Računalništvo, telefonija
20.09.2018 08:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni dom ali konec zasebnosti?

Amazon z novo napravo, ki ve in vidi vse.
Amazon z novo napravo, ki ve in vidi vse.

Predstavljamo vam nekaj vsakodnevnih pametnih domačih naparav, ki zbirajo podatke o svojih uporabnikih. Koristno ali nepotrebno? Večina izdelkov in storitev, ki jih uporablja sleherni uporabnik, je danes povezanih s svetovnim spletom.

Tukaj pa gre nemalokrat tudi za vprašanje zasebnosti. V dolgih in nepreglednih pogojih uporabe se namreč večkrat skrivajo tudi takšni členi, v katerih lahko razberemo, da izdelek ali storitev zbira tudi zasebne informacije, ki so popolnoma nepotrebne, vendar za podjetja “koristne” za “izboljšavo” svojih izdelkov. Pa je temu res tako?

Težava se pojavi tudi pri stvareh, ki so za uporabnika bolj ali manj “varne”, a se v sami kodi in pogojih uporabe skriva mnogo skrivnosti. Najslabšo odnesejo potrošniki, saj so primorani sprejeti te pogoje, če želijo izdelke ali storitve sploh uporabljati.

Amazon Echo/Show

Skoraj ne mine pol leta, ko si spletni gigant Amazon ne bi izmislil kaj novega. Tokrat se je na tržišče podal z novo napravo za domačo uporabo, ki naj bi bila po njihovih besedah “vaša domača tajnica”. Obstaja samo ena težava. Ta naprava ve več o vas, kot si sploh lahko mislite. Najpametneje bi bilo, da napravo, ko jo enkrat namestite in sprejmete pogoje uporabe, kadar je ne uporabljate, kar izklopite iz elektrike. Ta lahko namreč brez vaše vednosti aktivira kamero in mikrofon, tako da ve prav vse, kar se dogaja v vaši hiši oziroma stanovanju.

Google Home

Kaj pa nova naprava spletnega velikana Googla? Praktično ni več tako nova, gre pa za isti princip kot pri Amazonu. Pomagala naj bi vam pri vsakodnevnih opravilih in naredila več kot vaš partner, vsaj kar se tiče enostavnih opravil. Vendar za kakšno ceno? Naprava sicer nima vgrajene kamere, tako da na “srečo” ne vidi, kaj se pri vas doma dogaja, zato pa sliši prav vse – dobesedno. Opremljena je namreč s kvalitetnim zvočnikom, ki je vedno aktiviran in bi (lahko) prisluškoval prav vsemu. Poleg tega naprava vseskozi preko aplikacije nadzoruje vašo lokacijo in pošilja vaše podatke podjetjem, ki vam nato posredujejo prilagojene oglase.

Torej, če želite najboljšo pametno napravo za upravljanje doma, je najboljša tista, ki je ne kupite in jo že imate doma – to ste vi sami.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več