Računalništvo, telefonija
05.07.2012 07:35

Deli z drugimi:

Share

Od leta 2015 vsi avtomobili z obveznim sistemom za obveščanje v primeru nesreče

Varnostni sistem eCall naj bi vsako leto rešil do 2.500 življenj ter do 15 odstotkov zmanjšal število posledic hudih telesnih poškodb.
Varnostni sistem eCall naj bi vsako leto rešil do 2.500 življenj ter do 15 odstotkov zmanjšal število posledic hudih telesnih poškodb.

Nesreča nikoli ne počiva. To še kako drži na področju prometnih nesreč. Samo v Sloveniji smo v lanskem letu imeli skupno 23.015 prometnih nesreč. Od tega je bilo 129 nesreč s smrtnim izidom in 7.133 nesreč s hudimi telesnimi poškodbami. Za voznike, ki so hudo telesno poškodovani, je seveda ključnega pomena, da čim prej dobijo ustrezno zdravniško pomoč. Tu namreč vsaka sekunda šteje.

Z namenom, da bi bili reševalci v primeru nesreče takoj obveščeni, je Evropski parlament sprejel resolucijo, ki od proizvajalcev avtomobilov zahteva, da morajo od leta 2015 naprej vse svoje izdelke opremljati z varnostnim sistemom eCall. Tu gre za namenski sistem, ki bo v primeru nesreče samodejno obvestil center za zaščito in reševanje. Ti bodo nato seveda nemudoma alarmirali tako reševalce ter policijo.

Varnostni sistem eCall se bo aktiviral v primeru sprožitve zračnih blazin v avtomobilu oziroma na zahtevo. Ta bo položaj avtomobila določil na podlagi GPS signala oziroma mobilnega omrežja. Varnostni sistem bo centru za zaščito in reševanje dejansko poslal podatke o lokaciji nesreče, času, vozilu in »resnosti« nesreče. Tu bodo reševalci takoj pridobili ključne podatke o nesreči in to tudi v primeru, da ne govorijo oziroma ne poznajo jezika ponesrečencev.

Evropski poslanci so prepričani, da bodo z uvedbo varnostnega sistema eCall lahko vsako leto rešili do 2.500 življenj ter za 10 do 15 odstotkov zmanjšali število posledic hudih telesnih poškodb. Raziskave so namreč pokazale, da so za preživetje ter zmanjšanje posledic poškodb odločilne prve minute od nastanka nesreče. Storitev eCall bo za vse voznike brezplačna, vgradnja »črne škatlice« pa bo avtomobile podražila za okoli 100 evrov.

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da bo sistem eCall mogoče uporabiti tudi v komercialne namene. Novost bi lahko uporabljale zavarovalnice za oblikovanje naprednih zavarovalniških polic, varnostne službe za iskanje ukradenih avtomobilov in celo družbe za avtoceste za namene elektronskega cestninjenja. Možnosti uporabe varnostnega sistema eCall bo torej več kot na pretek.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več