Računalništvo, telefonija
24.04.2017 10:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvo letališče, na katerem ne potrebujemo denarja

Prvo letališče, na katerem ne potrebujemo denarja
Prvo letališče, na katerem ne potrebujemo denarja

Kitajsko mednarodno letališče Hangzhou Xiaoshan si želi postati prvo “letališče brez denarja”. To ne pomeni, da bo letališče izgubilo ves svoj denar ali zaslužek, temveč bo Hangzhou Xiaoshan prvo letališče na svetu, kjer ne bomo potrebovali denarja. Z inkorporacijo najnaprednejše tehnologije umetne inteligence v svoje storitve si letališče želi postati bolj uporabniku prijazno, hitrejše, učinkovitejše in karseda tehnološko napredno.

Global Times poroča o tem, da bo letališče sodelovalo z internetnimi podjetji, kot je Alipay, in na tak način omogočilo potnikom poslovanje “brez denarja”. Tukaj so prvotno mišljene predvsem storitve, povezane z nastanitvami na letališču, leti in najemi avtomobilov. Če pomislimo na stres, ki ga doživljamo, ko smo na letališču in iščemo prave terminale, bi v takšnih primerih odsotnost skrbi za denar verjetno še kako prišla prav.

Letališče bo med drugim sodelovalo tudi z drugimi ponudniki storitev in v ta sodelovanja vključilo računalništvo v oblaku in masovne podatke. Potniki bodo na tak način deležni “door-to-door” storitev, med katerimi lahko najdemo rezervacije, transport, pametno parkiranje, nakupovanje, catering ipd.

Glede na to, da je danes na letališčih in podobnih krajih najbolj na udaru varnost potnikov, so se v dotičnem letališču odločili, da karseda povečajo stopnjo varnosti. S pomočjo umetne inteligence in tehnologije prepoznavanja obraza, torej s tehnologijama sedanjosti in predvsem prihodnosti, želijo na letališču nadgraditi svoje varnostne prijeme, prav tako pa želijo skrajšati čas čakanja, ki v določenih primerih zagreni marsikatero živjenje potnika.

Predstavnica letališča Hangzhou je za portal Global Times razložila, da pozdravlja eksperimentiranje letališča z masovnimi podatki in poslovanjem “brez denarja”. Po njenem mnenju predstavlja mobilno plačevanje danes že nekaj povsem vsakdanjega in ravno iz tega razloga ne vidi posebno težkega izziva v vključevanju poslovanja “brez denarja”. Na drugi strani pa izpostavlja, da bo velik izziv skrajšati čakanje potnikov, s čimer pa se niso do tega trenutka posebej ukvarjali.

Mobilno plačevanje je na Kitajskem že zelo priljubljeno. Hangzhou je med drugim domovanje tehnološkega giganta Alibaba Group Holding, ki je lastnik in avtor najpopularnejšega spletnega plačilnega orodja na Kitajskem – Alipay. Ant Financial, podjetje, ki je v bistvu podružnica Alibabe, je naznanilo načrte, da bodo v naslednjih dveh letih vložili več kot 400 milijonov evrov na leto, da bi ustvarili družbo “brez denarja”.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več