Računalništvo, telefonija
06.01.2013 14:52
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pridobivanje elektrike iz tople in mrzle vode

Podjetju Panasonic je uspelo razviti toplotni izmenjevalec za ekološko pridobivanje električne energije s pomočjo vode. Ta za delovanje potrebuje vodo temperature 10 stopinj Celzija in 90 stopinj Celzija ter ustvari 10 vatov električne moči, kar zadošča za napajanje manjših električnih naprav.
Toplotni izmenjevalec za ekološko pridobivanje električne energije potrebuje le toplo in mrzlo vodo.
Toplotni izmenjevalec za ekološko pridobivanje električne energije potrebuje le toplo in mrzlo vodo.

Podjetje Panasonic je ljubitelje čistega okolja prijetno presenetilo z novico, da je njihovim znanstvenikom uspelo razviti toplotni izmenjevalec za ekološko pridobivanje električne energije s pomočjo vode. Osnovo inovativnega sistema predstavljajo štiri 10-centimetrske termoelektrične cevi, ki ob stiku z vročo in mrzlo vodo proizvajajo dragoceno električno energijo.

Prototip podjetja Panasonic za delovanje potrebuje vodo temperature 10 stopinj Celzija in 90 stopinj Celzija, pri čemer ustvari le 10 vatov električne moči, kar pa komaj zadošča za napajanje manjših električnih naprav. Naprava bi bila seveda uporabna za pridobivanje električne energije le na tistih mestih, kjer je topla voda stranski produkt (na primer strežniki) oziroma v okoljih, kjer so prisotni visokotemperaturni geotermalni izviri.

Preden bo toplotni izmenjevalec za ekološko pridobivanje električne energije nared za prodajo, mu bodo inženirji podjetja Panasonic seveda poskušali izboljšati izkoristek. Če bo šlo vse po sreči, bo ta nared za komercialno uporabo najkasneje do leta 2018.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808