Računalništvo, telefonija
08.04.2011 16:29
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odločba o Telekomovi zlorabi po 14 letih pravnomočna

Potem ko je Agencija za pošto in elektronske komunikacije v preteklih dneh že dobila potrditve v primeru treh tožb in ugovora Telekoma Slovenije oziroma Mobitela, je sodišče včeraj ponovno pritrdilo Apeku.
Potem ko je Agencija za pošto in elektronske komunikacije v preteklih dneh že dobila potrditve v primeru treh tožb in ugovora Telekoma Slovenije oziroma Mobitela, je sodišče včeraj ponovno pritrdilo Apeku.

Slovenski sodni mlini so izjemno počasni. Če je v sodni spor vpletena država ali državno podjetje, ti postanejo še počasnejši. To dokazuje protimonopolna sodba proti Telekomu Slovenije, državnemu ponudniku telekomunikacijskih storitev. Kar 14 let sodnih postopkov je bilo potrebnih, da je bila odločba varuha konkurence pravnomočno potrjena na Višjem sodišču še po vsebini. Pred tem je Višje sodišče, verjeti ali ne, odločbo Urada za varstvo konkurence že dvakrat formalno potrdilo.

Urad je v omenjeni odločbi ugotovil, da je Telekom Slovenije uporabo cenejše številke za ponujanje dostopa do interneta omogočil samo svoji hčerinski družbi Siol in nekomercialni Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes). Zahtevo komercialnih ponudnikov interneta K2.net in Quantum je gladko zavrnil. Kot je v sporočilu za javnost zapisal direktor Quantuma Lojze Zadravec, je Višje sodišče potrdilo, da je bila neobičajna rast tržnega deleža podjetja Siol – od nič odstotkov sredi leta 1996 na prek 50 odstotkov konec leta 1997 – posledica zlorabe monopolnega položaja. V družbi Quantum zato preučujejo možnost vložitve odškodninske tožbe.

Uprava podjetja Telekom Slovenije se seveda ne da. V izjavi za javnost je zapisala, da bo odločbo naprej preučila in se nato odločila za morebitne nadaljnje korake. Po vsej verjetnosti bo vložila pritožbo na Vrhovno sodišče. Celotna dokumentacija zlorabe monopolnega položaja s strani podjetja Telekom Slovenije je na voljo na naslovu http://goo.gl/Qnlad. Sodba Višjega sodišča je dosegljiva na naslovu http://goo.gl/P4KFe.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več