Računalništvo, telefonija
05.07.2012 07:35

Deli z drugimi:

Share

Od leta 2015 vsi avtomobili z obveznim sistemom za obveščanje v primeru nesreče

Varnostni sistem eCall naj bi vsako leto rešil do 2.500 življenj ter do 15 odstotkov zmanjšal število posledic hudih telesnih poškodb.
Varnostni sistem eCall naj bi vsako leto rešil do 2.500 življenj ter do 15 odstotkov zmanjšal število posledic hudih telesnih poškodb.

Nesreča nikoli ne počiva. To še kako drži na področju prometnih nesreč. Samo v Sloveniji smo v lanskem letu imeli skupno 23.015 prometnih nesreč. Od tega je bilo 129 nesreč s smrtnim izidom in 7.133 nesreč s hudimi telesnimi poškodbami. Za voznike, ki so hudo telesno poškodovani, je seveda ključnega pomena, da čim prej dobijo ustrezno zdravniško pomoč. Tu namreč vsaka sekunda šteje.

Z namenom, da bi bili reševalci v primeru nesreče takoj obveščeni, je Evropski parlament sprejel resolucijo, ki od proizvajalcev avtomobilov zahteva, da morajo od leta 2015 naprej vse svoje izdelke opremljati z varnostnim sistemom eCall. Tu gre za namenski sistem, ki bo v primeru nesreče samodejno obvestil center za zaščito in reševanje. Ti bodo nato seveda nemudoma alarmirali tako reševalce ter policijo.

Varnostni sistem eCall se bo aktiviral v primeru sprožitve zračnih blazin v avtomobilu oziroma na zahtevo. Ta bo položaj avtomobila določil na podlagi GPS signala oziroma mobilnega omrežja. Varnostni sistem bo centru za zaščito in reševanje dejansko poslal podatke o lokaciji nesreče, času, vozilu in »resnosti« nesreče. Tu bodo reševalci takoj pridobili ključne podatke o nesreči in to tudi v primeru, da ne govorijo oziroma ne poznajo jezika ponesrečencev.

Evropski poslanci so prepričani, da bodo z uvedbo varnostnega sistema eCall lahko vsako leto rešili do 2.500 življenj ter za 10 do 15 odstotkov zmanjšali število posledic hudih telesnih poškodb. Raziskave so namreč pokazale, da so za preživetje ter zmanjšanje posledic poškodb odločilne prve minute od nastanka nesreče. Storitev eCall bo za vse voznike brezplačna, vgradnja »črne škatlice« pa bo avtomobile podražila za okoli 100 evrov.

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da bo sistem eCall mogoče uporabiti tudi v komercialne namene. Novost bi lahko uporabljale zavarovalnice za oblikovanje naprednih zavarovalniških polic, varnostne službe za iskanje ukradenih avtomobilov in celo družbe za avtoceste za namene elektronskega cestninjenja. Možnosti uporabe varnostnega sistema eCall bo torej več kot na pretek.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več