Računalništvo, telefonija
14.11.2011 16:12

Deli z drugimi:

Share

Najmanjši avtomobil na svetu, sestavljen iz ene same molekule

Avtomobilček, ki je narejen iz ene same molekule ima štiri "kolesa" v obliki rezil, s katerimi se premika v smeri snopov elektronov.
Avtomobilček, ki je narejen iz ene same molekule ima štiri "kolesa" v obliki rezil, s katerimi se premika v smeri snopov elektronov.

Avtomobilček, ki je narejen iz ene same molekule ima štiri “kolesa” v obliki rezil, s katerimi se premika v smeri snopov elektronov. Syuzann Harutyunyan iz Univerze v Groningenu na Nizozemskem, ki je delala na tem projektu je poudarila, da avto za zagon ne potrebuje fizične sile, ampak mu je dovolj energija, ki jo lahko mini avto pretvori v gibanje.

Nanoavtomobil se bi lahko uporabljal za prevoz miniaturnega tovora, še bolj pa bo pomagal pri odkrivanju čemu so majhni motorji učinkovitejši od velikih. Da bi ustvarili nanoavtomobil, je Harutyunyana in njena ekipa zasnovala molekule z dolgim centralnim telesom in vrtljivimi rezili na vseh štirih vogalih. Ta rezila, ki so še najbolj podobna veslom, se gibljejo v krogih, s čemer je gibanje teh nekoliko drugačno od standardnih avtomobilskih koles.Omenjenemu nanoavtomobilu je za premik na razdalji 6 nanometrov, potrebnih 10 električnih impulzov.

Paul Weiss iz Univerze v Kaliforniji je dejal, da so preiskovali tako majhne stvari, ker so želeli razumeti določeno gibanje in učinkovito pretvorbo energije. Weiss ob tem upa, da bodo omenjena dognanja vodila k izdelavi učinkovitejših velikih motorjev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več