Računalništvo, telefonija
25.05.2016 16:12
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 strojev, ki gradijo boljši svet

5 strojev, ki gradijo boljši svet
5 strojev, ki gradijo boljši svet

Gradbeništvo je ena izmed tistih panog, kjer se človek že desetletja zanaša na stroje in vsak dan išče nove načine, s katerimi so gradbeni projekti realizirani hitreje, bolj ekonomično in predvsem bolj varno. Najnovejši roboti lahko na gradbišču praktično nadomestijo človeka, iz opek lahko zgradijo nov dom ali celo premostijo reko.

1. Hadrian, najhitrejši zidar na svetu
Ena izmed tistih najboljših stvari pri robotih je ta, da so bistveno hitrejši in bistveno bolj učinkoviti kot človek. Hadrian, kakor je enega izmed strojev, ki gradijo boljši svet, poimenoval njegov proizvajalec, je sposoben zgraditi enodružinsko hišo v samo dveh dneh. Hadrian, lahko, če gre verjeti podjetju Fastbrick Robotics, zloži kar 1000 opek na uro. Rezultat več kot 10 let raziskovanja in razvoja lahko človeku tako prihrani marsikatero bolečino v hrbtu.

2. Robot, ki je pešcem pomagal čez reko
V Amsterdamu stoji most, ki je pozornost javnosti pritegnil predvsem zato, ker ga je v celoti zgradil robot. Poleg tega je konstrukcija izdelana s tehnologijo 3D tiska. “Nastisnjen” most, ki ga je praktično v celoti sestavil robot, je najnovejši projekt nizozemskega podjetja Heijmans, sicer znanega po inovativnih konstrukcijskih rešitvah. Pri tem unikatnem projektu sta jim pomagala podjetje MX3D, ki se ukvarja s 3D tiskom večjih konstrukcij in nizozemski oblikovalec Joris Laarman.

3. In ko smo ravno pri 3D “printu” …
Največji 3D tiskalnik na svetu lahko tako rekoč brez stroškov natisne hišo, s čimer bi lahko pomagal pri gradnji celotnih naselij in s tem napredku držav v razvoju. BigDelta tiskalnik je visok kar 12 metrov, njegovo tehniko gradnje pa so prvič prikazali lansko leto na dogodku “Reality of dream” (resničnost sanj op. a.) v Italiji. BigDelta za gradnjo uporablja blato, takšne zgradbe pa so kakopak bistveno prijaznejše okolju in bolj dostopne kot zgradbe iz cementa. Z uporabo tega stroja bi lahko ob izredno nizkih stroških zavetje ponudili številnim prebivalcem dežel, kjer je trdna streha nad glavo še vedno privilegij.

4. Gradijo tudi roboti, ki letijo
Četa letečih robotov je leta 2011 zgradila stolp v Franciji, s tem pa se je zapisala v zgodovino tovrstne “robotske” arhitekture. Projekt so zasnovali arhitekti Fabio Gramazio in Matthias Kohler iz podjetja Gramazio & Kohler, za inženirski in gradbeni del pa je poskrbelo podjetje ETH Zurich. Zaposlili so leteče “zidarje”, ki so 11 metrov visoko zgradbo sestavili v nekaj dneh. Seveda ne gre za nebotičnik, vsekakor pa so droni dokazali, da v prihodnosti lahko tudi na tem področju računamo tudi nanje.

5. Preproga iz tlakovcev
Na Nizozemskem za tlakovanje poti uporabljajo posebno “zver”, ki “žre” tlakovce in iz njih ustvari pravcato preprogo. Seveda ni tako preprosto, je pa to najbolj enostaven opis za stroj, ki ga imenujejo Tiger-Stone. Tiger-Stone lahko v zares lep vzorec zloži kar 400 kvadratnih metrov, približno šest metrov široke poti vsak dan. Delavcem zagotovo prihrani ogromno časa in bolečin.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več