Računalništvo, telefonija
30.07.2016 13:39

Deli z drugimi:

Share

Pomislite preden financirate. 5 največjih goljufiji na portalih Kickstarter in Indiegogo

CST-01
CST-01

V popolnem svetu bi vsi projekti, ki se financirajo s strani uporabnikov določenega spletnega portala, postali resničnost in bi bili kupcem dostavljeni pravočasno. Žal trenutno še ne živimo v popolnem svetu, zato ne preseneča, da tovrstni spletni portali ne jamčijo za projekte, ki so objavljeni na njihovih platformah. Dejansko je odgovornost na strani kupca da preveri, ali gre za resnični izdelek ali za spretno izoblikovano goljufijo. Da mora kupec teh izdelkov pri tem prevzeti določeno mero tveganja, pa se je že nemalokrat pokazalo na spletnih portalih Kickstarter in Indiegogo, saj so kupci ostali tako brez težko pričakovanega izdelka kot brez denarja.

V nadaljevanju si poglejmo 5 največjih goljufij na portalih Kickstarter in Indiegogo

1. CST-01

Najtanjša ročna ura s prodajno oznako CST-01 se ja na portalu Kickstarter pojavila leta 2013 in je prepričala kar 7.658 kupcev, ki so skupaj odšteli več kot milijon dolarjev. Lastnik je projekt najprej »podaljšal« z izgovorom, da mora poiskati novo podjetje za dobavo elektronskih zaslonov. Leta 2015 se je podjetje ponovno opravičilo za zamudo, leto kasneje pa je podjetje razglasilo stečaj. Zaradi tega je malo verjetno, da bodo kupci ročne ure dobili povrnjen njihov denar.

2. Skarp Laser Razor

Rezilo Skarp Laser Razor naj bi prineslo revolucijo na področju britja, saj naj bi za ostranjevanje odvečnih dlačic koristilo kar prednosti laserskega žarka. Ta naj bi deloval le na dlačice, kar pomeni, da naj bi pri britju koža ostala povsem nedotaknjena oziroma nepoškodovana. Podjetje je v nakup svojega izdelka prepričalo kar 20.000 posameznikov, ki so v projekt vložili kar štiri milijarde ameriških dolarjev denarja. Žal je bila obljuba o revolucionarnem brivniku prelepa da bi bila resnična, saj podjetje pri zbiranju denarja soloh še ni imelo izdelanega delujočega prototipa. Ker je projekt kršil določila spletnega portala Kickstarter je bila njegova stran ukinjena, kmalu za tem pa se je preselilo na spletni portal IndieGoGo, kjer je zbralo 500 tisoč dolarjev zagonskega kapitala. Čeprav podjetje Skarp Technologies obljublja, da bo njihov laserski brivnik nared za prodajo konec letošnjega leta, mnogi verjamejo, da po vsej verjetnosti temu ne bo tako.

3. ZANO Autonomous Drone

Podjetje Torquing Group Ltd. Je za svoj nadvse zanimivi dron zbralo skupno tri milijone ameriških dolarjev zagonskega kapitala, saj se je za njegov nakup odločilo kar 12.075 posameznikov. To naj bi šo za pametni dron, ki naj bi se lahko povezal tako z mobilnimi napravami Android kot iOS, in naj bi omogočal takojšnje deljenje videoposnetkov v visoki ločljivosti. Projekt na spletnem portalu Kickstarter je kljub številnim zagotovilom zamudil, končni izdelek pa sploh ni deloval. Podjetje Torquing Group Ltd. Je na koncu zašlo v finančne težave, zato s projektom skoraj zagotovo ne bo nič. Kupci pa za njihov denar na koncu ne bodo dobili prav ničesar.

4. Triton Gills

Izdelek Triton Gills je uporabnikom obljubljal, da bodo z njegovo pomočjo lahko dihali pod vodo. Naprava je obljubljala, da bo lahko iz vode izločila kisik, ki je potreben za dihanje. S tem pristopom bi lahko uporabniki bili pod vodo toliko časa, kolikor bi to želeli. Na koncu se je seveda izkazalo, da to v praksi ni izvedljivo, zato je moralo podjetje Triton razočaranim kupcem in uporabnikom spletnega portala IndieGoGo vrniti okoli 900.000 ameriških dolarjev. Čeprav podjetje še vedno verjame, da lahko njihov izdelek postane resničnost, so mnogi upanje vanj pričakovano izgubili.

5. Kobe Red

Eden izmed najbolj bizarnih projektov na KickStarterju je nedvomno projekt, ki je obljubljal posebno obdelano meso iz japonskih krav. Na srečo so upravljavci spletnega portala Kickstarter projekt zaustavili pravočasno, čeprav je ta že dosegel načrtovana zagonska sredstva. Še več, podjetje je namesto zahtevanih 2.374 ameriških dolarjev s strani 3.000 navdušencev prejelo kar 120.309 dolarjev. Portal KickStarter je projekt podjetja Magnus Fun ustavilo zaradi tega, ker to dejansko ni obstajalo in je šlo zgolj za dobro organizirano spletno goljufijo. Na srečo je bil projekt ustavljen pravočasno, kupci pa so dobili svoj denar nazaj.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več