Računalništvo, telefonija
21.04.2017 08:32
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 mitov o baterijah telefonov, ki so popolna laž

..Ali ste tudi vi že nasedli kakšnemu od mitov o pravilnem ravnanju z baterijami, ki krožijo po spletu?..
5 mitov o baterijah telefonov, ki so popolna laž
5 mitov o baterijah telefonov, ki so popolna laž

Uporabniki mobilnih naprav, predvsem pametnih mobilnih telefonov, dobro vemo, da avtonomija delovanja postaja vse večja težava, saj zaradi neprestane uporabe le redkokdaj preseže en dan. Zaradi tega telefone polnimo že na vsakem koraku, da bi obvarovali baterijo pred »obrabo«, pa počnemo stvari, ki smo jih ali izvedeli od prijateljev ali prebrali na spletu. Na žalost pa je veliko teh informacij neresničnih, nekateri »prijemi« pa lahko celo škodujejo mobilni napravi in bateriji. Zaradi tega vam v nadaljevanju predstavljamo pet najbolj razširjenih mitov o baterijah telefonov, ki jih je najbolje čim prej pozabiti.

Baterije so večne

Večina sodobnih pametnih mobilnih telefonov je opremljenih z baterijami, ki lahko obdržijo 80 odstotkov začetne kapacitete, kar pomeni 300 do 500 celotnih polnilnih ciklov (od 0 do 100 odstotkov napolnjenosti baterije). Preprosto povedano, to pomeni, da bo avtonomija telefona začela močno pešati po približno dveh letih uporabe. Baterije so namreč izdelane tako, da čez čas njihova kapaciteta upade. To se sicer ne zgodi čez noč, ampak avtonomija sčasoma postaja vse manjša, s tem pa tudi uporabnost telefona.

Grozno je, če se polni izklopljen telefon

Popolnoma nič ni narobe s tem, da baterijo telefona napolnite do 100 odstotkov. Sodobni pametni mobilni telefoni so namreč opremljeni z napredno elektroniko, ki poskrbi, da se polnjenje samodejno izključi, ko se baterija povsem napolni. Zaradi tega so skrbi povsem odveč tudi v primeru, ko imate telefon iz takšnega ali drugačnega razloga dlje priključen na polnilec. Kljub temu pa morate vseeno paziti, da telefona nimate na polnilnem kablu priključenega neprestano.

Povsem nepomembno je, kdaj in kako napolnimo baterijo

Mnogi strokovnjaki verjamejo, da za baterijo ni najbolj »zdravo«, če se jo povsem izprazni. Zato priporočajo, da naj bi jo priklopili na polnilnik, preden se odstotek napolnjenosti spusti pod 20, ter jo odklopili, ko števec doseže največ 80 odstotkov. Do polne kapacitete naj bi jo po njihovih priporočili napolnili le vsake toliko. S tem naj bi dosegli, da bo baterija obdržala kapaciteto dlje, res pa je, da je to odvisno tudi od kakovosti izdelave.

Če se barija hitro prazni, imamo odprtih preveč aplikacij

Uporabniki pametnih telefonov pogosto zapiramo aplikacije, saj verjamemo, da bomo s tem podaljšali avtonomijo delovanja. Strokovnjaki podjetja Apple pa trdijo ravno nasprotno, saj so njihove meritve pokazale, da z zapiranjem aplikacij pravzaprav povzročimo hitrejše praznjenje baterije. Zapiranje aplikacij jih namreč odstrani iz kratkoročnega spomina mobilne naprave, kar pomeni, da se morajo ponovno naložiti od začetka, vsakič, ko jih ponovno zaženemo. To pa v osnovi porabi več električne energije kot aplikacija, ki ves čas teče v ozadju in je naložena v sistemskem pomnilniku.

Vsi polnilniki so enaki

Zlato pravilo je, da pri nakupu polnilnikov in kablov zanje nikoli ne smete varčevati. Seveda ni nič narobe s tem, da kupite združljive (neoriginalne) polnilnike in kable, vendar naj bodo ti kakovostni. Nekakovostni polnilniki namreč lahko povzročijo, da se baterija počasi polni ali da se med polnjenjem pregreva, kar pa je lahko zelo nevarno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več