Računalništvo, telefonija
07.05.2014 07:25

Deli z drugimi:

Share

Napovedujemo ponovitev dogodka: Elektronski računi v praksi

V preteklem mesecu smo se udeležili dogodka ELEKTRONSKI RAČUNI V PRAKSI, ki ga je organiziralo podjetje Tetrada. Na omenjenem dogodku smo pridobili koristne informacije, ki jih prinaša OBVEZNA elektronska izmenjava računov z vsemi neposrednimi ter posrednimi porabniki javnih sredstev.
Robert Boh, svetovalec za elektronsko poslovanje pri podjetju Tetrada d.o.o.
Robert Boh, svetovalec za elektronsko poslovanje pri podjetju Tetrada d.o.o.

Zaradi velikega zanimanja so se v podjetju Tetrada odločili za ponovitev dogodka ELEKTRONSKI RAČUNI V PRAKSI, ki se bo odvil v četrtek, 22.5.2014 v Kristalni palači BTC-ja. Vtise udeležencev na preteklem dogodku nam je predstavil Robert Boh, svetovalec za elektronsko poslovanje pri podjetju Tetrada, ki je v enem izmed prejšnjih člankov že opisal prihajajoče spremembe.

RN: Kot smo se lahko tudi sami prepričali je bilo zanimanje za omenjeni dogodek zelo veliko?

RB: Tako velikega zanimanja za udeležbo tudi sami nismo pričakovali. Razpoložljiva kapaciteta je bila zapolnjena v nekaj dnevih. Ker smo morali številne prijave zavrniti, smo se odločili, da dogodek ponovimo. S tem bomo omogočili vsem zainteresiranim, pridobiti prepotrebne informacije, ki prihajajo v veljavo s 1.1.2015.

RN: Kakšno je bilo razmerje udeležencev, če jih lahko delimo na pošiljatelje in prejemnike?

RB: V grobem jih lahko delimo na pošiljatelje in prejemnike, čeprav si bodo morali tudi vsi proračunski uporabniki med seboj izmenjevati izključno elektronske račune. Seznam vseh neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov si lahko ogledate na spletni strani Uprave Republike Slovenije za javna plačila. Kar se tiče razmerja, bi lahko rekli, da so prevladovali predstavniki proračunskih uporabnikov. Tukaj me skrbi dejstvo, da se večina tistih, ki bodo morali izdajati elektronske račune tega sploh še ne zaveda.

RN: Kakšni so bili odzivi poslušateljev?

RB: Velika večina si sprememb niti ni znala predstavljati. Odzivi po dogodku kažejo na to, da smo s pomočjo vseh predavateljev prikazali realno sliko in, kar je bistveno se velika večina seveda tudi z našo pomočjo pripravlja na enostaven prehod elektronske izmenjave.

RN: Kakšne so bile najpogostejše napačne predstave?

RB: Sam lahko zatrdim, da gre za korenito spremembo, pa ne toliko s tehničnega vidika, kot dejstva, da se klasična faktura ukinja. Najpogostejše napačne predstave so, da bomo prejeto oz. izdano elektronsko fakturo enostavno sprintali, odobrili na klasičen način in jo postavili v registrator. Tak postopek lahko pozabimo, ker bo potrebno vse elektronske račune hraniti v elektronskem arhivu.

Zelo pogosto je enačenje postopka izmenjave elektronskega računa s pošiljanjem elektronske pošte. Pošiljanje računa v pdf ali kateri drugi obliki preko elektronske pošte nikakor ni elektronska izmenjava računa. Zmotna je tudi predstava, da bodo vse težave rešili obstoječi ERP sistemi. Marsikateri obstoječi ERP sistem ne omogoča izdaje oz. prejema elektronske fakture. Naslednja težave je tudi v tem, da vsi ERP-ji ne omogočajo postopka likvidacije.

V glavah je zelo prisotna miselnost, da se bo datum 1.1.2015 za nekaj mesecev zamaknil. Že ne vem koliko let delamo s proračunskimi uporabniki, bomo že poklicali in bodo naredili izjemo za nas. Da to sploh ni res, kje to piše in številni drugi izgovori. Naj še enkrat ponovim. Bistvena novost, ki jo prinaša ZOPSPU-A je, da bodo s 1. 1. 2015 morali proračunski uporabniki prejemati račune izključno v elektronski obliki.

Izdajatelji pa proračunskim uporabnikom pošiljati elektronski račun preko bank, vključenih v medbančno izmenjavo e-računov, ponudnikov procesne obdelave podatkov s katerimi ima Uprava Republike Slovenije za javna plačila sklenjene pogodbe o izmenjavi e-računov ali spletnega portala UJP e-račun, namenjenega izdajateljem, ki prek svoje banke ali procesorja ne morejo posredovati e-računov proračunskim uporabnikom ali ne razpolagajo s tehnično podporo za pripravo e-računov. Navedene izmenjave omogočajo pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom prek UJP, ki je v skladu s 26. členom ZOPSPU enotna vstopna oziroma izstopna točka za izmenjavo e-računov, zato neposredno pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom ni dovoljeno.

RN: Zadeva se sliši zakomplicirana, sploh zadnji del.

RB: Ne samo, da se sliši ampak dejansko tudi je. Do sprembe nas loči samo še nekaj mesecev, če odštejemo še čas dopustov, vikendov, praznikov ter veselega decembra nam ostaja res malo časa. Zato bi vse bralce pozval, da se poskušajo udeležiti omenjenega dogodka in si ogledajo naše rešitve. Na dogodku sodelujejo tudi predstavniki Datalab-a, ZZI-ja, Fujitsa, NLB-ja, Uprave RS za javna plačila, Gospodarske zbornice Slovenija, ki vam bodo predstavili svoje rešitve oz. zakonske podlage.

Udeležba na dogodku je BREZPLAČNA. Prijava na omenjeni dogodek se lahko opravi tukaj ali na elektronski naslov rboh@tetrada.si.

RN: Za konec še mogoče kakšen nasvet za naše bralce ter vse, ki se jim obeta sprememba?

RB: V tem trenutku omenjena sprememba velja za zelo aktualno temo tako pri izdajateljih kot prejemnikih elektronskega računa, na katero se je potrebno pravočasno pripraviti. Enostavno povedano rešitve za vse težave so že izdelane, sedaj je samo še naloga, da jih uporabniki čimhitreje vpeljejo in tako brezskrbno pričakajo prehod v leto 2015.

Vsekakor pa priporočam udeležbo na našem dogodku, kjer bomo poleg teoretičnega dela, udeležncem zadevo prikazali še v praktičnem delu.

>> Prijava na omenjeni dogodek se lahko opravi tukaj ali na elektronski naslov rboh@tetrada.si.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več