Računalništvo, telefonija
02.12.2011 06:14
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Protipiratski sistem DRM mora umreti!

Negativne učinke protipiratskega sistema DRM čutijo predvsem kupci legalnih kopij!
Negativne učinke protipiratskega sistema DRM čutijo predvsem kupci legalnih kopij!

Mnoga podjetja iz sveta filma in glasbe na svoje izdelke že vrsto let nameščajo raznovrstne protipiratske zaščite DRM (Digital Rights Management) z namenom, da bi zmanjšale stopnjo piratstva. Zanimivo je predvsem to, da to počno kljub temu, da so doslej opravljene raziskave pokazale, da nobena oblika uveljavljanja zaščite avtorskih del ne bo spremenila ekonomskih razlogov, zaradi katerih ljudje posegajo po nelegalnih izdelkih. Izvršni direktor podjetja CD Projekt Marcin Iwinski je celo mnenja, da mora zaščita DRM »umreti«, saj ni več učinkovita v preprečevanju piratstva in iz dneva v dan bolj greni življenje kupcem legalnih kopij.

Izvršni direktor podjetja CD Projekt, ki je med igričarji poznano predvsem po računalniški igri “The Witcher”, je priznal, da se protipiratski sistem DRM v praksi pravzaprav ni nikoli izkazal. Marcin Iwinski je prepričan, da se lahko piratstvo omeji predvsem tako, da se izdelkom doda zanimive vsebine, kot so na primer glasbeni vložki, knjige, seznam trikov in podobno. Ta prijem je podjetje CD Projekt preizkusilo pri računalniški igri “The Witcher 2″. Čeprav programska hiša s tem ni izkoreninila piratstva svoje igre (na eno prodano kopijo najdemo namreč kar pet piratskih različic), je močno povečala zadovoljstvo tistih, ki so računalniško igro kupili.

Marcin Iwinski je še priznal, da stroški protipiratskih zaščit DRM pogosto presegajo pričakovane koristi in to predvsem na račun nezadovoljstva kupcev. V praksi je namreč tako, da stroške in omejitve protipiratskih zaščit DRM pogosto čutijo le kupci. Če pa se pripravi cenovno ugodna protipiratska zaščita DRM, jo pirati prelisičijo tako rekoč čez noč. Podjetje CD Projekt verjame, da bo na osnovi nove, h kupcu usmerjene prodajne strategije, uspelo do leta 2015 pripraviti dve novi računalniški igri družine trojni A.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,