Računalništvo, telefonija
06.01.2017 11:29
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor, uporabniki WhatsAppa vas lahko okužijo z zlonamerno kodo!

V primeru okužbe z novo mobilno zlonamerno kodo bodo nepridipravi lahko dostopali do vaših osebnih in občutljivih podatkov.
V primeru okužbe z novo mobilno zlonamerno kodo bodo nepridipravi lahko dostopali do vaših osebnih in občutljivih podatkov.

WhatsApp je med uporabniki pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih mobilnih naprav nadvse priljubljen, saj ga skupno uporablja že več kot ena milijarda posameznikov. Uporabniki preko nje namreč dnevno opravijo kar 100 milijonov klicev oziroma v povprečju kar 1100 klicev na sekundo. To niti ne preseneča, saj lahko preko nje popolnoma brezplačno komunicira ogromno ljudi, ki morda živijo v tujini, daleč stran od svojih domačih ter ljudi, ki vsak dan potujejo med različnimi državami.

Zaradi priljubljenosti programske opreme WhatsApp je bilo seveda le še vprašanje časa, kdaj se bodo zanj »ogreli« tudi nepridipravi. Ti so namreč odkrili način, kako priljubljeno mobilno programsko opremo uporabiti za okužbo pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Na novo nevarnost je pred kratkim indijske uporabnike opozoril indijski portal International Business Times, verjamemo pa, da se bo tovrstna praksa okužbe mobilnih naprav kmalu razširila povsod po vsem svetu, in seveda je le vprašanje časa, kdaj bomo novi nevarnosti izpostavljeni tudi slovenski uporabniki WhatsAppa.

Kako se lahko okužite?

Nepridipravi zlonamerne kode preko priljubljene storitve WhatsApp širijo s pomočjo okuženih datotek s končnicami .xls, .doc in .pdf, ki vsaj »navzven« izgledajo povsem legitimno. Ko pa uporabnik klikne na okuženo datoteko, se njegov pametni mobilni telefon ali tablični računalnik Android okuži z zelo nevarno škodljivo programsko kodo. Nepridipravi lahko namreč preko nje pridejo do osebnih in občutljivih podatkov uporabnikov, kot so uporabniška imena, gesla, številke PIN, številke shranjenih kreditnih kartic in podobno.


Kako se lahko zaščitimo?

Čeprav zelo nevarna zlonamerna koda trenutno ogroža le uporabnike priljubljene storitve WhatsApp in mobilnih naprav Android v Indiji, dodatna previdnost ne bo odveč, saj smo uporabniki v prvi vrsti tisti, ki lahko okužbo preprečimo. Zaradi tega vam priporočamo, da na priljubljeni aplikaciji WhatsApp ne odpirajte datotek, ki vam jih pošiljajo neznane osebe. Poleg tega poskrbite, da je vaš mobilni operacijski sistem Android na pametnem mobilnem telefonu in tabličnem računalniku posodobljen (v kolikor je posodobitev na voljo), vedno pa imejte nameščeno, posodobljeno in aktivirano mobilno protivirusno zaščito. Ta vas bo rešila marsikatere nevšečnosti, saj je večina mobilnih zlonamernih kod pripravljenih za Android, saj so predvsem starejše različice Android polne varnostnih ranljivosti, proizvajalci pametnih mobilnih telefonov pa pogosto uporabnikom ne zagotavljajo nadgradenj, saj naj bi bilo to za njih predrago.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več