Računalništvo, telefonija
25.07.2017 10:33
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva plavajoča vetrna elektrarna na svetu

Prva plavajoča vetrna elektrarna na svetu
Prva plavajoča vetrna elektrarna na svetu

Na severovzhodni obali Škotske je končno podobo začela dobivati prva v celoti plavajoča vetrna elektrarna. Revolucionarna tehnologija bo omogočala pridobivanje energije v vodah, ki so sicer pregloboke za konvencionalne vetrne turbine. Vetrna elektrarna Peterhead, imenovana Hywind, je v resnici testna verzija, ki bo z energijo oskrbela približno 20.000 gospodinjstev. Proizvajalec turbin, Statoil, pravi, da bo končni energetski izplen iz turbin presegel ali bo vsaj enak trenutnim. Njihova največja želja je, da bi tehnologija zaživela v velikem obsegu, posebej na Japonskem in zahodni obali ZDA, kjer so vode pregloboke.

Leif Delp, prjektni vodja pri Hywind-u, je v izjavi za javnost dejal: “Gre za tehnološko-razvijalski projekt, s katerim želimo zagotoviti brezhibno delovanje na odprtem morju. Je popolnoma revolucionarna tehnologija, ki bo vetrno energijo obrnila na glavo, hkrati pa upamo, da nam uspe zmanjšati stroške”.

Do tega trenutka je na svojem mestu posavljena ena turbina, štiri pa še čakajo za transport. Do konca tega meseca bodo vse postavljene na svojem mestu – 25 km od Peterheada – kjer bodo lebdele kot ogromni ribiški plovci. Po poročanju Statoila so danes vetrne turbine zelo drage za izdelavo, vendar kot sami trdijo in verjamejo, bo v prihodnosti možno dramatično znižati stroške poslovanja in gradnje vetrnih turbin. Tako kot je to uspelo pri gradnji tradicionalnih kopenskih turbin, tako bo čez par let možno s plavajočimi. “Trdno verjamem, da bomo čez čas videli plavajoče vetrne elektrarne, ki bodo konkurenčne brez denarnih pomoči iz različnih virov – za to pa moramo graditi na masi in razširiti mrežo vetrnic”, dodaja Delp.

Dimenzije dih jemajočih vetrnic:

  • stolp, vključno s krili vetrnice doseže v višino 125 metrov;
  • vsaka vetrnica tehta 11.500 ton;
  • prostor za krili je dovolj velik, da bi na njem lahko postavili 4 velike avtobuse enega za drugim;
  • vsako krilo meri 75 metrov, kar je skoraj dolžina Airbusa;
  • turbine lahko delujejo v morju globokem do enega kilometra;
  • krila so bila in so še pod posebnim drobnogledom glede inovativnosti;
  • Statoil poroča, da so krila opremljena s posebno programsko opremo, ki vzdržuje položaj turbine ne glede na valove, veter in ostale faktorje.

Nižanje stroškov

Cena energije iz običajnih, kopenskih vetrnih elektrarn je od leta 2012 močno padla, za 32%. Tak padec cene ni pričakoval nihče in cena je kar 4 leta pred napovedjo, ki je takšno ceno napovedala za leto 2021. Kljub temu pa strokovnjaki napovedujejo nov padec cene, kar pomeni, da bo cena vetrne energije veliko nižja od nove jedrske energije.

V času od začetka projekta je največji problem predstavljala iniciativa društev za zaščito ptic, kajti vseskozi trdijo, da vetrne turbine na tisoče ptic. Ta tematika še vedno ni dobila epiloga, med drugim tudi zato, ker je praktično nemogoče prešteti število ptičjih trupel v vodi. Aidan Smith, vodja enega večjih društev, je za BBC povedal: “Gledano v celoti se nam zdi, da bo plavajoča vetrne tehnologija prinesla velik napredek, saj bo možno postaviti turbine daleč stran od obale – to je koristno tudi za ptice, ki na obalnih območjih gnezdijo.”

“Razlog, zakaj nasprotujemo projektu Hywind, je preprosto to, ker se nam zdi, da prispeva k problemu, ki je že dovolj velik. Plavajoče turbine morda res prispevajo veliko k novim energetskim pristopom, vendar znanstveniki IPCC-ja (Intergovernmental Panel on Climate Change) opozarjajo, da je potrebnih veliko več investicij v nove tehnologije, če vlade želijo držati obljube glede zmanjšanja onesnaževanja okolja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več