Računalništvo, telefonija
07.08.2016 06:59
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nise pripravljeni plačati za Office? Tu je nekaj najboljših brezplačnih alternativ

Brezplačnih alternativ pisarniškemu paketu Microsoft Office je več kot na pretek!
Brezplačnih alternativ pisarniškemu paketu Microsoft Office je več kot na pretek!

Microsoft Office je nedvomno pisarniški paket, ki je nadvse uporaben, a je žal zanj potrebno plačati. Če tega niste pripravljeni storiti, to še ne pomeni, da morate poseči po programskem piratstvu. Na spletu je namreč na desetine programov, ki so brezplačni in lahko brez težav nadomestijo Microsoft Office. Čeprav z njimi ne moramo početi ravno vsega, kar z Microsoftovo profesionalno programsko opremo, verjamemo, da bodo za večino uporabnikov več kot dovolj, še posebno pa za tiste, ki bolj kot ne pišejo le dokumente.

V nadaljevanju si poglejmo nekaj brezplačnih alternativ priljubljenemu pisarniškemu paketu Microsoft Office, ki verjamemo, da jih boste takoj vzljubili. Poleg tega jih večino lahko uporabljamo v različnih okoljih oziroma na številnih operacijskih sistemih, kot so Windows, Linux in MacOS ter celo Android in iOS.

1. FreeOffice 2016 (Windows, Android in Linux)

Pisarniški paket FreeOffice organizacije SoftMaker je opremljen z bogato paleto brezplačnih orodij za urejanje dokumentov, vključno s programi Textmaker, Planmaker in Presentations. Tu gre za »lahko« programsko opremo, ki brez težav deluje tudi na starejših računalnikih, poleg tega ponuja tudi napredna orodja, ki vam bodo pomagala do odličnega končnega izdelka. Tu najdemo še podporo za odpiranje in shranjevanje dokumentov v številnih formatih, vključno s formati programa Microsoft Office. Najnovejša različica vključuje še možnost zaščite dokumentov z geslom, tiskanje oziroma shranjevanje podatkov v format PDF, spremljanje življenjskega cikla dokumentov in seveda črkovanje. Če vas je brezplačni pisarniški paket FreeOffice 2016, je ta na voljo za prenos na spletni strani bit.ly/FreeOffice-2016-RN.


2. Apache OpenOffice (Windows, MacOS in Linux)

OpenOffice staja ena izmed najstarejših brezplačnih alternativ pisarniškemu paketu Microsoft Office. Po 15 letih se je ta brezplačni pisarniški paket prelevil v pravo vsestransko orodje za izdelavo dokumentov, grafičnih izdelkov, predstavitev, preglednic in še mnogo več. Ker program podpira številne formate za dokumente, jih te lahko kasneje odpiramo in urejamo tudi v drugih programih, vključno s programom Office. Pri tem seveda ne smemo pozabiti na močno podporno skupnost, obsežna navodila in številne trike, ki so brezplačno dostopni. Pisarniški paket Apache OpenOffice je na voljo za prenos na naslovu (bit.ly/OpenOffice-RN).

3. LibreOffice 5 (Windows, MacOS in Linux)

Organizacija Document Foundation je med privrženci odprte kode dobro poznana po brezplačnem pisarniškem paketu LibreOffice, ki se že lahko brez težav postavi po robu celo Microsoftovemu paketu Office. Različico 5.1 prinaša še boljšo podporo za najnovejši operacijski sistem Windows 10, je na voljo tako v 32-bitni kot 64-bitni različici ter jo lahko namestimo na računalnike z operacijskimi sistemi Windows, Mac OS X in Linux. Ta se lahko pobaha še z nekoliko preoblikovanim uporabniškim vmesnikom, ki omogoča hitrejše izvajanje določenih funkcij. Novost podpira celo možnost neposrednega shranjevanja datotek na strežnike, ki podpirajo formate, kot so FTP, SharePoint, OneDrive, Google Drive in WebDAV. Brezplačni pisarniški paket LibreOffice 5.1 je seveda preveden tudi v slovenščino in je na voljo za prenos na spletni povezavi bit.ly/LibreOffice-5.


4. Google Docs (vsi sistemi)

Če ne želite ničesar namešati na vaš računalnik, je pisarniški paket Google Docs prava izbira za vas. Vsestranski Google Docs verjetno že marsikdo s pridom uporablja. Ta namreč na enem mestu združuje brezplačen urejevalnik dokumentov, preglednic in predstavitev. Poleg tega omogoča še hitro, enostavno spletno urejanje in souporabo dokumentov ter njihovo neposredno objavo na spletnih straneh, v e-dnevnikih, oblačnih storitvah in še marsikje drugje. Poleg tega podpira še možnost urejanja dokumentov z uporabo glasu, in sicer prek sistema za prepoznavo glasovnih ukazov. Glasovne ukaze je v oblačnem pisarniškem paketu Google Docs mogoče uporabljati za ukaze, kot so »izberi vse«, »izberi vrstico«, »povečaj«, »pomanjšaj«, »kopiraj«, »prilepi« in podobno. Urejanje dokumentov z glasovnimi ukazi je mogoče v vseh jezikih, ki jih Google Docs podpira. Ta je na voljo na povezavi bit.ly/Google-Docs-RN.

5. Apple iWork (MacOS in iOS)

Pisarniški paket Apple iWork je seveda pisan na kožo vsem uporabnikom osebnih računalnikov in mobilnih naprav podjetja Apple. Tu gre za odlično orodje, ki na Applovih računalnikih v marsičem prekaša pisarniški paket Microsoft Office, predvsem pa programi iWork’s Pages, Numbers in Keynote. Čeprav se pisarniški paket Apple iWork močno razlikuje od Microsoftovega, je delo z njim preprosto in hitro. Poleg tega je ta za uporabnike operacijskih sistemov MacOS in iOS brezplačen in je dosegljiv na naslovu bit.ly/Apple-iWork-RN.


6. WPS Office 2016 (Windows, Linux, Android in iOS)

Brezplačni pisarniški paket WPS Office 2016 je bil pripravljen za delo v domačem okolju in v izobraževalnih ustanovah, saj je za poslovno različico potrebno kupiti licenco. Ta je na voljo s programi, kot so Writer, Presentation, and Spreadsheets, ti pa vsebujejo vse, kar potrebujemo za nemoteno delo. Grafični vmesnik pisarniškega paketa WPS Office 2016 močno spominja na Microsoft Office, v osnovi pa je ta precej bolj pregleden, saj so vse ključne funkcije vedno na dosegu miškinega klika. Ta seveda podpira tudi formate drugih pisarniških paketov in tiskanje v format PDF. Brezplačni pisarniški paket WPS Office 2016 je na voljo za brezplačni prenos na spletnem naslovu bit.ly/WPS-Office-2016-RN.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več