Računalništvo, telefonija
07.05.2016 18:18
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

“Po nesreči” odkrili “neuničljive” baterije

"Po nesreči" odkrili "neuničljive" baterije
"Po nesreči" odkrili "neuničljive" baterije

Vse kaže na to, da bo naša prihodnost električna, kar med drugim pomeni tudi, da se bomo v veliki meri zanašali na baterije. V resnici se že danes, a če želimo še pospešiti razvoj in uporabo alternativnih virov energije, bomo potrebovali bistveno večje, zanesljivejše in predvsem precej zmogljivejše baterije.

Veliki paketi baterij so izredno težki in zelo dragi, saj so za izdelavo potrebni redki in dragi materiali. Poleg vsega tega imajo baterije, kakšrne poznamo danes, še eno veliko pomanjkljivost – sčasoma njihova zmogljivost jenja, vse dokler ne postane praktično neuporabna. Danes najpogostejša litij-ionska baterija naj bi prenesla nekaj tisoč ciklov polnjenja, preden se popolnoma izčrpa. S tem se verjetno vaš pametni mobilni telefon ravno ne strinja, saj lahko manjšo zmogljivost opazimo že mnogo prej.

V tem primeru zamenjava resnici na ljubo ni pretirano draga, v večini primerov tudi ne ravno zapletena, precej večja težava je že zamenjava avtomobilske baterije oziroma akumulatorja, paket baterij, ki poganja električni avtomobil, pa lahko zamenja samo strokovnjak. In baterije, ki električne avtomobile poganjajo danes, se izčrpajo in jih je treba zamenjati. Baterije, ki bi “preživele” avtomobil, bi torej lahko pomenile ogromen korak v razvoju in uporabi alternativnih virov energije.

Razlog za to, da litij-ionska baterija sčasoma spreminja lastnosti, je seveda litij oziroma njegovi depoziti. Ti se nabirajo na elektrodah, kar preprečuje ustvarjanje naboja. Strokovnjaki torej razlog poznajo in lahko najdejo rešitev. Očitno se je to ravnokar zgodilo. Očitno “po nesreči”. Celo kopico iznajdb, brez katerih ne znamo živeti, je človek iznašel po nesreči. Srečna naključja res igrajo veliko vlogo v raziskovanju, seveda pa se s posedanjem pred televizijo ne zgodi nič.

Tega zagotovo ni počela skupina znanstvenikov Univerze v Kaliforniji, ki je morda odkrila nov tip baterije, ki bi lahko prenesla na stotisoče ciklov polnjenja, ob tem pa ne bi izgubila niti volta električne napetosti. Za elektrode so uporabili nanožice, a ker so izjemno lomljive, jih je stalno praznjenje in polnjenje postopoma uničilo. Te nanožice so raziskovalci nato premazali z manganovim dioksidom, celoten sklop pa pomočili v elektrolitski gel (gel, podoben polimetilmetakrilatu oziroma “plexiglasu”). Iz gela so potegnili baterijo, ki naj bi preživela najmanj 200 tisoč praznjenj in polnjenj.

Raziskovalci so srečno naključje označili za izjemen preboj v razvoju baterij, vsekakor pa jih čaka še ogromno ur v laboratoriju, preden bo nova baterija zares uporabna.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana
Za več informacij so vam na voljo pri Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več