Računalništvo, telefonija
10.12.2016 09:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preizkusili smo zobno ščetko prihodnosti, ki vas prisili v umivanje zob

..Si še vedno umivate zobe z običajno "analogno" ščetko? Morda je čas, da stopite v korak s časom..
Preizkusili smo zobno ščetko prihodnosti, ki vas prisili v umivanje zob
Preizkusili smo zobno ščetko prihodnosti, ki vas prisili v umivanje zob

Umivanje zob je eno najpomembnejših dnevnih higienskih opravil. Žal pa ga ljudje dostikrat opravimo površno ali pa ga kar v celoti preskočimo. Sploh, kadar se nam mudi. Umijemo si obraz, se oprhamo, zobe pa mogoče dvakrat podrgnemo s pol leta staro ščetko, ki je videti, kot da je preživela že najmanj dve svetovni vojni. Važno je le, da v ustih začutimo okus paste, in že smo zadovoljni.

Ampak to je napačno razmišljanje. Stalne zobe imamo samo ene in ko jih enkrat napadejo zobne bolezni (karies, granulom,…), jih lahko v skrajnem primeru tudi za vedno izgubimo. Če se to zgodi, nam preostanejo samo še umetni, ki pa si jih verjetno nihče ne želi, sploh ne v mlajših letih. Da ne govorimo o slabem zadahu in grdih zobnih oblogah, ki jih prinaša površno ščetkanje.

Trener za ustno higieno

Če se želimo izogniti tem nevšečnostim, je torej natančno umivanje zob zelo pomembno. Zobozdravniki priporočajo umivaje dva- do trikrat na dan, vsakič pa naj bi jih ščetkali vsaj dve minuti. Ne seveda le na enem mestu, ampak enakomerno po vseh predelih. Tudi če si zobe umivamo redno, bržkone kakšnemu predelu posvetimo manj časa. Največkrat so pomanjkljive higiene deležni kočniki, saj se skrivajo najgloblje v ustni votlini. Obstaja pa pripomoček, ki poskrbi, da se temu lahko izognete.

To je električna zobna ščetka Oral-B Genius 8000, ki smo jo nedavno dobili na preizkus. Na prvi pogled je videti kot druge električne ščetke, le da ima posebnost, ki jo loči od večine. Deluje namreč v kombinaciji z aplikacijo, ki spremlja vaše umivanje zob. Ne samo kolikokrat na dan ste si jih umili, ampak tudi koliko časa ste jih umivali, predvsem pa, kako dobro ste si jih umili. Da, ščetka in njena aplikacija služita kot nekakšen trener za ustno higieno. Vsaj tako je v teoriji. Kaj pa v praksi? Poglejmo …

Skok iz srednjega veka

Čeprav sem človek, ki goji izredno zanimanje do vseh tehnoloških reči, sem na nekaterih življenjskih področjih še vedno zelo analogen, tudi če obstajajo sodobnejše in naprednejše rešitve. Ena takšnih je tudi ustna higiena. Za umivanje zob namreč še vedno uporabljam običajno ščetko, zato je bil ta preizkus zame kar precejšen preskok. Kot da bi v današnjo digitalno dobo pripotoval iz srednjega veka (no, morda vseeno ne čisto toliko).

Najprej sem seveda moral “pogruntati”, kako zadeva sploh deluje. V škatli sem dobil električni ročaj ščetke, tri različne krtačke (odvisno, čemu se želite pri ščetkanju najbolj posvetiti), polnilec, etui za potovanje, nosilec za telefon (o tem nekoliko več kasneje) in škatlico za ščetke. Zadnja je zelo priročna, če namerava ščetko uporabljati več družinskih članov, saj lahko vsi uporabljajo isti ročaj in pred uporabo nanj samo namestijo svojo ščetko.

Sam dizajn ščetke je čisto všečen, ni pa nič posebnega. Oziroma, povedano drugače: po svojem videzu ne izstopa. Izdelana je iz robustne plastike in je na voljo samo v beli barvi, v mojo dlan, ki sicer ni med najmanjšimi, pa se je usedla lepo in se med uporabo ni zdela niti prevelika niti pretežka. Pohvalno je, da je vodoodporna, tako da po končani uporabi lahko temeljito sperete tudi ročaj in ne samo krtačke. Vseeno pa ne gre pretiravati in je potapljati v bazen ali kaj podobnega.

Hitra in brezhibna povezava s telefonom

Ščetko sem najprej preizkusil v običajnem načinu, torej brez aplikacije. Delovala je brezhibno (kratka razlaga: za uporabo vam ščetke ni treba nujno povezati z aplikacijo, normalno namreč deluje tudi brez nje). Potem sem na telefon naložil še ustrezno aplikacijo in se projekta lotil resneje. Čeprav sem pričakoval nekaj porodnih krčev, se je bluetooth povezava med telefonom in ščetko zgodila hitro in brez težav. Aplikacija vas ob prvem zagonu vodi skozi celoten postopek, tako da praktično ne morete “kiksniti”.

Po uspešnem parjenju obeh naprav sem telefon vstavil v prej omenjeni nosilec, ki sem ga namestil na ogledalo v kopalnici in sprožil kalibrator s kamero. Osrednja naloga aplikacije je namreč, da spremlja, kako dobro si umivate zobe v posameznih predelih, to pa lahko stori samo tako, da vas med umivanjem opazuje. Telefon torej namestite predse tako, da ga imate v višini oči.

Z aplikacijo ne potrebujete več ogledala

Ko je aplikacija zadovoljna s postavitvijo kamere, lahko pričnete z umivanjem. Ob vklopu ščetke se v aplikaciji prikaže krožni diagram modre barve, ki prikazuje različne predele vaših ust (v nastavitvah ga lahko razdelite na štiri ali šest delov), ti pa nato ob ščetkanju začnejo spreminjati barvo oziroma bledeti. Cilj je, da vsak predel ščetkate tako dolgo, da se vsi deli diagrama obarvajo belo. Aplikacija predvideva, da vam s pravilno uporabo to lahko uspe v dveh minutah, zato vam med umivanjem beleži čas in vas opozori, ko dosežete to mejo.

Diagram tako služi kot odličen pokazatelj, katerim zobem posvečate premalo časa, aplikacija pa na koncu s točkovanjem od 0 do 100 tudi oceni vsako vaše umivanje, da lahko ves čas spremljate svoj napredek. Temeljitost je poplačana tudi z odklepom dosežkov, ki predstavljajo mini nagrade za vaš trud in delujejo kot spodbuda za naprej. Zadeva si nedvomno zasluži pohvalo, saj dejansko igrificira umivanje zob in ga naredi bolj zabavnega.

Varnostni sistem, ki varuje pred poškodbami

Prav tako zelo “kul” funkcija je ščetkin varnostni sistem, ki vas opozori vsakič, ko na kakšen zob ali dlesen pritisnete premočno. Ščetka v tistem trenutku zmanjša intenzivnost vrtenja, aplikacija pa vam javi, da ste nekoliko pregrobi. Po končanem ščetkanju lahko v statistiki vidite, za koliko časa ste prekoračili mejo. Ta podatek je koristen predvsem zato, da si v želji po kakovostnem ščetkanju z grobostjo ne poškodujete dlesni ali sklenine.

Ščetka sicer vsebuje pet različnih načinov umivanja, med katerimi prehajate s pritiskom na ustrezno tipko na ročaju. Katerega boste uporabili, je odvisno od stanja vaših zob, obsegajo pa običajno ščetkanje, bolj intenzivno profesionalno ščetkanje, čiščenje za občutljive dlesni, nežno oziroma masažno čiščenje za bolj občutljive predele v ustih in beljenje oziroma poliranje zob.

Tisoč in ena funkcija

Med uporabne funkcije štejejo tudi predpripravljeni programi, ki vas vodijo do želenega cilja. Če se na primer borite s slabim zadahom, vam bo ustrezen program svetoval, kako se lotiti čiščenja in katere izdelke pri tem uporabiti (tip krtačke, zobna pasta in ustna vodica). Med njimi je pričakovano vključena samo znamka Oral-B, ampak vodič vam lahko služi vsaj kot dobra usmeritev, če ne drugega.

Aplikacija ima sicer še nekaj funkcij, ki pa bistveno ne vplivajo na njeno poslanstvo, ampak so prisotne bolj za zabavo. Servira vam na primer nasvete za ustno higieno, podpira deljenje dosežkov na Facebooku, na njej lahko med umivanjem pogledate vremensko napoved in preberete novice in določite čas umivanja zob, preko nje lahko tudi spremenite osvetlitev LED obročka na ročaju ščetke in si jo s tem bolj personalizirate.

Tudi med najbolj belimi zobmi se lahko najde kakšen piškav

Kaj pa pomanjkljivosti, se sprašujete? Kakšna se zagotovo najde. Najbolj me je zmotilo, da sistem za nadzor ščetkanja ni popolnoma dodelan, saj sem kaj hitro ugotovil, da se ga da malo prinesti naokoli. Na diagramu namreč beleži ščetkanje tudi, če se s ščetko ne dotikate zob, ampak jo samo držite v bližini. Pravega razloga, zakaj bi to storili, sicer ni, saj s tem samo goljufate sami sebe, vseeno pa gre za napako, ki sporoča, da nadzor morda le ni tako natančen, kot želi dajati vtis.

Druga stvar, ki me je zmotila, je bolj osebne narave. Zelo neugodno sem se namreč počutil, ko sem v kopalnici nameščal telefon na ogledalo. Kopalnica pač ni okolje, v katerem bi se telefon počutil domače. Z vlažnostjo in mokroto kar kliče po kakšni neljubi nezgodi.

Poleg tega pa sem se ves čas bal, da se bo nosilec odlepil z ogledala in se skupaj s telefonom razletel po ploščicah. To se v dobrem tednu uporabe sicer ni zgodilo, ampak strah je bil prisoten ob vsaki uporabi. Telefoni pač niso poceni stvar, ki bi jo menjali vsak teden, poleg tega imamo na njih spravljeno malo morje podatkov, katerih izguba je zadnja stvar, ki si jo želimo. Če imate morda doma na zalogi kakšen star telefon, ki ga ne uporabljate več, je moj nasvet, da za umivanje zob uporabite tega.

Ni ščetke, ki bi bolje očistila zobe

Ampak, da ne boste razumeli narobe. Ščetka je vsekakor inovativna in korak v pravo smer. Njeno povezovanje s telefonom oziroma aplikacijo ima revolucionaren potencial za umivanje zob, samo malo ga je treba še optimizirati. V prvi vrsti bi si želel, da bi bil celoten postopek krajši, saj zna biti vsakodnevno nameščanje nosilca in telefona na ogledalo precej zamudno (in ne, ne želim imeti sredi ogledala ves čas “pripopan” kos plastike), kot drugič pa bi veljalo še bolj dodelati natančnost senzorjev (čeprav to že pri dotični ščetki deluje povsem spodobno).

Ne glede na te manjše minuse pa bi za konec rad izpostavil predvsem eno stvar: Še nikoli prej nisem imel občutka tako čistih zob, kot sem ga imel po umivanju z “Genijem” 8000 in brez dvoma ga bom uporabljal še naprej. To pa po mojem mnenju pove veliko o ščetkini vrednosti.

Ocena: 9/10

Prednosti:

+ temeljito očisti zobe;

+ analiza učinkovitosti čiščenja z enostavnim diagramom;

+ različni načini ščetkanja;

+ baterija, ki omogoča do 12 dni delovanja.

Pomanjkljivosti:

– dolgotrajnost postopka, če vsakič znova nameščate telefon na ogledalo;

– ne najbolj natančen merilec ščetkanja.

Recenzist: Andrej Pirnat


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več