Računalništvo, telefonija
27.03.2014 17:05
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Polovica uporabnikov verjame, da jim bo banka v primeru spletne kraje povrnila denar

Polovica uporabnikov verjame, da jim bo banka v primeru spletne kraje povrnila denar
Polovica uporabnikov verjame, da jim bo banka v primeru spletne kraje povrnila denar

Več kot 45 % uporabnikov, ki svoje finance ureja preko interneta, je prepričanih, da jim bo banka v primeru kraje denarja iz spletnega računa denar povrnila. To izhaja iz raziskave o varnostnih tveganjih potrošnikov 2013 (Consumer Security Risks Survey 2013), ki jo je izvedlo podjetje za analize B2B International v sodelovanju s Kaspersky Labom. Tovrstno zaupanje potrošnikov lahko potencialno vpliva na poslovanje finančnih organizacij, ki lahko v primeru spletne tatvine utrpijo škodo tako s strani financ kot tudi ugleda.

Podatki iz varnostnega omrežja Kaspersky (Kaspersky Security Network) kažejo, da so produkti Kaspersky Laba zaščitilo približno 1,9 milijona uporabnikov pred zlonamernim programjem s sposobnostjo kraje denarja preko spleta v letu 2013. Število finančnih spletnih groženj pa stalno narašča. Statistike Kaspersky Laba kažejo, da vsaka četrta spletna stran za zvabljanje (oz. ponarejena spletna stran) imitira spletno stran prave banke, spletne trgovine ali plačilnega servisa. Te ponarejene spletne strani se uporabljajo kot zvijače, da privabijo ljudi, ki tam pustijo svoje bančne podatke. Avtorji zlonamerne programske opreme pa še naprej ustvarjajo zlonamerne programe s sposobnostjo dostopa do spletnih računov in nove načine za izogibanje varnostnim orodjem bank.

Ni presenečenje, da spletni kriminalci raje napadajo računalnike uporabnikov kot zaščitene IT infrastrukture bank – veliko lažje je ukrasti podatke iz naprave v osebni lasti. Hkrati pa uporabniki pogosto prezrejo tveganja in spregledajo osnovne varnostne ukrepe pri uporabi finančnih storitev, kot je spletno bančništvo. Raziskava B2B International razkriva, da kar 28 % anketirancev ne preverja avtentičnosti spletne strani, kjer vpisujejo zaupne podatke, 34 % uporabnikov pa se ne poslužuje nobenih ukrepov, ki bi preprečili dostop do podatkov na javnih Wi-Fi omrežjih.

Tako apatičen pristop do spletne osebne varnosti je med drugim povezan tudi s prepričanjem, da bodo banke povrnile denar strankam, če bo ta ukraden v spletnem napadu. 45 % anketirancev verjame, da bo banka povrnila denar, če ga bodo ukradli spletni kriminalci, 57 % pa jih je prepričanih, da je banka že poskrbela za vse varnostne ukrepe.

Kraja iz računov strank vpliva tudi na poslovanje finančnih organizacij – poleg finančnih stroškov vpliva na ugled podjetja in lojalnost strank. Podjetja uporabljajo različne načine, da stranke zavarujejo pred spletnimi goljufijami. Kljub temu pa praksa kaže, da je lahko popolna varnost spletnih transakcij zagotovljena le z rešitvami, razvitimi za specifično naravo spletnih groženj. Med drugim te rešitve lahko zmanjšajo število incidentov, zaradi katerih mora podjetje strankam vračati denar.

Na podlagi ocen zahtev na trgu in bogatih izkušenj pri zaščiti uporabnikov pred spletnimi napadi so v Kaspersky Labu razvili platformo za zaščito pred goljufijami (Kaspersky Fraud Prevention) za finančne organizacije in organizacije, ki omogočajo spletne nakupe. Rešitev upošteva tudi pomembne trende v finančnem sektorju, kot je uporaba tabličnih računalnikov in pametnih telefonov za opravljanje spletnih plačil. Platforma podpira Windows in Mac operacijski sistem kot tudi Android in iOS. Poleg rešitev, ki ščitijo naprave strank, platforma vključuje tudi komponente za strežnik, ki so sposobne prepoznati goljufivo aktivnost, tudi če stranka nima nameščene varnostne rešitve na svoji napravi.

Še en sestavni del platform so storitve za strokovnjake, ki pomagajo podjetjem izboljšati zavedanje o finančnih spletnih grožnjah in načinih za boj zoper njih. Celovit pristop k varnosti in preizkušene tehnologije v Kaspersky Fraus Prevention bankam omogočajo, da zanesljivo varujejo svoje stranke pred spletnim kriminalom in zaščitijo svoj ugled.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več