Računalništvo, telefonija
18.06.2017 14:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o odpravi stroškov mobilnega gostovanja v EU

..Odprava mobilnega gostovanja v EU bo za vas ugodna le, če se boste držali omejitev..
Vse, kar morate vedeti o odpravi stroškov mobilnega gostovanja v EU
Vse, kar morate vedeti o odpravi stroškov mobilnega gostovanja v EU

Evropski ponudniki storitev mobilne telefonije od 15. junija letos ne smejo več zaračunavati dodatnih stroškov gostovanja za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in za prenos podatkov preko mobilnega omrežja. Nova pravila igre veljajo za vse uporabnike storitev mobilne telefonije znotraj meja Evropske unije, uvedba pa je avtomatična, kar pomeni, da uporabnikom ni treba storiti ničesar.

Prednosti odprave mobilnega gostovanja v EU

Storitve gostovanja se v Evropski uniji ter na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu zdaj zaračunavajo na podlagi domačih maloprodajnih cen, kar se nanaša tako na telefonske klice kot kratka sporočila in prenos podatkov. To velja tako za uporabnike predplačniških paketov kot tistih, ki imajo bodisi sklenjeno naročnino bodisi zakupljene enote klicev, sporočil in prenosa podatkov. Klici iz Slovenije v druge države EU niso regulirani, minuta pogovorov pa pri večini operaterjev stane približno 40 centov. Klici iz gostovanja v drugo državo EU pa se štejejo kot domači klici.

Ko presežete zakupljene količine, boste plačevali enako, kot bi v primeru preseženih količin za dodatne enote plačevali doma. Prenos podatkov pa vam operater lahko omeji le, če je domača cena manj kot 9,39 evra za gigabajt prenosa podatkov. Koliko prenosa podatkov boste imeli na voljo v evrogostovanju, bo odvisno od stanja na vašem računu ali paketa, ko boste prestopili mejo.

Ponudnik storitev mobilne telefonije vas mora skladno z uredbo EU 531/2002 obvestiti, ko v tujini porabite malo manj kot 48 evrov (80 odstotkov meje 50 evrov brez davka). Ko pa boste porabili 61 evrov, pa bo za nadaljevanje uporabe mobilnih storitev potrebno vaše izrecno soglasje.

Pasti odprave stroškov mobilnega gostovanja v EU

1. Dodatna pristojbina je dovoljena, če boste uporabljali telefon več v tujini kot doma

Dodatne pristojbine oziroma pribitka bodo deležni tisti uporabniki, ki bodo v obdobju štirih mesecev uporabljali storitve mobilne telefonije več v tujini kot v lastnem omrežju. Pri opravljanju telefonskega pogovora to pomeni dodatna 3,2 centa na minuto, pri kratkih sporočilih SMS en cent in pri prenosu podatkov 7,7 evra za gigabajt prenosa podatkov. Od 1. januarja 2018 pa bo pribitek za prenos podatkov lahko znašal šest evrov za gigabajt prenosa podatkov. Leta 2022 pa le še 2,5 evra za gigabajt prenosa podatkov. Te cene seveda ne vsebujejo davka na dodano vrednost.

2. Če imate neomejen prenos podatkov, vam ga tuji operaterji lahko omejijo

Če bo uporabnik z neomejenim prenosom podatkov v tujini preveč prenašal podatke (na primer z gledanjem Netflixa), bo od mobilnega operaterja kaj hitro prejel kratko sporočilo, kakšna količina prenosa podatkov je glede na njegov paket predvidena pri gostovanju. Ta meja je postavljena tam, kjer so stroški prenosa podatkov za vašega ponudnika storitev mobilne telefonije dvakrat višji od tistih, ki jo plačate za svoj mesečni paket. Če boste presegli to kvoto, vam bo tuj mobilni operater lahko zaračunal manjši pribitek.

Praktični primer: Cena za prenos podatkov v tujini znaša 7,7 evra za gigabajt prenosa podatkov. Če vi za neomejene klice, kratka sporočila in prenos podatkov mesečno plačujete 35 evrov, to pomeni, da boste v tujini lahko prenesli do največ 9,1 gigabajta podatkov (2 (dvakrat višji stroški) x 35 (mesečna naročnina) / 7,7 (cena prenosa podatkov v tujini]). Če boste v tem primeru v tujini porabili več kot 9,1 gigabajta, vam bo tuj mobilni operater lahko zaračunal manjši pribitek.

3. Če imate zakupljen prenos podatkov, vam ga tuji operaterji lahko omejijo

Tako kot za pakete z neomejeno količino prenosa podatkov velja omejitev v tujini tudi za tiste, ki imajo prenos podatkov zakupljen. Imate na primer paket, v katerem so vključeni neomejeni klici, neomejena kratka sporočila SMS in trije gigabajti za prenos podatkov. Če mesečno za paket plačujete 25 evrov, to pomeni, da plačujete 8,3 evra na gigabajt prenesenih podatkov. V tem primeru vam v tujini ne bo treba doplačati ničesar, saj že plačujete več, kot operaterji zaračunavajo drug drugemu (7,7 evra). Če pa imate za enako mesečno naročnino vključenih 10 gigabajtov podatkov, to pomeni, da za gigabajt prenosa podatkov plačujete 2,5 evra. Ker je cena manjša od tiste, ki jo operaterji zaračunavajo drug drugemu (7,7 evrov), boste v tujini lahko brez stroškov prenesli do največ 6,5 gigabajta (2 x (25 / 7,7) = 6,6 gigabajta).

4. Gostovanje še naprej ostajala in je lahko precej drago

Za tiste, ki veliko potujete v tujini, imate s ponudnikom storitev mobilne telefonije morda sklenjen paket gostovanja, ki omogoča zakup telefonskih pogovorov, kratkih sporočil SMS in prenos podatkov. Od 15. junija letos je to zelo ugodno predvsem za potovanje v državah, ki niso članice evropske unije, v EU pa zna biti ta paket relativno drag, saj boste za gostovanje plačali precej več kot bi sicer lahko. Zaradi tega se pri potovanju po državah EU prepričajte, da imate izključen paket za gostovanje.

5. Domači operaterji vam še vedno lahko zaračunajo več za mednarodne klice kot tuji

Ko ste v tujini, se prepričajte, da je vaš mobilni telefon povezan s tujim omrežjem in ne domačim, sicer nova pravila gostovanja za vas ne bodo veljala. Če se boste na primer odpravili na Hrvaško in boste ob prestopu meje še vedno priključeni na slovensko mobilno omrežje, bo za vas veljal popolnoma enak cenik, kot ta velja doma in ne tisti o gostovanju v tujem omrežju. V tem primeru ne veljajo prav nobene omejitve, ki so predpisane v evropski uniji. Zaradi tega boste za klic v tujino lahko plačali precej več, kot pa, če bi bili povezani s hrvaškim oziroma tujim mobilnim omrežjem.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,