Računalništvo, telefonija
20.06.2012 20:12

Deli z drugimi:

Share

Razstava GOTO1982 presegla vsa pričakovanja

Sprejem bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana v četrtek, 21.6.2012, ob 15.00.
Sprejem bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana v četrtek, 21.6.2012, ob 15.00.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije smo v začetku junija 2012 pričeli sodelovanje z g. Alešem Špetičem, glasnikom digitalnih tehnologij Republike Slovenije. Na njegovo pobudo in ob njegovem osebnem angažmaju se je pričelo zbiranje donatorskih sredstev z namenom odpreti razstavo GOTO1982 – razvoj računalniške kulture na Slovenskem BREZPLAČNO za javnost.

Nova občasna razstava GOTO1982 – razvoj računalniške kulture na Slovenskem, odprta maja 2012, je nastala iz lastnih sredstev muzeja ob sodelovanju s Kiberpipo in PeekPoke muzejem iz Reke. V razstavo je bilo položeno ogromno entuziazma in prostovoljnega dela zaposlenih in posameznikov, ki so s svojimi idejami in materiali botrovali k realizaciji projekta. Po prvih odzivih zainteresirane javnosti in računalniške skupnosti je razstava presegla vsa pričakovanja. Muzej novejše zgodovine Slovenije in Računalniški muzej v nastajanju sta vsekakor opravila pohvalno delo in predstavila razvoj računalništva v pregledni obliki, od Enigme, večjih računskih strojev, ZX Spectrumov pa do slovenskih biserov kot so računalniki Iskre Delte in Gorenja.

Prav zaradi izjemne in bogate ponudbe je po mnenju glasnika digitalnih tehnologij RS smiselno in celo zelo zaželeno razstavo BREZPLAČNO ponuditi na ogled prav celotni javnosti. Njegova prva iniciativa je zato bila povabiti k sodelovanju zbiranja sredstev posameznike in zainteresirana podjetja računalniške industrije, ki bi lahko pripomogli k uresničitvi tega načrta.

Potrebno je tudi opomniti, da je tovrsten način zbiranja sredstev (fundraising) v Sloveniji v kulturniških krogih prej novost kot pravilo ali način delovanja.

Z zbranimi sredstvi se bo omogočilo sledeče:

– brezplačno odprta razstava za javnost

– obiskovalcem ponuditi pedagoško-andragoški ter družabni program, ki bi jim še bolj približal razvoj računalništva pri nas

– izdajo kataloga razstave

Akcija zbiranja sredstev se končuje jutri, dne 21.6.2012. Njen cilj je zbrati 13.000€, kolikor bi bilo potrebno za izvedbo načrtovanih aktivnosti.

Ta cilj je danes uresničljiv in kaže na dejstvo, da se z malo dobre volje da premakniti marsikaj in narediti nekaj družbeno koristnega in dobrega. Prvi se je na pobudo zbiranja sredstev odzval minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS dr. Žiga Turk, ki z osebno donacijo za podporo razstavi postavlja zgled za širšo javnost. Do danes je bilo s strani posameznikov in podjetji obljubljenih in nakazanih dovolj sredstev, da se razstava ponudi v brezplačen ogled.


Glasnik digitalnih tehnologij Republike Slovenije, g. Aleš Špetič in direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije, dr. Kaja Širok, vabita zato vse donatorje jutri na donatorski sprejem ob zaključku akcije zbiranja sredstev za razstavo GOTO1982 – razvoj računalniške kulture na Slovenskem.


Sprejem bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana v četrtek, 21.6.2012, ob 15.00.

Na sprejemu bomo skupaj z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS dr. Žigo Turkom predali razstavo v brezplačno uporabo javnosti in s tem omogočili:

– da bo razstava brezplačno odprta za vse

– dodatne pedagoške vsebine za šolarje in javnost

– izdajo kataloga razstave


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več