Računalništvo, telefonija
11.12.2018 10:00

Deli z drugimi:

Share

Platforma za gledanje filmov, za katero niste vedeli, da obstaja

Platforma za gledanje filmov, za katero niste vedeli, da obstaja
Platforma za gledanje filmov, za katero niste vedeli, da obstaja

Ljubitelji klasičnih filmskih uspešnic so ta mesec doživeli veliko razočaranje, po tem, ko je bila platforma Filmstruck ukinjena oz. dobesedno poteptana s strani velikih korporacij, ki ponujajo iste ali podobne storitve. Ne glede na to smo za vas izbrskalni “novo” brezplačno platformo, ki v marsičem spominja na Filmstruck. Ponuja namreč filme, ki jih sicer zelo težko najdemo, poleg tega pa ima eno lastnost, ki je nima praktično nobena druga platforma.

Kanopy ni nova storitev na tržišču, kajti vse skupaj se je začelo že pred dobrim desetletjem v Avstraliji. Ustvarjalci platforme so počasi, ampak vztrajno širili svojo mrežo po svetu in prišli do zavidljivih rezultatov. Njihov poslovni model je zelo poseben, kajti povezujejo se z univerzami in javnimi knjižnicami, ki potem študentom in ostalim članom ponujajo storitev in svojo knjižnico filmov popolnoma brezplačno – približno 30.000 filmov. Trenutno je v mreži Kanopyja okrog 4.000 javnih knižnic, kar pomeni, da obstaja verjetnost, da ste že kdaj naleteli na kakšno, ki ponuja dostop do obsežne zbirke filmov preko lokalnega sistema. Verjetno za Kanopy še niste slišali, kajne? Kot pravijo sami ustanovitelji podjetja, nikoli ni bil namen ponuditi brezplačne filme kar vsem.


Platforma je posebna

Torej glavni razlog, zakaj Kanopy ni postalo ime, ki bi bilo tako razširjeno, kot je recimo Netflix, je sodelovanje s knjižnicami. Javne knjižnice pogosto ponujajo raznorazne digitalne ugodnosti, za katere le redkokdo dejansko ve, če ni resnično aktiven. Seveda je v vseh knjižnicah najprej potrebno postati član, da lahko te ugodnosti sploh koristiš. Enako velja za Kanopy, ki od vseh svojih uporabnikov zahteva članstvo v eni od partnerskih knjižnic.


Enkrat, ko imamo vse članarine urejene, enostavno obiščemo spletno stran Kanopy ali prenesemo istoimensko aplikacijo, v katero se prav tako vpišemo. Takoj na začetku moramo izbrati lokalno knjižnico, vnesti številko kartice in potrditi svoj e-mail naslov. Celoten postopek je izjemno enostaven in z le nekaj kliki lahko izbiramo med 30.000 filmi.


Platforma Kanopy je poleg samega poslovnega modela posebna tudi zaradi same izbire filmov, ki jih ponuja. Navajeni smo, da nam ostale “streaming” platforme ponujajo več ali manj iste, algoritmično izbrane filme, ki pa nam čez čas lahko že malce najedajo živce. Kanopy ima v svoji zbirki klasične filme kot sta Metropolis and Sunset Boulevard, poleg tega pa so v zbirki še filmi iz kolekcije Criterion Collection, v kateri najdemo izvrstne klasike.

Že kar nekaj časa čakamo na Applovo “streaming” storitev, ki pa se vseeno premika v pravo smer. Ravno prejšnji mesec je Apple sklenil dogovor z enim najbolj vročih neodvisnih studiev ta trenutek, A24, s katerim bo Apple snemal serije in filme. Kanopy že recimo ponuja filme studia A24, med katerimi najdemo naslove kot je Ex Machina in First Reformed.


Če imate otroke, obstaja velika verjetnost, da ne glede na njihovo starost gledajo YouTube. YouTube je sicer super platforma, na kateri pa lahko najdemo milo rečeno “pester” nabor vsebin, od najmanj primernih do povsem kakovostnih. Kanopy poskrbi tudi za otroke, in sicer je za otroke naredil posebno otroško sekcijo z novimi in starimi klasikami kot je recimo Spider Man.


Omejitev ogledov filmov

Takoj na zečetku smo omenili eno lastnost, ki je pri Kanopyju resnično unikatna. Nekateri sicer pravijo, da je dotična lastnost velik minus, spet drugi pa trdijo, da je to najboljša stvar, ki loči platformo od ostalih. Kanopy ima za uporabnike omejitev, kolikov filmov lahko pogledajo v enem mesecu, prav tako pa obstaja časovna omejitev, kdaj mora uporabnik film pogledati, ko ga enkrat začne gledati. Kanopy se financira s strani institucionalnih partnerjev, in sicer glede na število filmov, ki jih člani pogledajo. Univerze in knjižnice same postavijo omejitve za svoje člane ter jih prilagajajo glede na aktivnost članov in spremembe proračuna. Recimo primer knjižnice Brooklyn Public Library: vsak član ima na mesec na voljo 6 filmov in tri dni, da posamezen film pogleda. “Števec” filmov se zažene vedno znova, 1. v mesecu.


Pomembno je izpostaviti, da Kanopy ni storitev, ki bi želela nadomestiti Netflix, temveč gre zgolj za eno dodatno storitev na trgu. Seveda, če ne uporabljate nobene druge “streaming” storitve, potem je Kanopy še toliko boljša izbira. Kanopy prisili uporabnika, da dobro razmisli, kaj bi rad gledal in tudi, če nam ne uspe pogledati filma v celoti v enem kosu, lahko nadaljujemo naslednji dan. Kanopy je storitev, ki je precej bližje starim videotekam, kjer smo bili primorani izbrati točno določeni film in nismo mogli zamenjati vsebine po petnajstih minutah, če nam film recimo ni bil všeč.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več