Računalništvo, telefonija
12.01.2017 09:07
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z enostavnim trikom lahko LibreOffice pretvorite v MS Office

Uporabniški vmesnik s trakom v OpenOfficu izgleda naravnost fantastično!
Uporabniški vmesnik s trakom v OpenOfficu izgleda naravnost fantastično!

LibreOffice je zanimiv pisarniški paket, ki je nastal iz priljubljenega pisarniškega paketa OpenOffice, uporabljate pa ga lahko na večjem številu platform (Windows, Mac in Linux). Uporabniški vmesnik je nekoliko bolj zapleten kot pri oblačnem pisarniškem paketu Google Docs, po drugi strani pa je precej podoben starejšemu pisarniškemu paketu Microsoft Office. Tu so na voljo pisarniška orodja LibreOffice Writer (Word), Calc (Excel) in Impress (PowerPoint), ki so tudi najpogostejša orodja, ki jih velika večina uporabnikov potrebuje. Naj še omenimo, da to orodje podpira tudi vse Microsoftove datotečne oblike in format ODF (Open Document Format). Ta deluje celo v navezi s programsko opremo Apple Keynote 6.

Najnovejša poskusna različica pisarniškega paketa OpenOffice (različica 5.3.0) pa ima presenečenje, ki vas bo zagotovo takoj prevzelo. Ta namreč prinaša možnost vključitve skorajda povsem enakega uporabniškega vmesnika kot ga ima novejši pisarniški paket Office. Tu seveda govorimo o uporabniškem vmesniku s trakom (Ribbon), ki omogoča, da so vse najpomembnejše funkcije vedno na dosegu miškinega klika. Novi grafični vmesnik je žal na voljo le za poskusno različico pisarniškega paketa OpenOffice 5.3.0, kar pomeni, da še ni nared za vsakdanjo uporabo. Če torej pri delu želite uporabljati stabilno različico pisarniškega paketa OpenOffice, boste morali na nov uporabniški vmesnik še nekoliko počakati.

Poskusna različica pisarniškega paketa OpenOffice (različica 5.3.0) z novim uporabniškim vmesnikom s trakom je na voljo za prenos na spletni povezavi http://bit.ly/LibreOffice-530-RN. Ker novi grafični vmesnik ni na voljo kot privzeto, ga je potrebno vključiti ročno. Najprej je treba vključiti poskusne možnost s klikom na »Tools«, »Options«, »LibreOffice General«, »Advanced« in »Experimental features«. Nato pa morate s klikom na »View«, »Toolbar Layout«, »Default/Single toolbar/Sidebar/Notebookbar« vključiti še grafični vmesnik »Notebook Bar«. Tu boste imeli še tri različne možnosti na izbiro, in sicer »Contextual single«, »Contextual groups« in »Tabs«.

V primeru težav pri namestitvi pisarniškega paketa OpenOffice (različica 5.3.0) ali pri uporabni novega uporabniškega vmesnika s trakom, se po pomoč in nasvete lahko zatečete na Forum Računalniških novic (http://bit.ly/ForumRN).


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več