Računalništvo, telefonija
29.11.2011 06:21
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov elektrodni material za dolgožive baterije

Nadobudni raziskovalci so razvili nov material za izdelavo baterij, ki bo omogočil podaljšanje njihove življenjske dobe za do 40-krat.
Nadobudni raziskovalci so razvili nov material za izdelavo baterij, ki bo omogočil podaljšanje njihove življenjske dobe za do 40-krat.

Mobilne naprave so postale nepogrešljiv del našega življenja. Ker jih uporabljamo že na vsakem koraku, jih pogosto polnimo vsaj enkrat dnevno. To kakopak negativno vpliva na življenjsko dobo nepogrešljivih hranilnikov električne energije. V bližnji prihodnosti pa jih bomo lahko polnili in praznili brez bojazni, da bi baterije izgubile kapaciteto. No, vsaj tako zagotavljajo raziskovalci stanfordske univerze.

Nadobudni raziskovalci so dejansko razvili nov material za izdelavo baterij, ki bo omogočil podaljšanje njihove življenjske dobe za do 40-krat. Ti namreč verjamejo, da bodo nove baterije zadržale do 80 odstotkov tovarniškega naboja tudi v primeru, da jih bomo napolnili več kot 40-tisočkrat. Današnji najkakovostnejši hranilniki električne energije zadržijo do 80 odstotkov tovarniškega naboja le do okoli nekaj tisoč polnjenj.

Večjo »vzdržljivost« baterij naj bi omogočil bakrov heksacianoferat, saj tvori stabilno kristalno rešetko, ki preprečuje razpadanje elektrod pri večkratnem polnjenju. Raziskovalci verjamejo še, da bo mogoče nove baterije polniti veliko hitreje kot zdajšnje hranilnike električne energije. Prve tovrstne baterije bi lahko na trgu ugledali že proti koncu naslednjega leta. Te bodo sprva na voljo le za hranjenje viškov električne energije iz obnovljivih virov. V bližnji prihodnosti pa bi jih lahko ugledali še na drugih področjih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več