Računalništvo, telefonija
07.09.2016 20:10
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple iPhone 7: Evolucija ali revolucija?

Mobilna telefona iPhone 7 žal ne prinašata kakšnih revolucionarnih sprememb.
Mobilna telefona iPhone 7 žal ne prinašata kakšnih revolucionarnih sprememb.

Apple je na težko pričakovani konferenci končno odstranil tančico skrivnosti glede trenutno najbolj želenega pametnega mobilnega telefona na modrem planetu. Seveda govorimo o novem mobilniku iPhone, s katerim se že več kot leto dni ukvarjajo vsi svetovni spletni mediji, ki nekaj veljajo. Novinec z oznako iPhone 7 dejansko prinaša veliko novosti, ki bodo navdušile marsikaterega ljubitelja ogrizenega jabolka. Ključno vprašanje pa je, ali gre zgolj za evolucijo njegovega predhodnika ali za revolucijo, ki bo vplivala na nadaljnji razvoj pametnih mobilnih telefonov? Da si bomo lažje odgovorili na zastavljeno vprašanje, si v nadaljevanju najprej poglejmo vse ključne prednosti novega supermobilnika podjetja iz Cupertina.


Vodoodporno ohišje

Tako pametni mobilni telefon iPhone 7 kot iPhone 7 Plus vsaj po zunanjosti močno spominjata na svoja predhodnika iPhone 6S in iPhone 6S Plus. Podobnost se namreč skriva v ohišju, saj sta oba modela vodoodporna. To v praksi pomeni, da ne bo bojazni, če nam bo novi pregrešno drag mobilni telefon po nesreči padel v vodo ali pa ga bomo le želeli umiti pod tekočo vodo.

Brez priključka za slušalke

Lepota včasih terja svoj davek. V zameno za tanjšo napravo so se inženirji podjetja Apple pri pripravi pametnih mobilnih telefonov iPhone 7 odpovedali klasičnemu 3,5-milimetrskemu priključku za slušalke. Namesto tega bomo zdaj morali uporabljati brezžično povezavo. Za ta namen je podjetje Apple pripravilo slušalke AirPods, ki so opremljene z naprednim čipovjem W1. To skrbi za neprekinjeno povezavo med mobilno napravo in slušalkami pri predvajanju glasbe. Avtonomija delovanja novih slušalk nas zagotovo ne bo pustila ravnodušne, saj znaša kar pet ur oziroma 24 ur pri uporabi polnilnega ohišja.

Na dotik občutljiv gumb domov

Fizični gumbi morajo v pozabo. To je podjetje Apple dokazalo s tem, da gumb domov sedaj deluje le še na dotik. To bo marsikateremu uporabniku nedvomno olajšalo upravljanje z napravo.

Več prostora za shranjevanje podatkov

Novi iPhone 7 bo za shranjevanje podatkov ponujal bistveno več prostora v primerjavi s predhodniki. Na najzmogljivejši model bo namreč mogoče shraniti kar 256 gigabajtov podatkov. Različice s 16 gigabajti ni več na voljo, saj vstopna različica za shranjevanje podatkov ponuja 32 gigabajtov prostora.

Dve digitalni kameri za iPhone 7 Plus

Novi digitalni kameri pametnega mobilnega telefona iPhone 7 Plus bosta nedvomno razveselili ljubitelje fotografije. Omogočata dvokratno optično povečavo, brez vpliva na kakovost fotografije pa bomo lahko predmete povečali do desetkrat. Ločljivost posamezne digitalne kamere znaša 12 milijonov slikovnih točk.


Zaslon in oblika

Pametni mobilni telefon iPhone 7 je pričakovano opremljen z visokoločljivim zaslonom s 4,7-palčno (11,9-centimetrsko) diagonalo, medtem ko se večji iPhone 7 Plus baha s 5,5-palčnim (14-centimetrskim) zaslonom. Oblika je v osnovi skorajda v celoti enaka modeloma iPhone 6S in iPhone 6S Plus. Manjše spremembe lahko zasledimo le pri zasnovi antene, saj je manj vidna, kar pomeni, da je telefon na splošno videti nadvse odlično.


Zmogljivejši procesor

Pametna mobilna telefona iPhone 7 in iPhone 7 Plus sta opremljena z zmogljivejšim procesorjem v primerjavi s predhodnikoma. Inženirji podjetja Apple so ga namreč opremili s kar štirijedrnim procesorjem A10. Ta naj bi bil, po zagotovilih podjetja Apple, kar 70 odstotkov hitrejši v primerjavi z lanskoletnim procesorjem, ki naj bi bil za okoli 40 odstotkov hitrejši od procesorja A9, vgrajenega v pametnih mobilnih telefonih iPhone 6S in iPhone 6S, saj podatke preračunava z dvema procesorskima sredicama.


Zaključek

Pametna mobilna telefona iPhone 7 in iPhone 7 Plus v primerjavi s predhodniki sicer ne prinaša kakšnih revolucionarnih sprememb, zato lahko govorimo le o evoluciji. Revolucija pa naj bi se zgodila prihodnje leto. Verjamemo, da je novost vredna nakupa, kar še posebno drži za tiste, ki še nimate pametnega mobilnega telefona, ki ni iPhone, ali pa si lastite starejši iPhone.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več