Računalništvo, telefonija
04.10.2012 07:40
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi računalniki okuženi s škodljivo programsko kodo pristali tudi v Sloveniji

Varnost računalnikov je v največji meri odvisna od ozaveščenosti njihovih uporabnikov.
Varnost računalnikov je v največji meri odvisna od ozaveščenosti njihovih uporabnikov.

Ljudje se o pomenu informacijske varnosti pričnemo zavedati šele takrat, ko je prepozno. Zaradi tega lahko nepridipravi brez večjih težav izvajajo njihova zlonamerna dejanja širom sveta. Microsoftov varnostni oddelek DCU (Digital Crimes Unit) pa je pred kratkim celo razkril, da so lahko s škodljivimi programskimi kodami okuženi tudi povsem novi računalniki, ki jih kupimo v trgovini in katerim najbolj zaupamo.

Microsoftovi specialisti za informacijsko varnost so namreč po »zasegu« domene »3322.org« razkrili, da so nepridipravi s škodljivim programski kodami okuževali tudi povsem nove računalnike. Na njih je bila nameščena zlonamerna koda Nitol. Ta je okužene računalniške sisteme povezovala v tako imenovana botnet omrežja. Ta spletni kriminalci s pridom uporabljajo predvsem z namenom izvajanja distribuiranih napadov za zavračanje storitev (DDoS) in za razpošiljanje neželenih elektronskih sporočil.

Microsoftovi specialisti iz varnostnega oddelka DCU so še prišli do spoznanja, da se nevarna škodljiva programska koda dejansko namešča že v sami verigi dobaviteljev računalniške opreme. To pomeni, da so z njo okuženi njihovi produkcijski sistemi. Pred zlonamerno kodo Nitol pa žal nismo varni niti Slovenci. Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih Si-Cert namreč opozarja, da je pri nas z omenjeno škodljivo programsko kodo okuženih več sto računalnikov. Kaj storiti? Poskrbeti, da imamo nameščeno posodobljeno protivirusno rešitev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901