Računalništvo, telefonija
30.03.2011 14:11

Deli z drugimi:

Share

Preverite svojo učinkovitost

Več kot polovica Slovencev živi v zablodi, da z energijo ravna učinkovito. Zanimivo pa je tudi to, da je razkorak med tem, kar mislimo o svoji učinkovitosti in tem, kako dejansko ravnamo z energijo, večji v Sloveniji kot v EU.
Nagradni kviz je možno igrati na portalu  www.pozitivnaenergija.si.
Nagradni kviz je možno igrati na portalu www.pozitivnaenergija.si.

83 odstotkov Slovencev je prepričanih, da so učinkoviti pri ravnanju z energijo v svojih domovih. Spremljanje dejanskega ravnanja preko Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2010 pa kaže, da skoraj tri četrtine z energijo ravnajo preveč potratno.

Deklarativno strinjanje seveda ne prispeva k večji energijski učinkovitosti Slovenije ampak predstavlja oviro pri doseganju tega pomembnega cilja. S spreminjanjem obnašanja bi lahko zmanjšali porabo, ob tem pa ohranjali bivalno ugodje. Še bolj pa bi zmanjšali porabo s premišljenimi investicijami v učinkovito rabo energije.

Na Centru za energetsko učinkovitost pri IJS, ki pripravlja interpretacijo rezultatov raziskave REUS 2010, so primerjali deklarativni in dejanski odnos do rabe energije in okolja. Primerjava je bila narejena z raziskavo Eurobarometer iz leta 2006, ki se izvaja v državah EU25. Ugotovili so, da je razkorak med tem, kar mislimo o svojem ravnanju in dejanskim ravnanjem veliko večji v Sloveniji, kot je v evropskem povprečju.

Omenjena dejstva so spodbudila Informa Echo in HSE, pobudnike kampanje »Energija si, bodi učinkovit«, da so skupaj z drugimi člani mreže Sinergija pripravili zanimiv spletni kviz. »Ali si učinkovit« je naslov nagradnega kviza, s pomočjo katerega lahko ugotovite ali vaše gospodinjstvo sodi med entuziaste, realiste, skeptike, pasivne ali neosveščene, kar se tiče ravnanja z energijo. Sodelovanje v kvizu pa vam tudi omogoča, da ugotovite razkorak med tem, kar mislite o svoji učinkovitosti in med dejanskim ravnanjem z energijo.

Kviz je glede na metodologijo raziskave REUS zelo poenostavljen in prilagojen za hitro testiranje na spletu. Namenjen pa je predvsem spodbujanju k energijsko učinkovitemu ravnanju, kar nam omogoča prihranek in je koristno za okolje.

Nagradni kviz je možno igrati na portalu www.pozitivnaenergija.si in na facebook-u na profilu skupnosti »Energija si, bodi učinkovit«. Z rezultatom kviza, ki pove, kam sodi vaše gospodinjstvo glede na ravnanje z energijo in odnos do okolja, pa se boste lahko pohvalili tudi pri svojih prijateljih na facebooku. Na koncu boste izvedeli, kako se lahko ogrevate z brezplačno energijo okolja. Obenem pa lahko zadenete tudi Gorenjev energijsko učinkovit pralni stroj ali katero drugo nagrado, ki so jih prispevali Danfoss, HSE, Mercator in Telekom Slovenije.

Vsaka sprememba se začne v naši glavi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več