdušenja. Toliko, da sem odštel zajeten kupček denarja in ga kupil? Preverite v videu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več